Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Το spread των ιταλικών ομολόγων θα διευρυνθεί στις 350 μ.β. έως τέλη 2019

Capital Economics: Το spread των ιταλικών ομολόγων θα διευρυνθεί στις 350 μ.β. έως τέλη 2019
Τα προβλήματα της Ιταλίας δεν θα σταματήσουν την άνοδο του ευρώ το 2019 - Στόχος τα 1,20 δολάρια
Αν και τα προβλήματα της Ιταλίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το ευρώ το επόμενο έτος, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι το νόμισμα θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, ανταποκρινόμενο στην ευνοϊκή μεταβολή της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, στην σημερινή, 2 Νοεμβρίου 2018, δισέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Italy’s problems shouldn’t stop euro’s revival in 2019" (Τα προβλήματα της Ιταλίας δεν πρέπει να σταματήσουν την ανάκαμψη του ευρώ το 2019), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Capital Economics υπενθυμίζει ότι το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εν μέρει, αυτό αντικατοπτρίζει έναν ευρύτερο ράλι από το δολάριο.
Άλλωστε, τα περισσότερα νομίσματα των χωρών του G10 έχουν χάσει έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος, τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, η αδυναμία του ευρώ συνέπεσε επίσης με την αύξηση της διαφοράς (spread) μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, στο περιθώριο του αδιεξόδου του προϋπολογισμού της Ιταλίας.
Στην πραγματικότητα, οι αναταράξεις της Ιταλίας αποτέλεσαν βασικό μοχλό πίεσης του ενιαίου νομίσματος.
Ενώ η "μόλυνση" στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ήταν πολύ περιορισμένη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν επιπτώσεις στο ευρώ, αναφέρει η Capital Economics.
Εξάλλου, η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα θα επηρεάσουν το νόμισμά της.
Η άποψη της Capital Economics είναι ότι η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών Bunds θα διευρυνθεί κατά περίπου 50 μ.β., σε 350 μ.β., από τώρα έως τα τέλη του 2019.
Από την πλευρά του, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ στα επίπεδα των 1,10 δολαρίων.
Ωστόσο, πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου το επόμενο έτος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι προσδοκίες των επιτοκίων, που αποτέλεσαν ένα μεγάλο όφελος για το ευρώ το 2018, μετατοπίζονται υπέρ του.
Βεβαίως, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη νομισματική πολιτική στην ίδια την ευρωζώνη να προσφέρει μια μεγάλη ώθηση στο ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς προβλέπει ότι η πρώτη αύξηση θα σημειωθεί μόνο τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αυτό είναι μόνο λίγο πιο νωρίς από τις προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση τον Δεκέμβριο.
Αλλά η Capital Economics εκτιμά ότι το ευρώ θα ενισχυθεί εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.
Συνολικά, η Capital Economics εκτιμά ότι το ευρώ θα σημειώσει κάποια άνοδο έναντι του δολαρίου το 2019, παρά τη δημοσιονομική και πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.
Η πρόβλεψη για το τέλος του 2019 είναι στα 1,20 δολάρια, έναντι 1,14 δολάρια σήμερα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης