Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Με 44% προηγείται ο Merz για την ηγεσία του CDU – Δεύτερη με 39% η Kramp Karrenbauer

Bild: Με 44% προηγείται ο Merz  για την ηγεσία του CDU – Δεύτερη με 39% η Kramp Karrenbauer
Προηγείται στις προτιμήσεις των μελών του CDU ο Merz
Σαφές προβάδισμα έχει ο Friedrich Merz στις προτιμήσεις των μελών των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος ενόψει της αποχώρησης της καγκελαρίου Angela Merkel τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για την Bild am Sonntag, ο Merz προηγείται με 44% στις προτιμήσεις των μελών του CDU.
Ακολουθεί η γενική γραμματέας του κόμματος,  Annegret  Kramp-Karrenbauer με 39% ενώ μόλις 9% συγκεντρώνει ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ένας από τους σκληρούς επικριτές της πολιτικής της Merkel στο προσφυγικό.

Ποιος είναι ο Merz

Όταν το 2002 η Angela Merkel τον ανάγκασε να φύγει από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ο Friedrich Merz προτίμησε να εγκαταλείψει την πολιτική και να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.
Αυτή όμως η «εγκατάλειψη» ήταν απολύτως επιφανειακή και μόλις η Merkel ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU, ο Merz επανακάμπτει, θέτοντας, μάλιστα, υποψηφιότητα να την διαδεχθεί και στην καγκελαρία.
Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την αρχηγεία του CDU φαίνεται, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, να έχει ευρεία στήριξη στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως από την πτέρυγα που επιθυμεί την επιστροφή του CDU στις αρχές της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.
Στα υπέρ του Merz και το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει, φανερά, την στήριξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και νυν προέδρου της Budestag, Wolfgang Schäuble.
Επιπρόσθετα, βάσει έρευνας της YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt το 23% των ερωτηθέντων επιθυμεί ο Merz να διαδεχθεί την Merkel στην ηγεσία του CDU, με την Annegret Kramp-Karrenbauer –την επονομαζόμενη και «μικρή Merkel», που στηρίζει η νυν καγκελάριος- να λαμβάνει το 17% και τον υπουργό Υγείας, Jens Spahn μόλις το 7%.
«Ο Merz κατανοεί την ψυχή του κόμματος.
Είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου το κόμμα να αναγεννηθεί», δηλώνει στη Handlelsblatt στέλεχος του CDU.
Ως επικεφαλής της BlackRock Germany ο Merz έχει αποκτήσει τον τίτλο του ενεργού καπιταλιστή, που είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα ξέρει να… χαίρεται τους κόπους του, καθώς εμφανίζει μία αγάπη προς την πολυτελή ζωή.
Διαθέτει πολυτελή εξοχική κατοικία, δύο ιδιωτικά αεροσκάφη, τα οποία χειρίζεται ο ίδιος και του αρέσει το ακριβό κόκκινο κρασί και τα πούρα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τον αποξενώνουν από την εργατική τάξη της Γερμανίας, αλλά οι υποστηρικτές του, πρόκειται για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και αυτό είναι υπέρ του.
Βασικός του στόχος, όπως ο ίδιος έχει τονίσει, είναι κατ’ αρχήν να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του CDU, όπως αυτή καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση.
Όπως έχει τονίσει σε υποστηρικτές του το CDU έχει χάσει ορισμένα βασικά του χαρακτηριστικά.
Ήταν πάντα το κόμμα του «νόμου και της τάξης», αυτό που εγγυούνταν την ασφάλεια στον μέσο Γερμανό και όχι το κόμμα που ανοίγει σύνορα σε μετανάστες και ξεχνά τις ρίζες του.

Η στήριξη Schäuble και το AfD

Ο Wolfgang Schäuble είναι μεταξύ αυτών που στήριξαν την Angela Merkel ακόμη και σε πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνούσε, δρώντας πάντα με γνώμονα το καλό της κυβέρνησης.
Τώρα στηρίζει ανοιχτά τον Merz, τονίζοντας ότι έχει το ανάστημα να ηγηθεί της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.
 Σε αντίθεση με τους Kramp-Karrenbauer και Spahn, οι οποίοι είναι σχεδόν άγνωστοι εκτός Γερμανίας, ο Merz δημιούργησε ένα διεθνές δίκτυο με την πάροδο των χρόνων ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Atlantik-Brücke, μιας οργάνωσης που ασχολείται με τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις.
Επίσης δεν είναι λίγα τα μέλη του CDU που εκτιμούν ότι ο Merz είναι ο μοναδικός που μπορεί να ανακόψει την άνοδο του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και να φέρει πίσω όσους ψηφοφόρους εγκατέλειψαν τους Χριστιανοδημοκράτες, κυρίως, λόγω της πολιτικής της Merkel στο μεταναστευτικό.

Κρίση ιδεολογικής ταυτότητας στο CDU

Την ίδια ώρα, βαθιά διχασμένοι φαίνεται να είναι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες που αντιμετωπίζουν κρίση ιδεολογικής ταυτότητας ενόψει της αποχώρησης από την ηγεσία του της καγκελαρίου Angela Merkel.
Οι υποψήφιοι να διαδεχθούν τη Merkel, που επί 20 χρόνια κρατούσε τα ηνία του κόμματος, προσανατολίζονται σε μία δεξιά στροφή μετά τη μετατόπιση του CDU προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Υπενθυμίζεται ότι, η Merkel έχει ανακοινώσει πως θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος τον προσεχή Δεκέμβριο και ενώ προηγήθηκαν οι περιφερειακές εκλογές σε Βαυαρία και Έσση, όπου CDU και SPD κατέγραψαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους εδώ  και δεκαετίες, σημειώνει το Reuters.
Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ένας από τους τρεις υποψήφιους για να αντικαταστήσει τη Merkel ως, δήλωσε ότι το CDU είχε υπερβολικά κεντρώο τα τελευταία χρόνια.
«Τα κόμματα πρέπει να διαφέρουν από το άλλο και πάλι πιο έντονα», δήλωσε ο Spahn στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Ο τρόπος που βλέπουμε τους ανθρώπους και την κοινωνία είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από αυτόν των Σοσιαλδημοκρατών», πρόσθεσε
Ο Spahn είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της απόφασης της Merkel ν΄ανοίξει τα σύνορα για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως μουσουλμάνους από περιοχές πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο Spahn απέκλεισε έναν συνασπισμό με την εθνικιστική AfD, γράφοντας στο Twitter ότι το CDU δεν μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κόμμα που παρουσιάζεται ως αντιαμερικανικό  και εξωραΐζει τους Ρώσους αυτοκράτορες.
Κατηγόρησε επίσης την AfD ότι επιθυμεί να ανατρέψει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ανοίξει τις πόρτες της  στον αντισημιτισμό.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του CDU Armin Laschet προειδοποίησε ότι το CDU δεν θα πρέπει να μετακινηθεί περισσότερο προς τα δεξιά.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μια τέτοια αλλαγή πολιτικής θα ήταν λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το CDU θα πρέπει να παραμείνει στην κεντρώα του πορεία, πρόσθεσε.
Η υποψήφιος που πιθανότατα θα διαδεχθεί τη Merkel η γενική γραμματέα του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, αναμένεται να τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης