Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η καθιέρωση της απλής αναλογικής

Σταθάκης: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η καθιέρωση της απλής αναλογικής
Μέσω της απλής αναλογικής θα υπάρξουν συμπράξεις και συμμαχίες συγγενών πολιτικών δυνάμεων, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Συμπράξεις και συμμαχίες συγγενών πολιτικών δυνάμεων που αντιπροσωπεύουν μια υπαρκτή πλειοψηφία στον ελληνικό λαό είναι ο στόχος της καθιέρωσης απλής αναλογικής στις βουλευτικές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην ΕΡΤ1.
«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αλλά θεωρούμε ότι το πολιτικό σκηνικό θα προσαρμοστεί σ΄αυτή την προοπτική», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων τα εξής:

-Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος. Κομβικό σημείο είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

-Για την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας -Βουλγαρίας-Σερβίας- Ρουμανίας στη Βάρνα: Στον ενεργειακό τομέα προωθούνται μεγάλα έργα όπως είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας που ξεκινάει τώρα και θα επεκταθεί στη Σερβία, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ Σερβίας - Ρουμανίας και Σερβίας - Ουγγαρίας, όπως και η προσπάθεια που κάνουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό με τα Σκόπια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια ενιαία αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια. Οι ανακατατάξεις στο ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν τον στρατηγικό ρόλο μικρών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ.

-Για τον διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ: Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Δεν μπορούμε να μείνουμε έκθετοι απέναντι στην καταδίκη της χώρας. Αν ο διαγωνισμός γίνει άγονος, θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά.

-Για την επόμενη ημέρα στο Μάτι: θα εκπονηθεί ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, δηλαδή ένα εργαλείο με το οποίο η Πολιτεία, σε μια υπαρκτή περιοχή, ουσιαστικά καταρτίζει ένα πολεοδομικό σχέδιο και, ταυτόχρονα, δημιουργεί κάποιους κανόνες, εισφοράς σε γη, διάνοιξης δρόμων, υποδομών κ.ά. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ΕΜΠ προκειμένου να προκηρυχθεί.

-Για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων: Βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος κατεδαφίσεων στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

-Για την επένδυση στις Σκουριές: Θέλουμε μια καθετοποιημένη μονάδα η οποία να προσθέτει πλούτο και μόνο υπό αυτούς τους όρους θα θέλαμε να δούμε την πλήρη ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης.

-Για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων: Τα επόμενα 12 χρόνια, θα χρειαστούμε διπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σήμερα, παράγουμε σχεδόν το 1/3 της ενέργειάς μας -μαζί με τα υδροηλεκτρικά- από ΑΠΕ και έχουμε δεσμευθεί να παράγουμε πάνω από το 50% από ΑΠΕ το 2030. Παράλληλα, προχωράμε στη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης