Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί ο Zaev: Το «Μακεδονία» δεν αντικαθίσταται σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος

Προκαλεί ο Zaev: Το «Μακεδονία» δεν αντικαθίσταται σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μια ιστορική διάσταση
Το γεγονός ότι το «Μακεδονία» δεν θα αντικατασταθεί σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev προκαλώντας ακόμη μια φορά την Ελλάδα.
Το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και όπως ανέφερε ο Zaev δεν υπάρχει κάτι το αμφισβητήσιμο, καθώς είναι διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο, ενώ είναι και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η νέα ονομασία, όπως ανέφερε ο Zaev θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν, όπως σημείωσε ο Zaev, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η πΓΔΜ.
Στην τέταρτη τροπολογία, όπως ανέφερε ο Zaev «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».
Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι΄ αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

Την 1η Δεκεμβρίου 2018 η ψηφοφορία στη βουλή των τροπολογιών για την αλλαγή συντάγματος

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο τροπολογιών του Συντάγματος, το οποίο  υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
Συνολικά, η κυβέρνηση του Zaev κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες.
Ο πρόεδρος της Βουλής Talat Xhaferi συγκάλεσε συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος για την 1η Δεκεμβρίου, σχετικά με την ψήφιση του προσχεδίου των τροπολογιών.
Για την έγκριση του προσχεδίου των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Zaev διαθέτει άνετα.
Προηγουμένως, οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος θα εξετασθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών θεμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε για την 7η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Επιτροπή για κάθε μία τροπολογία διαρκεί μέχρι τρεις ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης