Τελευταία Νέα
Χρηστικό

Επιλέξτε σωστά την ασφάλιση του οχήματός σας!

tags :
Επιλέξτε σωστά την ασφάλιση του οχήματός σας!
Ένας πρακτικός οδηγός πέντε σημείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αν έχετε ασφαλίσει σωστά το τετράτροχο ή το δίτροχο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας
Εάν είστε ιδιοκτήτες οχήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είστε υποχρεωμένοι να έχετε ασφάλιση αστικής ευθύνης.
Σε κάποιες χώρες μάλιστα, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, ακόμη και στην περίπτωση όπου το όχημά σας είναι ακινητοποιημένο.
Παρά την υποχρεωτικότητα της συγκεκριμένης ασφάλισης, μπορεί το όλο θέμα να αποτελεί για εσάς ακόμη μία περίπλοκη διαδικασία, η οποία όμως γίνεται εξαιρετικά απλή, εάν επικεντρωθείτε σε 5 σημεία – κλειδιά, τα οποία διασφαλίζουν ότι η κάλυψη που έχετε επιλέξει είναι επαρκής, ότι οδηγείτε σωστά και ότι γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος.

Επιλέξτε το κατάλληλο για εσάς ασφαλιστήριο

Αφιερώστε λίγο χρόνο και λίγη προσπάθεια, προκειμένου να βρείτε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Η Αστική Ευθύνη Οχήματος είναι υποχρεωτική στην Ε.Ε. και αποτελεί την ελάχιστη κάλυψη που μπορείτε να αγοράσετε, αφού σας παρέχει οικονομική προστασία μόνον απέναντι σε απαιτήσεις που προκύπτουν από υλικές ζημίες ή/και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα οχήματα που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ήταν ασφαλισμένα μόνο με αστική ευθύνη, οπότε και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να αποζημιωθούν ποτέ για την καταστροφή τους από την φωτιά.
Υπάρχουν επομένως και με χαμηλό ασφάλιστρο πολλές συμπληρωματικές καλύψεις που διασφαλίζουν την αποζημίωσή σας σε περίπτωση κλοπής, πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών και μη κινδύνων.

Πρώτα απ’ όλα η δική σας ασφάλεια

Σε αυτήν την όλο και πιο έντονα «διαδικτυωμένη» εποχή, η προσοχή των οδηγών μπορεί να διασπαστεί πάρα πολύ εύκολα, οπότε όταν είστε πίσω από το τιμόνι – είτε μόνοι σας είτε με συνεπιβάτες – η ασφαλής οδήγηση πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητά σας.
Πρέπει δηλαδή να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το να κοιτάζετε το κινητό σας ενώ οδηγείτε, όχι μόνον απαγορεύεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού αποτελεί την αιτία πολλών τροχαίων ατυχημάτων.
Ένας επιπλέον σοβαρός παράγοντας είναι η σωστή συντήρηση του οχήματός σας, καθόλη την διάρκεια του χρόνου και ακόμη περισσότερο τον χειμώνα, αφού η βροχή, το χιόνι και ο παγετός κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη την οδήγηση.
Ελέγξτε, επομένως, την κατάσταση του αυτοκινήτου σας και προσαρμόστε τις οδηγικές συνήθειές σας στις καιρικές συνθήκες.

Τι να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος

Εάν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα, συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το άλλο όχημα, αλλά και για τον οδηγό του, ιδανικά συμπληρώνοντας την Ευρωπαϊκή Δήλωση Ασφάλισης ή το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος, με τα οποία σας έχει εφοδιάσει η ασφαλιστική σας εταιρία.
Τα έντυπα αυτά διασφαλίζουν ότι γίνεται ανταλλαγή των σωστών πληροφοριών μεταξύ των δύο εμπλεκομένων μερών και δίνουν την δυνατότητα, έαν αυτό είναι εφικτό, να συμφωνηθούν από κοινού οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε το ατύχημα.
Σε περίπτωση όπου το ατύχημα γίνει εκτός Ελλάδας μπορείτε να επισκεφθείτε για πληροφορίες και οδηγίες την ιστοσελίδα InsureWisely step-by-step guide on what to do if you have a road accident abroad

Όταν οδηγούν άλλοι το αυτοκίνητό σας

Η ασφαλιστική σας εταιρία θα πρέπει να γνωρίζει εάν επιτρέπετε να οδηγήσουν το όχημά σας άλλα μέλη της οικογένειάς σας ή/και φίλοι σας, γιατί ενδέχεται να μην καλύπτονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η δική τους ασφάλιση μπορεί να τους καλύπτει έστω κι άν οδηγούν όχημα δικής σας ιδιοκτησίας, αλλά και πάλι, καλό θα ήταν να ελέγξετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Εξερευνήστε τις νέες προοπτικές

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν το τοπίο της ασφάλισης οχημάτων.
Από την χρήση της τηλεματικής και από τα ασφαλιστήρια «pay-as-you drive» και «pay-how-you drive», στα συνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα οχήματα, οι νέες τεχνολογίες οδηγούν τις ασφαλιστικές εταιρίες στο να αναβαθμίζουν συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Γιατί λοιπόν να μην επωφεληθείτε στο έπακρο από αυτές τις εξελίξεις;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης