Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολυετείς ποινές στους ηγέτες της Καταλονίας ζητεί η ισπανική Δικαιοσύνη

Πολυετείς ποινές στους ηγέτες της Καταλονίας ζητεί η ισπανική Δικαιοσύνη
Πολυετείς ποινές στους ηγέτες της Καταλονίας ζητεί η εισαγγελία 
Την επιβολή ποινών που φθάνουν τα 25 έτη κάθειρξης ζήτησε σήμερα (2/11) η ισπανική εισαγγελία για εννέα ηγέτες του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τις κατηγορίες της στάσης και της κατάχρησης δημόσιων πόρων σε σχέση με την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της οποίας ηγήθηκαν -δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017.
Ωστόσο, η κρατική εισαγγελία - ένα ξεχωριστό, διορισμένο από την κυβέρνηση σώμα που ασκεί επίσης εισαγγελικά καθήκοντα στην υπόθεση - ανέφερε πως οι κατηγορίες για στάση θα πρέπει να αποσυρθούν προς όφελος της ελαφρύτερης ποινής της εξέγερσης και ότι θα επιδιώξει ποινές που θα φθάνουν κατ' ανώτατο όριο τα 12 έτη.
Η Μαδρίτη επέβαλε την άμεση διακυβέρνηση της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας τον Οκτώβριο του 2017, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, έπειτα από ένα δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισαν παράνομο τα ισπανικά δικαστήρια.
Οι εννέα πολιτικοί προφυλακίστηκαν για τον ρόλο τους στην εκστρατεία εκείνη και παραμένουν υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης τους.
Η εισαγγελία ζητεί επίσης ελαφρύτερες κατηγορίες για άλλα εννέα άτομα που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στην εκστρατεία και δεν έχουν προφυλακιστεί.
Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί κάθειρξη 25 ετών στον πρώην αντιπρόεδρο της περιφέρειας, ηγέτη του αυτονομιστικού κόμματος ERC, Oriol Junqueras.
Προτείνει, επίσης, ποινές που φθάνουν τα 17 έτη κάθειρξης με τις ίδιες κατηγορίες για άλλους οκτώ Καταλανούς πολιτικούς.
Η υπερασπιστική ομάδα των ηγετών θα πρέπει να παρουσιάσει την υπόθεσή της τις ερχόμενες λίγες εβδομάδες -η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της Καταλονίας, Quim Torra, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους το απόγευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης