Σταθάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια θα φτάσουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030

Σταθάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια θα φτάσουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030
Έως το 2023 η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα υποστήριξε ο κ.Σταθάκης
Την εκτίμηση πως έως το 2030 οι επενδύσεις στην ενέργεια θα φτάσουν στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του  σε συνέδριο του ΤΕΕ.
Ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι προχωρά η έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, ενώ υπογράμμισε πως η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023.
«Ολοκληρώθηκε μία περίοδος που οι βαθιές τομές που χρειαζόταν ο τόπος προχωρούν.
Προχωράμε μέχρι τέλος του 2018 στην ανάρτηση της προσωρινής γραμμής αιγιαλού, να γίνουν οι ενστάσεις και να οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού.
Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% της επικράτειας, μέχρι το 2020 θα είναι έτοιμο 90% της επικράτειας.
Προχωρήσαμε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό, τα τοπικά χωροταξικά έχουν ολοκληρωθεί, αναθεωρήσαμε ειδικά χωροταξικά.
 Ηλεκτρονικοποιούμε τις οικοδομικές άδειες, ενώ προχωρούν και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες για τα αυθαίρετα.
Η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, η πάταξη της διαφθοράς» τόνισε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους στόχους της Ελλάδας όσον αφορά την ενέργεια.
Όπως είπε, έως το 2030, η χώρα αναμένεται να φθάσει στο 32% σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ποσό που θα καλύπτει το 55% των αναγκών της χώρας, ενώ, στόχος, όπως υποστήριξε, είναι να μειωθεί η κατανάλωση κατά 32% μέχρι το 2030.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι, στο επίκεντρο τίθεται η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019, που θα συνδυαστεί με την απελευθέρωση των διμερών συμβολαίων ενώ ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην μετατροπή της Ελλάδας σε έναν κόμβο που θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αναφερόμενος στον ΤΑΡ είπε πως θα ολοκληρωθεί το 2020, υποστηρίζοντας πως στο έδαφος του ΤΑP στην Ελλάδα, θα έχει κόμβους που θα παρέχει και στη Β. Ελλάδα φυσικό αέριο.
Επίσης, είπε ότι μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι και ο κάθετος άξονας Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που θα έχει διασυνδετήρα με τη Σερβία ενώ τόνισε ότι προωθείται ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου και με τα Σκόπια.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS