Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβάδισμα για πρώτη φορά των ακροδεξιών στη Γαλλία ενόψει Ευρωεκλογών - Προηγείται η Le Pen με 21% έναντι 19% του Macron

Προβάδισμα για πρώτη φορά των ακροδεξιών στη Γαλλία ενόψει Ευρωεκλογών - Προηγείται η Le Pen με 21% έναντι 19% του Macron
Oλα τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζουν δημοσκοπική άνοδο, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Dupont-Aignan λαμβάνει 7% και 1% για τα κόμματα που στηρίζουν το Frexit
Σημαντικό προβάδισμα δύο μονάδων εμφανίζει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Marine Le Pen στη Γαλλία απέναντι στο LREM, του κόμματος του Γάλλου προέδρου Em. Macron.
Δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύεται σήμερα (4/11) ενόψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019 δείχνει ότι το κεντρώο "Η Δημοκρατία Μπροστά" (LREM) του Macron να λαμβάνει το 19% της πρόθεσης ψήφου από 20% στα τέλη Αυγούστου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα (RN), πρώην Εθνικό Μέτωπο, της Le Pen λαμβάνει 21% από 17% που είχε πρωτύτερα.
Σημαντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι όλα τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζουν δημοσκοπική άνοδο καθώς το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα του Nicolas Dupont-Aignan λαμβάνει 7% και 1% για καθένα από τα κόμματα "Frexit" -υποστηρίζουν την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ- υπό τον πρώην σύντροφο της Le Pen, τον Florian Philippo, και τον François Asselineau .
Ετσι συνολικά τα κόμματα της άκρας δεξιάς λαμβάνουν ποσοστό 30% της πρόθεσης ψήφου, από 25% που είχαν στα τέλη Αυγούστου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηθέντων στις 30 και 31 Οκτωβρίου, των οποίων ζητήθηκε η πρόθεση ψήφου στην περίπτωση που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή.
Το συντηρητικό κόμμα "Οι Ρεπουμπλικάνοι" (LR) υπό τον Laurent Wauquiez υποχώρησε κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες στο 13%, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς "Ανυπότακτη Γαλλία" υπό τον Jean-Luc Mélenchon υποχώρησε από 14% στο 11%.
Η πτώση αυτή καταγράφεται μετά τις έντονες επικρίσεις σε βάρος του Mélenchon όταν αυτός προπηλάκισε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια εφόδου στα γραφεία του κόμματος η οποία έγινε στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς.
Σε δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu που δημοσιεύτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα κόμματα του Macron και της Le Pen συγκέντρωναν περίπου 21% το καθένα, το συντηρητικό LR ήταν στην τρίτη θέση με 14% και η "Ανυπότακτη Γαλλία" του Mélenchon τέταρτη, με 12,5%.
Δημοσκόπηση του Ifop τον Μάιο έδειχνε το LREM να αναδεικνύεται νικητής των ευρωεκλογών με 27% και να προηγείται μακράν της άκρας δεξιάς που λάμβανε 17%, αλλά και του ίδιου του Μακρόν που είχε λάβει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2017.
Τα κάτωθι γραφήματα επιβεβαιώνουν την πρωτιά του κόμματος της Le Pen ενώ το δεύτερο σενάριο αφορά την Segolene Royal ως επικεφαλής υποψήφια των Σοσιαλιστών (PS).






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης