Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Ποιος ευθύνεται για τα χρέη της ΕΛΦΕ; - Η ποινική δίωξη και η απάντηση Κιτσάκου

tags :
ΔΕΠΑ: Ποιος ευθύνεται για τα χρέη της ΕΛΦΕ; - Η ποινική δίωξη και η απάντηση Κιτσάκου
Κιτσάκος πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ: Βρήκα 90 εκατομμύρια οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις το 2015
Την δική του ερμηνεία στην ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί δίνει, ο πρώην διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος τονίζοντας ότι όταν ανέλαβε ο ίδιος βρήκε οφειλές της ΕΛΦΕ (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) ύψους 90 εκατ. ευρώ πλέον τόκων χωρίς εξασφαλίσεις.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς δημοσιεύματα επιχειρούν να ταυτίσουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο με άλλους κορυφαίους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που επικρατεί κλίμα αναμονής για τις μεγάλες διαρθρωτικές κινήσεις της ΔΕΠΑ, πίσω από τις οποίες έχουν συστοιχηθεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι απόψεις Κιτσάκου

Το χρονικό της υπέρογκου οφειλής της ΕΛΦΕ (πρώην ΒΦΛ) προς τη ΔΕΠΑ εξελίσσεται αδιάλειπτα τα τελευταία 25 έτη!
Η συγκεκριμένη οφειλή ανήρχετο στα 108 εκατ € ήδη από το 2008 όταν η ΔΕΠΑ αναγκάσθηκε να εισέλθει στην μετοχική σύνθεση της ΒΦΛ ομού με τις πιστώτριες τράπεζες.
Μετα την πώληση της ΒΦΛ στον ομιλο Λαυρεντιάδη τον Σεπτέμβριο 2009 παρέμεινε οφειλή περί τα 55 εκατ. €, η οποία έβαινε μειούμενη στα 42 εκατ. € την 01/01/2011.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησής μου την 01/12/2015 η οφειλή είχε ηδη   εκτιναχθεί στα 90 εκατ. € περίπου (με «ωρίμανση χρέους» εως το 2012,γεγονος που οδηγούσε σε υψηλότατες χρεώσεις τόκων υπερημερίας ήτοι άνω των 15 εκατ. ευρώ στη διετία 2016-2017), οι δε όροι πληρωμής ανεφεροντο σε open account 80 ημερών από εκάστη μηνιαία τιμολόγηση.
Ουσιαστικά δε, δεν υπήρχαν καθόλου εγγυήσεις αφού οι όποιες προσημειώσεις της ΔΕΠΑ σε (δεσμευμένα) ακίνητα της ΕΛΦΕ ήταν άνευ πρακτικής αξίας ως επόμενες εκείνων των πιστωτριών τραπεζών.
Η διαχείριση της χρονίζουσας αυτής κατάστασης αναδείχθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διοίκησής μου ως μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολυεπιπεδη άσκηση ανάληψης υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου με όλα εκείνα τα εμφανή δομικά στοιχεία επιχειρησιακής κρίσης (risk assessment & crisis management), και μάλιστα συνθηκοποιημενης στον υπέρτατο βαθμό εάν συνεκτιμηθούν μεταξύ άλλων:

-   Το ιλιγγιώδες και άνευ εξασφαλίσεων ύψος της γεγενημένης οφειλής
-   Την «ιδιαιτερότητα» του μεγέθους της ΔΕΠΑ στην εγχώρια χονδρεμπορικη αγορά φυσικού αερίου.
-   Ομοίως της «κοινωνικοκεντρικης διάστασης» της ΔΕΠΑ ως ΔΕΚΩ (Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας)
-   Της εφαρμοστικης διάστασης του διαχρονικού πολιτικού moto «εύρεσης βιώσιμης λύσης με το εργοστάσιο λιπασμάτων Νέας
Καρβαλης εν λειτουργία»
-   Τα υποκειμενικά - για τη ΔΕΠΑ- κληροδοτηθέντα σημαντικά προβλήματα όπως η χρέωση ρήτρας “take or pay “ για τη χρήση 2014 και το υπερμέγεθες πρόστιμο του Διεθνούς Δικαστηρίου για
την μακρόχρονη υπόθεση διένεξης ΔΕΠΑ- BOTAS.
-   Το ιδιάζον και ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον αναφορικά με την ασύμμετρη και πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση εν μέσω μάλιστα της τραυματικής για την αγορά κορύφωσης των capital
controls.
-   Tην προφανή ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει την κοινωνικά ευπαθή αγροτιά της χώρας μας εν μέσω μάλιστα της καλλιεργητικής περιόδου.
Όλα τα ανωτέρω σημαντικότατα στοιχεία συνέβαλαν εις τη θεώρηση ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ στην πραγματικότητα και -εν δυνάμει- αλλαγής ου μοντέλου συναλλαγών με την ΕΛΦΕ, θέτοντας ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την μη επαύξηση , την σταθεροποίηση και εξελικτικά την σταδιακή έστω μείωση της έκθεσης της ΔΕΠΑ μέσω διαδικασίας που να παρέχει στοιχειώδεις εγγυήσεις «καλής εκτέλεσης».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διετούς θητείας μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΟΛΑ τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου προς την εταιρεία ΕΛΦΕ εισπράχθηκαν πλήρως μέσω μηχανισμού ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ προκάλυψης αναλώσεων φυσικού αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές πελατείας οι οποίες επληρωθησαν στο σύνολό τους.
Επιπλέον δε και μέχρι τον Ιούλιο 2017 οπότε εισήλθαμε σε φάση έντονης   δικαστικής διένεξης με την ΕΛΦΕ, εισπράτταμε εβδομαδιαίως μέσω επιταγών ποσά 90-160 χιλ. € «έναντι χρέους».
Σας γνωρίζω επίσης   ότι επι της διοίκησής μου, με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ και με πλήρη σχετική ενημέρωση τόσον των Μετόχων της ΔΕΠΑ οσον και των πολιτικά επιβλεπόντων Υπουργείων, ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΑΝ και ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ οι δυνατές νομικές ενέργειες , αστικού και ποινικού χαρακτήρα, κατά της ΕΛΦΕ, όπως ενδεικτικά,

-Αγωγή για το σύνολο της οφειλής (κατά πληροφορίες μου η υπόθεση έχει ήδη εκδικασθεί και αναμένεται η απόφαση),
-Έκδοση και κοινοποίηση προς εκτέλεση διαταγών πληρωμής περί τα 19 εκατ. € για συναλλαγματικές έκδοσης ΕΛΦΕ που είχαν λήξει προ της ανάληψης της θητείας μου,
-Δήλωση μηδενικής ανάλωσης (διακοπή παροχής),
-Καθώς και δέσμη νομικών ενεργειών ποινικού χαρακτήρα οι οποίες κατέληξαν στην υποβολή σχετικής μήνυσης κατά στελεχών της ΕΛΦΕ, η οποία κατετέθη από τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ ολίγες ημέρες μετα την αποχώρησή μου.
Τέλος επισημαίνω ότι κατά τη διετία 2016-2017 η ΔΕΠΑ επέτυχε ισχυρότατα οικονομικά αποτελέσματα, απόλυτο ρεκόρ όγκου πωλήσεων φυσικού αερίου, δρομολόγηση σημαντικότατων επενδύσεων σε ομιλικο επίπεδο, συνέβαλε τα μέγιστα στο άνοιγμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, καθιερώθηκε ως θεματοφύλακας της ενεργειακής επάρκειας της χώρας έτυχε δε διεθνούς καταξίωσης ως διακριτός ενεργειακός παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ν- Ν.Α. Ευρώπη.
 
Πέπλο μυστηρίου γύρω από τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ
 
Πολλά είναι τα ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ΔΕΠΑ, όπου οι διαρθρωτικές κινήσεις δεν προχωρούν ενώ ο μετά πολλών επαίνων πρώην διευθύνων σύμβουλος σύρεται στα δικαστήρια.
Το άνοιγμα προς την ELFE με έντοκους υπολογισμούς έχει φτάσει τα 150 εκατ ευρώ, όμως ο ισολογισμός του ομίλου ΔΕΠΑ που παρατίθεται πιο κάτω αναλυτικά, παρουσιάζει μείωση στις απαιτήσεις το 2017 ένανατι του 2018.
Παράλληλα η ΔΕΠΑ παρουσιάζει βελτίωση των ποιοτικών στοχιείων του ισολογισμού της σε όλα τα επίπεδα του 2018 πλην μιας μικρής αύξησης στα μεγέθη των προμηθευτών.
Συγκεκριμένα παρουσιάζει αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και κερδών και μείωση του καθαρού χρέους.
Το ερώτημα είναι λοιπόν που απεικονίζεται το ζήτημα που έχει ανακύψει και πόσο καθοριστικό είναι για την πορεία της εταιρίας.
Επίσης αν είναι τα πράγματα όσο ρόδινα δείχνουν, γιατί δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές κινήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, καθώς πέραν της υψηλής φορολογίας επί υπεραξιών και κερδών, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο πρόβλημα.
Ωστόσο και η υπόθεση Κιτσάκου προκαλεί ερωτήματα.
Ο Κιτσάκος αντικαταστάθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παρενέβη ενώ από άλλες πλευρές υπήρχαν διαβεβαιώσεις για την ακεραιότητα και την υψηλή αποτελεσματικότητα του πρώην διεθύνοντος.
Η υπόθεση, εκτός των ελληνικών αρχών, έχει μπει στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης και του Βρώμικου Χρήματος
Ανάμεσα στα πολλά θέματα που ανακύπτουν, καθώς η ΔΕΠΑ εισέρχεται πλέον στη φάση της αναδιάρθρωσης και του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων Δικτύων - Εμπορίας αλλά και της ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση και οι μέτοχοι της εταιρίας καλούνται να διαχειριστούν παράλληλα το ζήτημα των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την εταιρεία αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κιτσάκος είχε υπάρξει διευθυντικό στέλεχος της Νεοχημικής του Λαυρεντιάδη.
Το χρέος ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ με τους νεότερους εκτοκισμούς και διαρκώς αυξάνεται, ενώ η ΔΕΠΑ συνεχίζει την τροφοδοσία της ELFE με βάση τις συμβάσεις που υπέγραψε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος από το 2016.
Οι συμβάσεις αυτές έδιναν τη δυνατότητα στην ELFE για την αγορά του φυσικού αερίου να παραδίδει μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και επιταγών offshore εταιρειών στην Κύπρο συνδεδεμένων με την ίδια την ELFE!
Παράλληλα ο πρώην CEO Θ. Κιτσάκος και οι εκπρόσωποι των ELFE ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ακινήτων της τελευταίας έναντι του χρέους, παρότι τα ακίνητα αυτά ήταν υποθηκευμένα στις τράπεζες και δεσμευμένα απο την Αρχή για το Ξέπλημα Μαύρου Χρήματος, με τον πρώην CEO να ισχυρίζεται ότι είχε πολιτική κάλυψη και ότι τις διαπραγματεύσεις για τ’ ακίνητα τις εισηγήθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ με βάση τις ανάγκες της εταιρείας για επέκταση σε υποδομές και αποθηκευτικούς χώρους.
Το 2017 η υπόθεση πήρε ποινική τροπή αφού οι χειρισμοί Κιτσάκου, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη τόσο στην Νεοχημική όσο και στην ίδια την ELFE, προκάλεσαν την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στη ΔΕΠΑ και την εμπλοκή της Αρχής για το Ξέπλημα Βρώμικου Χρήματος.
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τελικά τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη να προχωρήσει, λίγο πριν την εκπνοή του 2017, στην αποπομπή του πρώην CEO, ο οποίος είχε αρνηθεί να παραιτηθεί.

Η Ποινική δίωξη

Τον Αύγουστο του 2018 ο Οικονομικός Εισαγγελέας άσκησε για την υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE ποινική δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και στενών του συνεργατών για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας.
Πηγές της αγοράς σχολιάζουν ότι τη στιγμή που η ΔΕΠΑ διεκδικούσε οφειλές άλλων φερέγγυων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα με απειλή διακοπής της παροχής, έδειχνε σκανδαλώδη ανοχή και άφηνε να διογκώνονται τα χρέη μιας εταιρίας χωρίς περιουσιακά στοιχεία και χωρίς καμία εξασφάλιση, ενώ παράλληλα διαπραγματευόταν μιά ανέφικτη ανταλλαγή με ακίνητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, οι μέτοχοι έχουν κρατήσει επιφυλάξεις για την απαλλαγή της διοίκησης Κιτσάκου ανάλογα με την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το όλο ζήτημα απασχολεί πλέον και την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΑΑΔΕ και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ έχει μπει στο μικροσκόπιο και των διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης και του Βρώμικου Χρήματος και αναμένονται εξελίξεις.
Το WEN είχε επισημάνει πολλά ζητήματα που δημιουργούσαν σοβαρές υπόνοιες για την πορεία της επιχείρησης κατά το 2016, όμως το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία έδινε τόνο ηρεμίας για να μην διαταραχθεί η συνολική πορεία της κρίσιμης για την ελληνική οικονομία επιχείρησης, έγινε σεβαστό από την δημοσιογραφική του ομάδα.
Το ξακαθάρισμα κατέστη τελικά δυνατό χάρις και την παρέμβαση του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη που σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς παράγοντες επέμεινε στην αντικατάσταση της προηγούμενης δίοικησης.

Τα αποτελέσματα των ετών 2017 και 2016




Μετά και απο τα στοιχεία των ισολογισμών γίνεται σαφές ότι πρέπει να διευκρινιστεί αρμοδίως τι πραγματικά συμβάινει στην ΔΕΠΑ και ποιά είναι η αξιόπιστη κατάσταση.
Σημειώνεται ότι η εταιρία το 2018 απέδωσε μερίσματα στο ελληνικό δημόσιο.

Πηγή www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης