Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Μάκης Βορίδης στο BΝ: Να υπάρξει συμβιβασμός δανειστών - τραπεζών για λύση στα κόκκινα δάνεια - Εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ

O Μάκης Βορίδης στο BΝ: Να υπάρξει συμβιβασμός δανειστών - τραπεζών για λύση στα κόκκινα δάνεια - Εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ
Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη βουλευτή, τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ και πρώην υπουργός ... στο bankingnews
Υπέρμαχος της απευθείας διαπραγμάτευσης των δανειστών με τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να θωρακιστεί νομικά ένας τέτοιος συμβιβασμός, παραμένει ο βουλευτής, τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μάκης Βορίδης, όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο bankingnews.gr.
Ενώ επισημαίνει ότι «η κυβερνητική ανικανότητα κοστίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης, σε απώλεια εισοδημάτων, σε απώλεια θέσεων εργασίας».
Ο κ. Βορίδης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τορπίλισε την συναίνεση, υπονόμευσε την διαδικασία της αναθεώρησης και τη χρησιμοποιεί «για να αλλάξει την ατζέντα γιατί βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικτρής του διακυβερνήσεως».
Και συμπληρώνει δεικτικά, πως «αν ο κ. Τσίπρας σεβόταν το Σύνταγμα και τους θεσμούς θα είχε συμπεριλάβει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στις αναθεωρητέες διατάξεις.
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζει τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση «προσβλητική και μειωτική για την ιστορία, την ταυτότητα και τα εθνικά συμφέροντα των Ελλήνων.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει αυτή η Συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Θεωρεί εφικτή την αυτοδυναμία για τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ επισημαίνει ότι «αν χρειαστεί, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχηματίσει επιτυχημένες κυβερνήσεις συνεργασίας».
Ο Μάκης Βορίδης, εκφράζει την πεποίθηση ότι η δέσμη φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμόσει η ΝΔ εκτείνεται σε βάθος διετίας, «ώστε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας να φανούν και στο πεδίο της οικονομίας».
Υπεραμύνεται της αντεγκληματικής πολιτικής του κόμματός του κι εκμφανίζεται βέβαιος ότι «με τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες πολίτες θα ξανανιώσουν ασφαλείς».

-Οι τράπεζες έχουν αποδειχθεί μακροχρόνιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Η ΝΔ ποια λύση θεωρεί ως επικρατέστερη για τη μείωση των κόκκινων δανείων;
Bad bank, αυξήσεις κεφαλαίου ή κάποια άλλη λύση;


Η Νέα Δημοκρατία είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Μάλιστα, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχαν συνυπολογιστεί οι απώλειες των τραπεζών από την εκκαθάριση των δανείων αυτών.
Επομένως κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πλέον ζήτημα με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Άρα οι ευθύνες από τις καθυστερήσεις και οι τυχόν ζημιές από την καθυστέρηση αυτή βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Τωρα ακόμη και ο τρόπος εκκαθάρισης των δανείων αυτών έχει ήδη ψηφιστεί.
Προσωπικά παραμένω υπέρμαχος της απευθείας διαπραγμάτευσης των δανειστών με τις τράπεζες και της νομοθετικής ρυθμίσεως, όπου χρειάζεται, προκειμένου να θωρακιστεί νομικά ένας τέτοιος συμβιβασμός.
Προφανώς όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς αποτελεί έναν από τους λόγους της μη χρηματοδοτήσεως των ελληνικών επιχειρήσεων.
Δυστυχώς και στον τομέα αυτό, η κυβερνητική ανικανότητα κοστίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης, σε απώλεια εισοδημάτων, σε απώλεια θέσεων εργασίας .

-Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας τα τρία ανοιχτά εθνικά θέματα: ελληνοτουρκικές σχέσεις, Αλβανικό και Σκοπιανό;

Η Ελλάδα οφείλει να επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα όμορα κράτη.
Αντικειμενικά σε σχέση με όλα τα γειτονικά κράτη, η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα στρατηγικά πολιτικά πλεονεκτήματα: είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Μόνο η Βουλγαρία βρίσκεται σε αντίστοιχη πολιτική θέση αλλά έχει πολύ πιο αδύναμη οικονομία.
Και εδώ αξίζει να θυμηθούμε ποια παράταξη πέτυχε αυτούς τους εθνικούς στόχους που σήμερα τους θεωρούμε ως στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και ποιοι τους πολέμησαν λυσσαλέα και με ιδεοληπτικό λαϊκισμό.
Η Ελλάδα είναι αντικειμενικά ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η θέση αυτή όμως συνεπάγεται ευθύνες: οφείλουμε να φερόμαστε με αυτοπεποίθηση αλλά και γενναιοδωρία.
Όπου χρειάζεται, με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Να καλλιεργούμε στρατηγικές σχέσεις με χώρες που έχουν συμφέροντα και ενδιαφέρον για την περιοχή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ισραήλ.
Τα διμερή μας θέματα με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία πρέπει να εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική μας για την περιοχή.
Και σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν θέματα που επιλύονται ευκολότερα, όπως αυτά που έχουμε με την Αλβανία, και άλλα που λύονται δυσκολότερα, όπως αυτά που έχουμε με την Τουρκία.
Για το Σκοπιανό, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η λύση που επέλεξε η Κυβέρνηση είναι προσβλητική και μειωτική για την ιστορία, την ταυτότητα και τα εθνικά συμφέροντα των Ελλήνων.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει αυτή η Συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Θα ήθελα να ενημερώσω την Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να τρέφει φρούδες ελπίδες, πλεον  η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών περιμένει την ώρα της πολιτικής τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, την ημερα των εκλογών. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει.

-Είναι ικανοποιητική λύση το γεγονός ότι μετά τη σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά  το υπουργείο Εξωτερικών το ανέλαβε ο πρωθυπουργός;

Όχι το αντίθετο, είναι μια κάκιστη και απολύτως λανθασμένη επιλογή.
Γιατί ο κ. Τσίπρας κατατρίβεται με τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και επομένως η εξωτερική μας πολιτική θα αδρανήσει σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.
Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως είναι καλλίτερα.
Διότι αν είναι να επιλύσουν και τα υπόλοιπα Εθνικά θέματα, όπως έλυσαν το Σκοπιανό, καλλίτερα να αδρανήσουν.

-Θεωρείτε ότι είναι φλέγον το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης; Ποια είναι η στάση της ΝΔ;

Θεωρώ ότι υπάρχουν διατάξεις του Συντάγματος που θα έπρεπε να αναθεωρηθούν, όπως το περίφημο πλέον άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Γενικά η αναθεώρηση θα πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση που αφενός απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και αφετέρου διαφυλάσσει την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα του λαού μας.
Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για την αναθεώρηση.
Γιατί αν ενδιαφερόταν, δεν θα την άφηνε για τους τελευταίους μήνες της θητείας του, δεν θα είχε απορρίψει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία προσπαθούσε να οικοδομήσει την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη συναίνεση.
Αν ο κ. Τσίπρας σεβόταν το Σύνταγμα και τους θεσμούς θα είχε συμπεριλάβει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στις αναθεωρητέες διατάξεις.
Δεν το έπραξε, τορπίλισε την συναίνεση, υπονόμευσε την διαδικασία της αναθεώρησης και απλώς χρησιμοποιεί την κορυφαία αυτή θεσμική διαδικασία για να αλλάξει την ατζέντα γιατί βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικτρής του διακυβερνήσεως.

-Εκτιμάτε ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές; Στην περίπτωση που δεν το πετύχετε θα συνεργαστείτε με το ΚΙΝΑΛ;

Η αυτοδυναμία είναι εφικτή.
Η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται να συσπειρώσει γύρω τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να προχωρήσει η πατρίδα μας γενναία και αποφασιστικά, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες, όπως η ανομία, η αποεπένδυση, η ανεργία, η υπερφορολόγηση, η κατάρρευση της παιδείας, η διαφθορά, η ανασφάλεια, η παράνομη μετανάστευση.
Και αν χρειαστεί, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχηματίσει επιτυχημένες κυβερνήσεις συνεργασίας.
Το έχουμε κάνει και με το ΠΑΣΟΚ και με την ΔΗΜΑΡ.

-Αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από την ελληνική Βουλή και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν η ΝΔ είναι κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα ανακαλέσει;

Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα που θα έχουμε.
Αλλά ας μη γελιόμαστε: αν η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή οι δυσμενείς συνέπειες που θα έχουν επέλθει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.
Η ΠΓΔΜ θα έχει μπει στο ΝΑΤΟ, όλες οι χώρες του κόσμου θα την έχουν αναγνωρίσει με τη νέα της ονομασία, θα έχουμε στα χέρια μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Γι αυτό και οι Τσίπρας - Καμμένος αναλαμβάνουν μια τεράστια εθνική ευθύνη, γι αυτό και η συμφωνία δεν πρέπει να περάσει.

-Πως η ΝΔ θα καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι έχει αξιόπιστο σχέδιο με ένα τόσο γενναιόδωρο πακέτο φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ; Αυτό θα επηρεάσει τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 με τα οποία είναι δεσμευμένη η χώρα;

Η οικονομική πρότασή μας συνδέεται με δεσμεύσεις μας: επίτευξη μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης στο ύψος του 4% και εφαρμογή ενός φιλόδοξου και εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα τη χώρα με την πιο ανταγωνιστική οικονομία, με την μικρότερη διαφθορά και την πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.
Για τον λόγο αυτό η δέσμη φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμόσουμε εκτείνεται σε βάθος διετίας, ώστε τα αποτελέσματα της  πολιτικής μας να φανούν και στο πεδίο της οικονομίας.

-Μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς οι πολίτες τώρα που η Κατερίνα Παπακώστα η οποία προέρχεται από το  χώρο σας ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως υφυπουργός; Μπορείτε να μας πείτε πρακτικά τι ακριβώς θα κάνετε και πως θα διαχειριστείτε το ζήτημα του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη;

Η κα Παπακώστα επέλεξε να εφαρμόσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι στο υπουργείο.
Ο νόμος Παρασκευόπουλου διατηρείται και συνεχίζει να επιφέρει τις καταστροφικές του συνέπειες, άρα τίποτε δεν αλλάζει.
Έχουμε εξηγήσει αναλυτικά την αντεγκληματική μας πολιτική:
Άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, δημιουργία νέων φυλακών, αν αυτό απαιτείται, επαναφορά διατάξεων για την προσωρινή κράτηση, αλλαγή του τρόπου χορήγησης αναστολών ποινών και αδειών, μετατροπή σε κακούργημα του εγκλήματος της συμμορίας, ανανέωση του εξοπλισμού και των περιπολικών της αστυνομίας, μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα σε περιοχές όπου επικρατεί γενικευμένη ανομία, όπως τα Εξάρχεια, το Ζεφυρι, ορισμένες περιοχές των Αχαρνών και του Ασπρόπυργου. Με Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες πολίτες θα ξανανιώσουν ασφαλείς.

-Είναι σημαντικό να μην κοπούν οι συντάξεις; Και μπορεί αυτό να έχει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών;

Φυσικά και είναι σημαντικό.
Ο κ. Τσίπρας νομοθέτησε την περικοπή τους, ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη για την τυχόν περικοπή τους. 
Δηλαδή υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι συνταξιούχοι θα τον ευγνωμονούν που τελικά δεν έκανε για ακόμη μία φορά τη ζωή τους χειρότερη, όπως ο ίδιος είχε ψηφίσει να γίνει; Θα ήθελα να ενημερώσω την Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να τρέφει φρούδες ελπίδες, πλέον  η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών περιμένει την ώρα της πολιτικής τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, την ημέρα των εκλογών.
Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. 

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης