Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπυράκη: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζουν θέατρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σπυράκη: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζουν θέατρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Απαραίτητη η έξοδος στις αγορές, υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ
Στο στόχαστρο της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, βρέθηκε η κυβέρηση, αναφορικά με τη στάση της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την «κόντρα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha η κ. Σπυράκη τόνισε ότι «αυτό που θα ακολουθήσει είναι η αποκάλυψη "όλου αυτού του θεάτρου" που βλέπουμε πια να εξελίσσεται.
Είναι το θέατρο ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους που θεωρούν ότι μπορούν να είναι μαζί όταν πρόκειται για τη νομή της εξουσίας και χώρια όταν πρόκειται για κεντρικές πολιτικές επιλογές, όπως είναι η περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό το θέατρο, λοιπόν, θα τελειώσει.
Ο κόσμος ξέρει ότι πρόκειται περί ενός θεάτρου» και συμπλήρωσε αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλιεύσει άλλους βουλευτές, ορισμένους που ήδη έχουν εκδηλωθεί και από την πλευρά των ΑΝΕΛ και από την πλευρά άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητους, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία.
Η κ. Σπυράκη σημείωσε πως τα πολιτικά "καύσιμα" αυτής της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί, είπε, πάρα πολύ γρήγορα.
Σε ερώτηση στην περίπτωση που περάσει η συμφωνία αν ο κ. Τσίπρας θα πάει σε εκλογές η κα Σπυράκη δήλωσε: «Αν δεν πάει σε εκλογές, κάνει τεράστιο κακό στη χώρα και θα είναι υπόλογος.
Ήδη κάνει τεράστιο κακό στη χώρα».
Αναφερόμενη στα θέματα της οικονομίας τόνισε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι αυτές που στην πραγματικότητα έχουν στραγγίσει την αγορά και δεν επιτρέπουν στον ιδιωτικό τομέα ούτε να αποπληρώσει τις δικές του οφειλές ούτε να προσλάβει έναν άνθρωπο.
«Η πρόσβαση στις αγορές είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.
Η κα Σπυράκη μίλησε και για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
«Είχαμε πει πολύ νωρίς ότι το πρότζεκτ Πολάκη δεν είναι κάτι αυτόνομο, είναι πρότζεκτ Τσίπρα», δήλωσε και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή με βάση, όπως χαρακτηριστικά είπε, ιστορίες που ανακυκλώνονται.
«Θα ‘ρθουν όλα στο φως γιατί ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.
Αλλά σε εκλογές με συνταγή Πολάκη, δεν θα επιτρέψουμε να πάμε. Θα το αποτρέψουμε, αποκαλύπτοντας με όλες τις λεπτομέρειες τα πραγματικά σκάνδαλα», συμπλήρωσε.
Επιπλέον για το προσφυγικό είπε ότι η Ν.Δ. ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση των κονδυλίων και για την κατάσταση που επικρατεί και στη Μόρια και σε άλλα hot spot.
Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης της κ. Σπυράκη

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Το θέατρο του παραλόγου που βλέπουμε να εξελίσσεται ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους, που θεωρούν ότι μπορούν να είναι μαζί όταν πρόκειται για τη νομή της εξουσίας και χώρια όταν πρόκειται για κεντρικές πολιτικές επιλογές, όπως είναι η περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα τελειώσει.
Ο κόσμος ξέρει ότι πρόκειται περί ενός θεάτρου.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλιεύσει άλλους βουλευτές, ορισμένους που ήδη έχουν εκδηλωθεί και από την πλευρά των ΑΝΕΛ και από την πλευρά άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητους, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία.
 
Για την πιθανότητα πρότασης δυσπιστίας και τις εξελίξεις στην συγκυβέρνηση

Τα πολιτικά καύσιμα αυτής της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί πάρα πολύ γρήγορα.
Τα πολιτικά καύσιμα αυτής της κυβέρνησης εξαντλούνται γιατί υπάρχουν εξελίξεις σε ένα περιβάλλον δυσμενέστατο για την Ελλάδα διεθνώς.
Είδατε σήμερα το δημοσίευμα της Handelsblatt που λέει ότι το πρόβλημα στην πρόσβαση στο δανεισμό δεν προκύπτει μόνο λόγω Ιταλίας, αλλά κυρίως λόγω του γεγονόςτος ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να είναι σε προεκλογική περίοδο και δεν θυμάται ότι πρέπει να διατηρήσει σταθερά το τιμόνι.
Έχουμε από πολύ νωρίς πει ότι η περικοπή των συντάξεων ήταν αχρείαστη.
Εμείς καταψηφίσαμε την περικοπή των συντάξεων, αλλά επιμένουμε και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επιμένουμε και στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, αντί όλα αυτά να γίνονται επιδόματα μιας χρήσης.  
Και γιατί αυτή η κυβέρνηση επίσης βυθίζεται μέσα σε σκάνδαλα, βαριά και υπαρκτά.
 
Για το αν θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία

Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο η χώρα μας βυθίζεται και οι πολίτες βλάπτονται. Πλέον η χώρα οδηγείται  προς τα κάτω. Θέλω να επιμείνω σε τρία παραδείγματα:
Πρώτον, ΔΕΠΑ.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν επικεφαλής των λιπασμάτων στην Καβάλα, έγινε επικεφαλής της ΔΕΠΑ και φρόντισε να δινει φυσικό αέριο στην εταιρία που προηγουμένως δούλευε με μεταχρονολογημένες επιταγές, αντί να παίρνει προκαταβολή -όπως ορίζεται από το νόμο- τα χρήματα προκειμένου να δώσει το καύσιμο. Και αυτό δεν το ήλεγξε κανείς.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν ελέγχθηκε το στέλεχος της ΔΕΠΑ που έκανε αυτή τη δουλειά, και πλέον ασκήθηκε δίωξη.
Δεύτερον, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο.
Μετά την κατακύρωση του έργου και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, μειώθηκε το τίμημα που έπρεπε να καταβάλλει -η προκαταβολή, για να είμαι ακριβής- ο παραχωρησιούχος στο μισό.
Και αντιθέτως υπετριπλασιάστηκε η έκταση που δικαιούται να καλύψει, να χτίσει στο Θριάσιο.
Μετά τη σύμβαση.
Άλλαξαν οι όροι της υλοποίησης της συμφωνίας μετά τη σύμβαση.
Τρίτον, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Με τι τίμημα πήγαν να το παραχωρήσουν;
Και αν δεν σηκώνονταν και οι πέτρες στις Βρυξέλλες και αν δεν έστελνε η Κομισιόν ραπόρτο που να έλεγε μαζευτείτε,  θα πήγαιναν να το πουλήσουν νύχτα έναντι πινακίου φακής.
Είναι λοιπόν τρεις υποθέσεις με στοιχεία και αριθμούς, δεν είναι απλά μια αόριστη συζήτηση.
 
Αν περάσει η συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα πάει σε εκλογές;

Αν δεν πάει σε εκλογές, κάνει τεράστιο κακό στη χώρα και θα είναι υπόλογος. Ήδη κάνει τεράστιο κακό στη χώρα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μόνο στο ένα σκέλος του, στο ό,τι  δεν έχουμε εξασφαλισμένα  δανεικά.
Και σε καμία περίπτωση στο σκέλος της πρόσβασης στις αγορές.
 
Για την οικονομία

Αφ’ ενός οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι αυτές που στην πραγματικότητα έχουν στραγγίσει την αγορά και δεν επιτρέπουν στον ιδιωτικό τομέα ούτε  να αποπληρώσει τις δικές του οφειλές ούτε να προσλάβει έναν άνθρωπο.
Αφ’ ετέρου, το “πουγκί” στο οποίο αναφέρεστε, το γνωστό cash buffer, έχει να κάνει με τη δυνατότητα να μην μπούμε σε διαδικασία κινδύνου για την αποπληρωμή του χρέους.
Όμως η πρόσβαση στις αγορές είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
 
Για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής

Είχαμε πει πολύ νωρίς ότι το πρότζεκτ Πολάκη δεν είναι κάτι αυτόνομο, είναι πρότζεκτ Τσίπρα.
Οι υπουργοί, ξέρετε, δεν λειτουργούν αυθαίρετα.
Οι υπουργοί εκφράζουν τις απόψεις του πρωθυπουργού.
Και αν δεν τις εκφράζουν, απομακρύνονται.
Το πρότζεκτ Πολάκη σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για Ρασπουτιν  δείχνει απλώς ότι θα ανακυκλωθούν μια σειρά συζητήσεις και υποθέσεις οι οποίες ήδη ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να σπιλωθούν άνθρωποι στη Ν.Δ.  
Υπάρχει συνταγή Πολάκη και πρότζεκτ Τσίπρα.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να θολώσουν την ατμόσφαιρα.
Και αυτό γιατί η πραγματικότητα λέει άλλα:
Δεν πληρώνονται τα χρέη του Δημοσίου.
Η ανάπτυξη είναι καθηλωμένη και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και οι ξένοι αναλυτές το αποδίδουν στη συμπεριφορά της Κυβέρνησης.
Και ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να βυθίσει τη χώρα σε έναν πόλεμο λάσπης.
Κατηγορούν τη ΝΔ ότι προσέλαβε, λέει, 23 άτομα χωρίς πράξη του υπουργικού συμβουλίου.
Και ω του θαύματος, 3.000 είναι οι προσλήψεις χωρίς πράξη του υπουργικού συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ.
 
Θα συμβάλλετε σε μια πιθανή προανακριτική;

Δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή με βάση ιστορίες που ανακυκλώνονται.
Θα ‘ρθουν όλα στο φως γιατί ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.
Αλλά σε εκλογές με συνταγή Πολάκη, δεν θα επιτρέψουμε να πάμε.
Θα το αποτρέψουμε, αποκαλύπτοντας με όλες τις λεπτομέρειες τα πραγματικά σκάνδαλα.
Διότι τα πραγματικά σκάνδαλα είναι εδώ και ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον.
Τα πραγματικά σκάνδαλα είναι εδώ και δεν έχουν ερευνηθεί.
Ό,τι και να προσπαθήσουν να κάνουν, ένα είναι προεξοφλημένο: Ο κόσμος πια δεν τους εμπιστεύεται.
 
Η ΝΔ θα κάνει ανάλογες κινήσεις; Για το προσφυγικό και για άλλες υποθέσεις;

Η Ν.Δ. ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση των κονδυλίων στο προσφυγικό και για την κατάσταση που επικρατεί και στη Μόρια και σε άλλα hot spot.
Υπάρχουν δημόσια στοιχεία τα οποία αφορούν πρώτα από όλα τη χρηματοδότηση που έχει έρθει από την πλευρά της Ε.Ε.,  αλλά και από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ορισμένα από αυτά έχουν δοθεί απευθείας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεν υπάρχει έλεγχος και μητρώο για να δούμε την απόδοση αυτών των ποσών και το πώς αξιοποιήθηκαν, που κατέληξαν αυτά τα χρήματα. Κατέληξαν στους πρόσφυγες;
Κατέληξαν στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη;
Ή κατέληξαν σε τσέπες;
Δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου των μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε αυτές πήγε ένα πολύ μεγάλο ποσό, περισσότερο από 600 εκατ. εξαρχής.
Και ζητάμε να ερευνήσουμε όλα τα πεδία.
Πάντως δεν είναι δυνατόν να σερβίρεται ρύζι που μοιάζει με πέτρα και την ίδια ώρα να ρέει πακτωλός χρημάτων από την Ε.Ε. Κάτι περίεργο συμβαίνει.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ρέει  πακτωλός χρημάτων από την πλευρά της Ε.Ε. και οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ντροπής.
Είναι ντροπή για την Ε.Ε., είναι ντροπή για την Ελλάδα, είναι ντροπή για την ανθρωπότητα οι άνθρωποι να ζουν στοιβαγμενοι κάτω από τέτοιες συνθήκες, συνθήκες που δεν διασφαλίζουν στο ελάχιστο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαβίωση των ενηλίκων και την προστασία των παιδιών.
Και αυτό πρέπει διερευνηθεί και ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει, να μας πει γιατί η OLAF έκανε εισβολή σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων.
Να μας πει πού πήγαν τα κονδύλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης