Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Σκληρό pressing στην Ιταλία - Centeno: Μία εβδομάδα προθεσμία για να αλλάξει ο προϋπολογισμός - Regling: Οι κανόνες να τηρούνται

Eurogroup: Σκληρό pressing στην Ιταλία - Centeno: Μία εβδομάδα προθεσμία για να αλλάξει ο προϋπολογισμός - Regling: Οι κανόνες να τηρούνται
Αλλαγές στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού εισηγέιται το Eurogroup - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη Ρώμη
Σαφές μήνυμα για αλλαγές στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού έστειλε το σημερινό (5/11) Eurogroup στη Ρώμη ξεκαθαρίζοντας σε όλους του τόνους ότι οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno ξεκαθάρισε πως η Ιταλία έχει διορία μία εβδομάδα προκειμένου να αναμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici τόνισε πως «οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling τονίζοντας πως πρέπει «να τηρούνται οι κανόνες, μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά».

Centeno: Μία εβδομάδα προθεσμία στην Ιταλία για να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της

Διορία μία εβδομάδα έχει η Ιταλία προκειμένου να αναμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της  ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, M. Centeno στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Centeno «είχαμε μία μακρά αλλά καλή συνεδρίαση. Εξετάσαμε τα προσχέδια προϋπολογισμού με επικέντρωση σε αυτόν της Ιταλίας.
Οι υπουργοί τόνισαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν και να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της.
Η Ιταλία έχει περιθώριο μίας εβδομάδας για να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της βάσει των κανόνων που ισχύουν».
Για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests, αν και υπάρχει ακόμη η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των NPLs από αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες
Πέραν των NPLs υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως το σκαιώδες τραπεζικό σύστημα, τα οποία συζητήσαμε σήμερα εκτενώς».

Moscovici: Οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους

Ο ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ιταλία από το βήμα του Eurogroup τονίζοντας ότι «οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους».
Ο κ. Moscovici τόνισε πως  η ανάλυση της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών δεν έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα ο κ. Moscovici ανέφερε πως «τονίσαμε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις χώρες που υπάρχει πρόβλημα. Όμως υπάρχει ένας κανονισμός για τους προϋπολογισμούς στον οποίο όλοι έχουν συμφωνήσει
Ευχαριστούμε το Eurogroup που στήριξε απόλυτα την Κομισιόν αναφορικά με τις απόψεις που εξέφρασε για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Η «μπάλα» είναι πλέον στο γήπεδο της Ιταλίας, η Ιταλία θα πρέπει να καταθέσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
Ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις ιταλικές αρχές έως τις 21/11.
Εκείνη την ημερομηνία θα ανακοινωθούν οι απόψεις της Κομισιόν για όλους τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης».

Ανακοίνωση Eurogroup για Ιταλία

Συζητήσαμε στο Eurogroup τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας (DBP) για το 2019, που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018.
Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Επιτροπής.
Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.
Ανυπομονούμε την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ.

Regling (ESM): Nα τηρούνται οι κανόνες - Μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά

Ιδιαίτερα λιτός ήταν στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα στην Ρώμη τονίζοντας ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά

We discussed at the Eurogroup the Commission opinion on Italy’s Draft Budgetary Plan (DBP) for 2019, issued on 23 October 2018.
We agree with the Commission assessment.
We recall the importance of sound public finances and their coordination within the framework of the Stability and Growth Pact (SGP) as a prerequisite for durable and sustainable economic growth and a smooth functioning of Economic and Monetary Union. The focus on sufficient debt reduction and the path to the Medium-Term Budgetary Objective (MTO) are an integral part of the SGP.
We look forward for Italy and the Commission to engage in an open and constructive dialogue and for Italy to cooperate closely with the Commission in the preparation of a revised budgetary plan which is in line with the SGP.




Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup είναι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τους λόγους για τους οποίους απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό, δίνοντας στην ιταλική κυβέρνηση διορία ως τις 13 Νοεμβρίου για να τον αναθεωρήσει.
Σύμφωνα με το Reuters ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις από τους ομολόγους του, προκειμένου να υπάρξουν σαφείς αλλαγές στον προϋπολογισμό, για τον οποίο ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι παραβιάζει κατάφορα τους κανόνες της Ένωσης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup,ο επικεφαλής του συμβουλίου Mario Centeno δήλωσε ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός.
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το Politico, ότι η ΕΕ θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στις 21 Νοεμβρίου 2018, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή τονίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δεσμεύσεως για έλλειμμα 0,8%, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την προσαρμογή του λόγου χρέος/ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στις 30 Οκτωβρίου, η Κομισιόν με επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση, της ζητά να εξηγήσει, ως τις 13 Νοεμβρίου, τους λόγους παρέκκλισης από τους συμφωνημένους στόχους του ιταλικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί κατά της Ιταλίας η διαδικασία επί παραβάσει περί υπερβολικού χρέους.
Στην επιστολή τονίζεται ότι δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, το ιταλικό χρέος αποτελεί «πηγή ανησυχίας για το σύνολο της ευρωζώνης».
Την ανάγκη για αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Ο ιταλικός προϋπολογισμός χρειάζεται ουσιαστικές προσαρμογές» επεσήμανε από τις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε «είμαστε σε συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές και ελπίζουμε να επιτύχουμε ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα, επεσήμανε «προσπαθούμε να πείσουμε τις ιταλικές αρχές ότι η προσέγγιση που ακολουθούν είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγική και για την ιταλική οικονομία».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας για την Ιταλία και υπό τις επικρίσεις όλων σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Reuters: Σκληρό pressing στον Tria από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών

Ισχυρές πιέσεις στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ασκούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας του για το 2019, ο οποίος θεωρείται ότι παραβιάζει κατάφορα τους κανόνες της ΕΕ, όπως αναφέρει το Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΕ και προσθέτει ότι σύμφωνα με δηλώσεις τους «οι υπουργοί ενθάρρυναν την Ιταλία να ανανεώσει τη θέση της, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες της Κομισιόν και να σεβαστεί τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί».
Παράλληλα Ιταλός αξιωματούχος υποστήριξε, μιλώντας στο Reuters, ότι ο κ. Tria προσπαθεί να βρει μία συμβιβαστική λύση για το θέμα.

Moscovici: Πιστεύουμε ότι η Ιταλία θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της

Την εκτίμηση ότι η Ιταλία θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2019 εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup.
Όπως επεσήμανε, η Κομισιόν πιστεύει ότι η Ιταλία θα προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δώσει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου ώστε η Ιταλία να υποβάλλει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.


Centeno: Το Eurogroup δεν θα λάβει αποφάσεις για την Ιταλία - Ελπίζω ότι θα αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός

Την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2019 εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Ελπίζω ότι η Ιταλία θα προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Centeno και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ιταλία θα εναρμονίσει τον προϋπολογισμό με τους κανόνες της ΕΕ».
Πάντως, ο Centeno τόνισε ότι το Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η συμπεριφορά της Ιταλίας θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η συμπεριφορά της Ιταλίας θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια της Ευρωζώνης για ολοκλήρωση της Ένωσης.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kažimír, προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι η αντζέντα για το μέλλον της Ευρώπης περιλαμβάνει την τραπεζική ένωση και την περαιτέρω ενσωμάτωση.
Για να επαναλάβω αυτό που ανέφερε ο Juncker για την Ιταλία.
Εάν μία, οποιαδήποτε, χώρα λέει ότι οι κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου δεν μας ενδιαφέρουν, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.
Είναι απλό και σαφές, ανέφερε ο Kažimír.
Όλοι επιθυμούμε την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή για όλους τους Ευρωπαίους.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ολοκληρώσουμε την αρχιτεκτονική.
Είμαστε μια Ένωση που βασίζεται σε κανόνες.
Αυτοί μας κάνουν πιο δυνατούς και ανθεκτικούς.
Έχουμε δει τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των απερίσκεπτων πολιτικών.
Ας μην μπαίνουμε στα νερά αυτά, χωρίς λόγο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Politico: Κλιμακώνει την πίεση στην Ιταλία η ΕΕ - Στις 21/11 η πρόταση για κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας στις 21 Νοεμβρίου 2018, κλιμακώνοντας την κόντρα με τη Ρώμη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico.
Η ΕΕ θα επιταχύνει τη διαδικασία, εφόσον η ιταλική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην αλλαγή του προϋπολογισμού για το 2019.
Επικαλούμενη τις συστάσεις για το τεράστιο δημόσιο χρέος και όχι στον στόχο για το έλλειμμα του 2019, η Κομισιόν είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος νωρίτερα από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.Εάν η πρόταση της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλά πρόστιμα, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαϊου 2019.
Μια τέτοια εξέλιξη θα κλιμακώσει δραματικά τη σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών.
Μέχρι σήμερα η Ιταλία έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για το υψηλό της χρέος, καθώς μέχρι τον Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ωστόσο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, άλλαξαν τα δεδομένα, όπως τονίζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με το Politico.
Σύμφωνα με Ιταλό κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου για να υποβάλλει τις αλλαγές στον προϋπολογισμό.

«Πυρά» Salvini - Di Maio κατά των Βρυξελλών

Αυστηρή απάντηση στην Κομισιόν  για τις πιέσεις της επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού στέλνουν εκ νέου ο ηγέτης της Lega και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Salvini και ο εταίρος του επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους στην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία.
«Δεν μπορώ να είμαι σε αρμονία με τον  Jean Claude Juncker», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Salvini, που κάνει λόγο για Ευρωπαίους γραφειοκράτες ενόψει και του Eurogroup, που έχει ως κύριο θέμα την Ιταλία,
Κληθείς σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera  να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την έκκληση του Ιταλού προέδρου Sergio Mattarella να προσέλθει σε διάλογο με την ΕΕ, ο Salvini ξεκαθαρίζει: 
«Ο πρόεδρος της Ιταλίας είναι ο εγγυητής του Συντάγματος και καλώς πράττει.
Αυτό που με εκπλήσσει εντούτοις είναι η προφανής προκατάληψη εκ μέρους ορισμένων Ευρωπαίων γραφειοκρατών και Επιτρόπων για την αμφισβήτηση ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομίας, στη μείωση των φόρων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Όχι, με το Mattarella είμαστε σε αρμονία. Αλλά με τον Juncker όχι»,
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους εναντίον της ΕΕ, επισημαίνει ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει νοσταλγία για τις προηγούμενες αποτυχημένες κυβερνήσεις της Ιταλίας.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Κομισιόν για το χρέος, ο Salvini τονίζει, πως αυτό αυξήθηκε κατά 300 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων των προηγούμενων πέντε ετών.   
Κάναμε λάθος πριν ή τώρα, διερωτάται ο Salvini, υπερτονίζοντας πως η ιταλική κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από το σχέδιό της.  
Σε ερώτηση με αφορμή και το Eurogroup της Δευτέρας (5/11)  τονίζει, πως στόχος του είναι το έργο το οποίο παράγει στη μετανάστευση να επιτελεστεί και στην οικονομία.
Για την προτίμηση, που δείχνουν στο πρόσωπό του, πολλά εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης και την πρόταση να αναλάβει ηγετικό ρόλο ενόψει των Ευρωεκλογών (5/2019), όπως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει, πως θα παραμείνει στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, αν και κάνει λόγο για μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του.
Κατά τα άλλα ο Salvini τονίζει, πως η κυβερνητική συμφωνία είναι ιερή και απαραβίαστη αλλά μπορεί να υπάρξει μία ευελιξία σχετική με τις μεταρρυθμίσεις, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός σχετικά με τη διαφωνία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων για τη φορολογική αμνηστία.  
Όλες οι δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για το Εισόδημα του Πολίτη, το κόστος των μεγάλων έργων και τη Δικαιοσύνη, είναι σεβαστές, σημειώνει ο ηγέτης της Lega.  
Τέλος χαρακτηρίζει αγαστή τη συνεργασία του με τον έτερο αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, παρά τις όποιες μικρές διαφωνίες.

Di Maio: Δεν υποχωρούμε από τις εξαγγελίες μας
 
Το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, θα πρέπει να γίνει σεβαστό τόνισε (3/11/2018) στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.
Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στην Κομισιόν, πως δεν θα υποχωρήσει ούτε κατ΄ελάχιστον από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κυβέρνηση της Ιταλίας τυγχάνει της εμπιστοσύνης των Ιταλών με ποσοστό 64% με βάση δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου στην Ιταλία προέβη στη δήλωση αυτή, καθώς κορυφαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί, πως η βασική προεκλογική εξαγγελία για το «Εισόδημα του Πολίτη», που προορίζεται για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα μπορούσε να παρακαμφθεί, όπως αναφέρει το Reuters.    
Σύμφωνα με τον Di Maio, το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
«Το πρόβλημα δεν είναι οι πόροι ή οι κανόνες αλλά όταν κάποιος δεν πιστεύει σε αυτό που κάνουμε», είπε ο Di Maio σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υφυπουργός Giancarlo Giorgetti, προερχόμενος από τη Lega δήλωσε ότι η δέσμευση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα παραμείνει στα χαρτιά, εάν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη δέσμευση των δύο κυβερνητικών κομμάτων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega, όταν συνυπέγραψαν το κοινό πρόγραμμα αναλαμβάνοντας την εξουσία τον Ιούνιο του 2018.    
«Υπογράψαμε μια κυβερνητική συμφωνία που πρέπει να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές», τόνισε ο Di Maio, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο μέτρο.
Η Ρώμη ανακοίνωσε, πως τα σχέδιά της για τη χρηματοδότηση παροχών κοινωνικής πρόνοιας, πρόωρης συνταξιοδότησης και επενδύσεων μέσω υψηλότερων ελλειμμάτων θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν το χρέος.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το επόμενο έτος, λέγοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ωθήσει το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα.

Ενισχύονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εν όψει Eurogroup - Στο 3,36% το 10ετές

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τα «βλέμματα» στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 3,36% από 3,31% στο κλείσιμο της Παρασκευής.
H απόδοση του 2ετούς σημειώνει άνοδο στο 1,16% από 1,07%.


Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,56% και διαμορφώθηκε στις 19.281,03 μονάδες.


Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών δέχτηκαν πιέσεις, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των stress tests των ΕΒΑ και ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (2/11), έδειξαν ότι τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ισχυρά κεφαλαιακά, με την Banco BPM να αποτελεί τη μόνη ανησυχία, καθώς εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 6,67%.
Παρότι οι ιταλικές τράπεζες έδειξαν να «περνούν» εύκολα την άσκηση, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι μακροοικονομικές παραδοχές για την Ιταλία ήταν λίγο υπερβολικά αισιόδοξες.
Επίσης, πιέσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών άσκησε και η υποβάθμιση της Intesa SanPaolo και της BPER Banca σε «sell» από την Goldman Sachs.
Πτώση 1,5% κατέγραψε η μετοχή της Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,1%, η Unicredit έκλεισε στο -1,8% και η Bper Banca στο -3,5%.

Το 64% των Ιταλών στηρίζει την κυβέρνηση- Ρεκόρ για την Lega 35%


Ο Di Maio υποστήριξε στην Corriere della Sera ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό είναι σαφώς σημαντικός, αλλά πρόσθεσε πώς η Ρώμη «δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά μία ίντσα».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, το 57% των Ιταλών έχει θετική γνώμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποστηρίζεται από το 28,7% των ψηφοφόρων, από 28,5% σε μια προηγούμενη έρευνα στις 4 Οκτωβρίου 2018, ενώ η υποστήριξη προς τη Lega έχει αυξηθεί σε 34,7% από 33,8%.
Ωστόσο σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos η Lega σημειώνει ρεκόρ με 35% με το Κίνημα 5 Αστέρων να βρίσκεται στο 29%.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζει ποσοστό αποδοχής 64% που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση.
Εν τω μεταξύ οι σοσιαλιστές παραμένουν καθηλωμένοι στο 17%.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης