Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την απομάκρυνση Orban από το ΕΛΚ ενόψει Ευρωεκλογών ζητά ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Stubb

Την απομάκρυνση Orban από το ΕΛΚ ενόψει Ευρωεκλογών ζητά ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Stubb
Αν ο Orban εναντιώνεται στις αξίες του ΕΛΚ, πρέπει να το εγκαταλείψει
Ζήτημα παραπομπής του Ούγγρου προέδρου Victor Orban από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 εγείρει για μια ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb που διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος.
«Αν ο Orban εναντιώνεται στις αξίες του ΕΛΚ, πρέπει να το εγκαταλείψει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Ο Stubb που διεκδικεί το χρίσμα του ΕΛΚ για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε ότι «επιδεικνύει μηδενική ανοχή έναντι της μισαλλοδοξίας.
Ακόμη, αποκάλεσε απολύτως απαράδεκτους τους περιορισμούς που επιβάλλει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία του συναθροίζεσθε αλλά και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας, κρίνοντας ότι η χώρα αυτή «παραβιάζει κατάφωρα» θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ.
Ωστόσο η ψηφοφορία αυτή προκάλεσε τη διαίρεση του ΕΛΚ. Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Stubb, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Weber, τάχθηκε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα εναντίον της αποπομπής του Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Weber.
Weber και Stubb θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι, όπου το ΕΛΚ θα διεξαγάγει το συνέδριό του. Εάν αυτή η πολιτική ομάδα διατηρήσει την πλειοψηφία της στο ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο υποψήφιός της πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις δηλώσεις του, ο Stubb τάχθηκε υπέρ της πολιτικής της A. Merkel για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επαινώντας την ιδίως διότι συνέβαλε καθοριστικά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016 που επέτρεψε να μειωθούν οι ροές από τη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης