Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση ιδεολογικής ταυτότητας και διχασμός στο CDU με την αποχώρηση της Merkel

tags :
Κρίση ιδεολογικής ταυτότητας και διχασμός στο CDU με την αποχώρηση της Merkel
Οι υποψήφιοι να διαδεχθούν τη Merkel προσανατολίζονται σε μία δεξιά στροφή μετά τη μετατόπιση του CDU προς το κέντρο
Βαθιά διχασμένοι φαίνεται να είναι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), που αντιμετωπίζουν κρίση ιδεολογικής ταυτότητας ενόψει της αποχώρησης από την ηγεσία του της καγκελαρίου Angela Merkel.
Οι υποψήφιοι να διαδεχθούν τη Merkel, που επί 20 χρόνια κρατούσε τα ηνία του κόμματος, προσανατολίζονται σε μία δεξιά στροφή μετά τη μετατόπιση του CDU προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Υπενθυμίζεται ότι, η Merkel έχει ανακοινώσει πως θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος τον προσεχή Δεκέμβριο και ενώ προηγήθηκαν οι περιφερειακές εκλογές σε Βαυαρία και Έσση, όπου CDU και SPD κατέγραψαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους εδώ  και δεκαετίες, σημειώνει το Reuters.
Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ένας από τους τρεις υποψήφιους για να αντικαταστήσει τη Merkel ως, δήλωσε ότι το CDU είχε υπερβολικά κεντρώο τα τελευταία χρόνια.
«Τα κόμματα πρέπει να διαφέρουν από το άλλο και πάλι πιο έντονα», δήλωσε ο Spahn στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Ο τρόπος που βλέπουμε τους ανθρώπους και την κοινωνία είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από αυτόν των Σοσιαλδημοκρατών», πρόσθεσε
Ο Spahn είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της απόφασης της Merkel ν΄ανοίξει τα σύνορα για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως μουσουλμάνους από περιοχές πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο Spahn απέκλεισε έναν συνασπισμό με την εθνικιστική AfD, γράφοντας στο Twitter ότι το CDU δεν μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κόμμα που παρουσιάζεται ως αντιαμερικανικό  και εξωραΐζει τους Ρώσους αυτοκράτορες.
Κατηγόρησε επίσης την AfD ότι επιθυμεί να ανατρέψει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ανοίξει τις πόρτες της  στον αντισημιτισμό.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του CDU Armin Laschet προειδοποίησε ότι το CDU δεν θα πρέπει να μετακινηθεί περισσότερο προς τα δεξιά.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μια τέτοια αλλαγή πολιτικής θα ήταν λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το CDU θα πρέπει να παραμείνει στην κεντρώα του πορεία, πρόσθεσε.
Η υποψήφιος που πιθανότατα θα διαδεχθεί τη Merkel η γενική γραμματέα του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, αναμένεται να τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες.
Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Friedrich Merz, η εκλογή του οποίου θα σηματοδοτούσε μία στροφή προς χαμηλότερους φόρους και ευνοϊκότερους για τις επιχειρήσεις. 
Χαρακτηρίζεται ως βαθιά συντηρητικός πολιτικός, που προωθήθηκε στο παρασκήνιο από τη Merkel.  
Πάντως ο Merz έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του CDU.
Συγκεντρώνει το 44%μ έναντι 39% της Kramp-Karrenbauer, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για την Bild am Sonntag,
Η υποστήριξη για τον Spahn φτάνει μόλις στο 9%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης