Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΥΔΑΠ: Μετά τα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για ηλεκτροπαραγωγή

ΕΥΔΑΠ: Μετά τα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για ηλεκτροπαραγωγή
Τα σχέδια της εταιρίας ύδρευσης στον τομέα της ενέργειας παρουσιάζει στο World Energy News η Γενική Διευθύντρια Συντονισμού και Υποστηρικτικών Λειτουργιών, Έφη Νεστορίδη

Η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στους διαγωνισμούς ΑΠΕ του Ιουλίου, μέσω των οποίων κατακύρωσε τιμή αναφοράς για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,97MW στις εγκαταστάσεις της στο Μενίδι, συγκαταλέγεται στον διττό στόχο που έχει θέσει η εταιρεία, ώστε όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες των εγκαταστάσεών της με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά και να προμηθεύει το δίκτυο με ενέργεια.
Αυτό αναφέρει στη συνέντευξή της στο World Energy News η κ. Έφη Νεστορίδη, Γενική Διευθύντρια Συντονισμού και Υποστηρικτικών Λειτουργιών της ΕΥΔΑΠ, αρμόδια για θέματα ενέργειας, σκιαγραφώντας όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρεία, για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Έτσι, όπως επισημαίνει η κ. Νεστορίδη, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών για την αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μηχανισμού net metering, καθώς έχουν ήδη εντοπισθεί οι κατάλληλες θέσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την επέκτασή της και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με ανεμογεννήτριες, καθώς σύντομα θα τοποθετήσει ανεμολογικούς σταθμούς στις υποψήφιες θέσεις, ώστε να προκύψουν τα ιδανικότερα σημεία εγκατάστασής τους.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης, με ήδη δρομολογημένες παρεμβάσεις σε 20 κτίρια της εταιρείας.
Παράλληλα, έχουν διενεργηθεί ενεργειακοί έλεγχοι και στις εγκαταστάσεις δικτύων, που θα καταλήξουν σε προτάσεις τεχνικής και ενεργειακής βελτίωσής τους.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Νεστορίδη έχει ως ακολούθως:

Εξετάζει η ΕΥΔΑΠ την προοπτική συμμετοχής και σε επόμενους διαγωνισμούς και, αν ναι, με ποια φωτοβολταϊκά έργα;

«Η ΕΥΔΑΠ είναι σταθερά προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Με δεδομένη τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πήραμε την πρωτοβουλία να επενδύσουμε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, με την κατασκευή Φ/Β Πάρκου 1,97MW στις εγκαταστάσεις μας στο Μενίδι.
Γίνεται προσπάθεια όχι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες των εγκαταστάσεών μας με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά και να προμηθεύουμε το δίκτυο με ενέργεια.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της επανεξέτασης της θέσης μας, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουμε σε νέες πρωτοβουλίες».

Στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017, αναφέρεται πως με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου, ερευνάται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς αυτή την κατεύθυνση;

«Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκά, λάβαμε την απόφαση να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και με ανεμογεννήτριες.
Η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχει προχωρήσει, και ήδη έχουμε καταλήξει στις υποψήφιες θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση τοποθέτησης ανεμολογικών σταθμών στις εν λόγω θέσεις, προκειμένου να προβούμε σε αναλυτικές μετρήσεις, έτσι ώστε να συλλέξουμε τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας δείξουν ποιες θέσεις είναι πιο αποδοτικές για την επένδυση».

Έχουν αποκρυσταλλωθεί οι δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με το σύστημα net-metering, οι οποίες διερευνώνται με τον ίδιο εξωτερικό ενεργειακό σύμβουλο, με στόχο τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας;

«Είναι αυτονόητο ότι η ΕΥΔΑΠ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην ανάγκη να περιοριστεί το ενεργειακό της αποτύπωμα.
Η πρωτοβουλία στην οποία αναφέρεστε εντάσσεται σ’ αυτή την προσπάθεια και βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Έχουμε ήδη εντοπίσει τις θέσεις για την υλοποίηση των έργων αξιοποίησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση μηχανισμού net metering στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, και αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε την εγκατάστασή τους στις συγκεκριμένες θέσεις».

Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες της επιχείρησης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας από τις κτιριακές της εγκαταστάσεις, όπως η εγκατάσταση λαμπτήρων LED ή η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων;

«Δεν είναι μόνο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες που θα περιορίσει το ενεργειακό αποτύπωμα της Εταιρείας, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διαρκώς εξελίσσεται, μια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει να αποφέρει σημαντικούς καρπούς.
Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει ενεργειακούς ελέγχους σε πέντε από τα ιδιόκτητα κτήριά μας και βάσει των υποδείξεων των ενεργειακών επιθεωρητών αντικαθιστούμε τους υπάρχοντες λαμπτήρες με τύπου LED, αλλά και τους καυστήρες πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε ενεργειακούς ελέγχους σε άλλα δεκαπέντε κτήρια της Εταιρείας και θα δρομολογήσουμε άμεσα τις κατάλληλες δράσεις βάσει των υποδείξεων που θα λάβουμε από τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Οι προσπάθειές μας όμως δεν περιορίζονται σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες.
Έχουμε προχωρήσει και στην υλοποίηση ενεργειακών ελέγχων στις εγκαταστάσεις δικτύων της ΕΥΔΑΠ, που θα καταλήξουν σε προτάσεις τεχνικής και ενεργειακής βελτίωσής τους, με οικονομοτεχνική ανάλυση όχι μόνο όσον αφορά τις περιόδους αποπληρωμής, αλλά και το επίπεδο κόστους κύκλου ζωής.
Οι μετρήσεις που θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ θα καταχωρηθούν στο Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αν κριθεί αναγκαίο από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης.
Τέλος, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της διαμόρφωσης προδιαγραφών αντικατάστασης λαμπτήρων οδοφωτισμού σε εγκαταστάσεις-οικόπεδα της ΕΥΔΑΠ».

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης