Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests: Ανθεκτικές οι ιταλικές τράπεζες - Προβληματισμό προκαλεί η Banco BPM

tags :
Stress tests: Ανθεκτικές οι ιταλικές τράπεζες - Προβληματισμό προκαλεί η Banco BPM
Ανθεκτικές οι ιταλικές τράπεζες βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests
Και οι τέσσερις ιταλικές τράπεζες που ελέγχθηκαν από την EBA - Intesa Sanpaolo, Unicredit, UBI Banca και Banco BPM - πέρασαν τα stress tests χωρίς προβλήματα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ιταλία λόγω της κόντρας της Ρώμης με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019, μία κόντρα που έχει προκαλέσει την αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη συμμετοχή στα ιταλικά κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα η άνοδος των αποδόσεων -λόγων των ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης- να τους έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ο δείκτης των NPLs στην Ιταλία το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στο 9,7%, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες σε πιο δυσχερή θέση βρίσκεται η Banco BPM καθώς ο δείκτης (CET1) στο δυσμενές σενάριο διαμορφώνεται στο 6,67%.

Αναλυτικότερα

Στο 6,67% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της Banco BPM στο δυσμενές σενάριο για το 2020



Στο 8,32% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της UBI Banka στο δυσμενές σενάριο για το 2020



Στο 9,34% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της UniCredit στο δυσμενες σενάριο για το 2020



Στο 10,4% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της Intesa Sanpaolo στο δυσμενές σενάριο για το 2020



Τα stress tests μετρούν την ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν σε θεωρητικά σοκ στην αγορά, όπως μία αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας με φόντο μία υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ένα άτακτο Brexit ή μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και ακινήτων.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα όρια επιτυχίας/αποτυχίας, οι επενδυτές θα ελέγξουν το ύψος των βασικών κεφαλαίων που θα έχουν οι τράπεζες με το αυστηρότερο σενάριο σε σχέση με το όριο του 5,5%.
Καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάστηκαν δεν υποχώρησαν κάτω από το όριο του 5,5% στο δείκτη CET1, αλλά οι τράπεζες που θα είναι πολύ κοντά σε αυτό μπορεί να πιεσθούν από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Να σημειωθεί ότι στα stress tests του 2016 η Monte dei Paschi κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση και στη συνέχεια διασώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση.
Ωστόσο το 2018 δεν συμμετέχει στις ασκήσεις αντοχής, όπως άλλωστε και οι ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης