Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Η οικονομική κρίση αλλά και συγκυριακά φαινόμενα επηρέασαν αρνητικά τον Τύπο

Βούτσης: Η οικονομική κρίση αλλά και συγκυριακά φαινόμενα επηρέασαν αρνητικά τον Τύπο
Η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχο από κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που έχουν πλέον αποθρασυνθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής
Η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά όλο τον έντυπο Τύπο, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τις εργασίας του Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
«Η οικονομική κρίση, οι τεχνολογικές αλλαγές και η επέκταση του διαδικτύου, αλλά και συγκυριακά φαινόμενα, όπως η αύξηση της τιμής του χαρτιού, η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, καθώς και η εμφάνιση κραυγαλέων φαινομένων κακοδιαχείρισης και συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, επηρεάζουν αρνητικά όλη την αξιακή αλυσίδα παραγωγής και διανομής του έντυπου Τύπου» σημείωσε ο κ. Βούτσης.
Περαιτέρω επισήμανε ότι «για πρώτη φορά σε τόση έκταση σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα και ενώ συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, η δημοσιογραφική οικογένεια θρήνησε θύματα, άνδρες και γυναίκες, επαγγελματίες και λειτουργούς της δημοσιογραφίας.
Μάλτα, Δανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τουρκία και άλλα συμβάντα τον τελευταίο χρόνο.
Η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχο από σκοτεινά κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που έχουν πλέον αποθρασυνθεί.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, γιατί τα εμφανή χτυπήματα στη δημοσιογραφία παρακολουθούνται και από καινούργια αρνητικά και υπονομευτικά φαινόμενα.
Στην κοινωνία της μετά-αλήθειας, η οπαδική άποψη θριαμβεύει επί του λογικού επιχειρήματος, τα εναλλακτικά δεδομένα επί των εμπειρικών και οι ψευδοειδήσεις, τα λεγόμενα fake news, επί της τεκμηριωμένης ερευνητικής δημοσιογραφίας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας για να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως η ρύθμιση του μείζονος θέματος της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, ενώ -πρόσθεσε χαρακτηριστικά- «το 2015 επαναλειτούργησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά το πρωτοφανές "μαύρο" που της είχε επιβληθεί.
Το 2016 δημιουργήθηκε το μητρώο οnline media και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, έγινε προσπάθεια για να μπουν νέοι κανόνες στο χώρο της κρατικής διαφήμισης και της στήριξης της οπτικοακουστικής παραγωγής».
Επισήμανε, ωστόσο ότι «η θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ελεύθερης και μαχόμενης δημοσιογραφίας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης, της υπέρβασης, της ανάκτησης και διεύρυνσης της Δημοκρατίας απέναντι στις αγοραίες και εξωθεσμικές εξουσίες που την ακυρώνουν στον πυρήνα της.
Ο πυρήνας αυτός αυτονόητα περιλαμβάνει τη λαϊκή κυριαρχία και τις ελευθερίες – δικαιώματα που ιδρυτικά και καταστατικά εμπεριέχονται σε όλα τα συνταγματικά κείμενα, τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις για τη δημοσιότητα και το ρόλο του Τύπου».
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους συναδέλφους που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Μια κίνηση με έντονο συμβολισμό, υπό τη σκιά της δολοφονίας του Σαουδάραβα Jamal Khashoggi που συντάραξε τη διεθνή κοινή γνώμη και δύο ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων (2 Νοεμβρίου 2018).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης