Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συζήτησαν για το θέμα της Halkbank Trump και Erdogan – Διαπραγματεύσεις ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος

Τι συζήτησαν για το θέμα της Halkbank Trump και Erdogan – Διαπραγματεύσεις ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος
Η τουρκική τράπεζα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στο ιράν
Για το θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank συζήτησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη (1/11) με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όπως αποκάλυψε σήμερα (3/11) ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι, η εν λόγω τράπεζα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στις ΗΠΑ, μετά την καταδίκη στελέχους της για συμμετοχή σε σχέδιο, που έχει στόχο να βοηθήσει το Ιράν να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές κυρώσεις.  
Ο Erdogan έδωσε λίγα στοιχεία για την επικοινωνία του αυτή, αλλά τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους που δοκιμάστηκαν το 2018 ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την τράπεζα.
Η Halkbank υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, μαζί με το συριακό ζήτημα αλλά και την προμήθεια ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία, όπως παρατηρεί το Reuters.
Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση στέλεχος της Halkbank για το θέμα των κυρώσεων στο Ιράν ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει και την επιβολή προστίμου στην κρατική τουρκική τράπεζα.
Η Halkbank αρνείται κάθε εμπλοκή  και ο Erdogan καταδίκασε τη δικαστική υπόθεση ως πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή του. Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε στο Reuters τον Σεπτέμβριο ότι δεν περίμενε πως η τράπεζα θα αντιμετωπίσει πρόστιμο.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία », δήλωσε ο Erdogan σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη
Ο Erdogan δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την Trump την επόμενη εβδομάδα (10-11/11) στη Γαλλία, όπου οι δύο ηγέτες πρόκειται να παρακολουθήσουν τελετές που σηματοδοτούν την εκατονταετηρίδα του τέλους του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης