Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε εποχή ψυχρού πολέμου επανέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας μετά τις νέες κυρώσεις στην Αβάνα

tags :
Reuters: Σε εποχή ψυχρού πολέμου επανέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας μετά τις νέες κυρώσεις στην Αβάνα
Η Κούβα αρνείται τις νέες κυρώσεις λέγοντας οτι με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ απομονώνονται σε διεθνές επίπεδο
Σε εποχή ψυχρού πολέμου επανέρχονται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας με την κυβέρνηση Trump να βάζει τέλος στις καλές μέρες της διακυβέρνησης Obama.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση Trump στην Αβάνα «μια μάταιη απόπειρα να εξαναγκαστεί η Αβάνα να αλλάξει πολιτική» λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ απομονώνονται σε διεθνές επίπεδο.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου John Bolton δηλωσε μέσα στη βδομάδα ότι πάνω από είκοσι εταιρείες της Κούβας, οι οποίες συνδέονται με τον στρατό ή την υπηρεσία πληροφοριών της κομμουνιστικής κυβέρνησης της νήσου, θα προστεθούν στις 100 και πλέον με τις οποίες απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται ή να γίνονται πελάτες τους.
Η ανακοίνωση ήρθε μόλις μία ώρα αφού 189 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση με απόφασή τους να τερματιστεί το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα.
Η Ουάσινγκτον προσπάθησε — ανεπιτυχώς — να τροποποιηθεί το κείμενο της απόφασης, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Αβάνα να βελτιώσει την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, που καταπατώνται, όπως ερίζει.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει μεν πολιτικό βάρος, αλλά μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να άρει το εμπάργκο που ισχύει πάνω από μισό αιώνα, και η Κούβα καταγγέλλει ότι είναι ένας οικονομικός αποκλεισμός που της προκαλεί ασφυξία και δυσθεώρητη ζημία.
Μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το κείμενο της απόφασης.
Ο John Bolton περιέγραψε τα σχέδια της κυβέρνησης Trump για την υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής στάσης έναντι της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, τοποθετούμενος στο Μαϊάμι — την καρδιά των κοινοτήτων των εξόριστων από αυτές τις τρεις λατινοαμερικάνικες χώρες στις ΗΠΑ — μόλις λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτά τα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς θα προστεθούν στις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού», τόνισε ο Carlos Fernandez de Cossio, ο επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αβάνα.
«Θα αποτύχουν», επέμεινε ο ίδιος. «Δεν θα κάμψουν τη θέληση των Κουβανών», διαβεβαίωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης