Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαγωνισμός το 2019 για νέες μονάδες ΑΠΕ στις Κυκλάδες, ισχύος 200-250 MW

tags :
Διαγωνισμός το 2019 για νέες μονάδες ΑΠΕ στις Κυκλάδες, ισχύος 200-250 MW
Τεκμήριο για τον προσδιορισμό της ισχύος που τελικά θα διατεθεί θα είναι να μην προκληθεί γεωγραφική υπερσυγκέντρωση καινούριων μονάδων
Διαγωνισμός για νέες μονάδες ΑΠΕ στις Κυκλάδες πρόκειται να διενεργηθεί την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, στο πλαίσιο της αξιοποίησης μέρους της χωρητικότητας που απελευθερώνει στον ηλεκτρικό «χώρο» των νησιών η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία θα αφορά μη ώριμα έργα και τοποθετείται χρονικά μετά το διαγωνισμό για το καλώδιο Νέα Μάκρη - Πολυπόταμος.
Με βάση πρόσφατες ομιλίες στελεχών της ΡΑΕ, η διασύνδεση δημιουργεί μέγιστη επιπλέον χωρητικότητα 200 - 250 MW.
Πάντως, στόχος της Αρχής είναι να αξιοποιηθεί ένα ποσοστό από αυτό τον επιπλέον «ηλεκτρικό χώρο».
Ένας γνώμονας για τον προσδιορισμό της ισχύος που τελικά θα διατεθεί θα είναι να μην προκληθεί γεωγραφική υπερσυγκέντρωση καινούριων μονάδων, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και έτσι να προκαλέσει προσκόμματα στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.
Όπως και στην περίπτωση του καλωδίου Νέα Μάκρη - Πολυπόταμος, δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό θα έχουν μη ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης, και πάλι θα καθορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μονάδων που θα προκριθούν από τη διαδικασία.

Ήπια και αποδεκτή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών

Στις προοπτικές μεγαλύτερες διείσδυσης των ΑΠΕ στις Κυκλάδες, είχε αναφερθεί η ΡΑΕ στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.
Όπως επισήμαινε τότε, οι διασυνδέσεις παρέχουν τη δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας των ίδιων των νησιών με τον οικονομικότερο τρόπο.
«Τα νησιά μπορούν να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα με την ήπια και αποδεκτή αξιοποίηση ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας και των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών ανοικτών σε όλους. Σχετικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν και για τις Κυκλάδες», σημείωνε χαρακτηριστικά η Αρχή στην ανακοίνωσή της.
Ο διαγωνισμός για τις Κυκλάδες, όπως και η δημοπρασία που θα διενεργηθεί νωρίτερα για το καλώδιο Νέα Μάκρη - Πολυπόταμος, εντάσσονται στο σχέδιο της ΡΑΕ για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ περιοχών με ελεύθερη χωρητικότητα. Έτσι, τα νέα αυτά έργα θα προστεθούν στα 2,6 MW συνολικής νέας «πράσινης ισχύος», που είναι προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί την τριετία 2018 - 2020, για έργα τα οποία έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης