Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: H εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών σε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS

FT: H εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών σε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει «ασυνήθιστες» συναλλαγές που σχετίζονται με το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» τονίζουν οι FT
Με την υπόθεση Παπαευαγγέλου του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo οποίος χρησιμοποίησε τραπεζικά POS για να φέρει κεφάλαια κινέζων στην Ελλάδα, να αγοράσουν ακίνητα και να πάρουν την χρυσή βίζα, ασχολείται εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.
Όλα ξεκίνησαν με αποκλειστικά δημοσιεύματα του bankingnews στις 28 και 29 Οκτωβρίου όπου αναφερόταν ότι υπάρχει σκάνδαλο με τις χρυσές βίζες, εμπλοκή του αντιπροέδρου της Jumbo Παπαευαγγέλου και των τραπεζών.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Ελλάδα, Kerin Hope, τονίζεται ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας ερευνά μία σειρά ασυνήθιστων συναλλαγών από Κινέζους πολίτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις πιστωτικές τους κάρτες για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, με στόχο να αποκτήσουν την «χρυσή βίζα».
Οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών έγιναν μέσω δύο κορυφαίων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Eurobank, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ.
Οι συμφωνίες κλείστηκαν μέσω της εταιρείας real estate, Destiny Investment Group, η οποία έχει έδρα την Αθήνα και προσέφερε διαμερίσματα και βίλες στην ελληνική  πρωτεύουσα σε ξένους επενδυτές, με αρχική τιμή 250.000 ευρώ, δηλαδή το ελάχιστο ποσό που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα της χρυσής βίζας.
Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ξεκίνησε το 2013 στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να υπάρξει διακοπή στην ελεύθερη πτώση στις τιμές των ακινήτων.
Η έρευνα καταφθάνει τη στιγμή που η μη έχουσα ρευστότητα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλες επενδύσεις όπως η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί από Κινέζους αγοραστές με χρήση πιστωτικής κάρτας περισσότερες από 250 αγορές ακινήτων, οι οποίες «πιθανώς παραβιάζουν τους κινεζικούς κανονισμούς για τη διακίνηση κεφαλαίων και τον ελληνικό νόμο για τη χορήγηση χρυσής βίζας».
Το ίδιο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος τονίζει ότι «δεν πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα αλλά η έρευνα θα δείξει εάν υπήρξαν παράνομες πράξεις».
Περισσότεροι από 9.000 πολίτες της ΕΕ και οι στενοί συγγενείς τους έχουν λάβει ανανεώσιμες 5ετής άδειες παραμονής στο εννεάμηνο του 2018, σε σύγκριση με 6.200 άδειες για το σύνολο του 2017.
Το 50% των αδειών έχουν δοθεί σε Κινέζους πολίτες, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αρκετά κράτη μέλη του ευρωπαϊκού Νότου έχουν δημιουργήσει ανάλογα προγράμματα, μεταξύ των οποίων  η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, τα οποία απαιτούν από όλους τους πολίτες εκτός της ΕΕ να επενδύσουν περισσότερα από 300.000 δολάρια για να δικαιούνται άδεια παραμονής.
Η εταιρεία Destiny απέκτησε τερματικούς σταθμούς χρήσης πιστωτικής κάρτας με δυνατότητα περιαγωγής από τις δύο τράπεζες που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι αγοραστές για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί αρκετά τερματικά στο Πεκίνο για να διευκολύνει τέτοιες συναλλαγές, σύμφωνα με τον ανώτερο τραπεζικό αξιωματούχο.
Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, εξέχων επιχειρηματίας της Αθήνας και ιδρυτής του Destiny, έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.
Σε δήλωση, ο κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι συναλλαγές ήταν νόμιμες καθώς έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες στις οποίες ανήκουν τα τερματικά και από τις εταιρείες που έχουν εκδώσει τις πιστωτικές κάρτες.
Η Destiny διέκοψε τις συναλλαγές τον Σεπτέμβριο, μετά από αίτημα της Εθνικής Τράπεζας.
Οι Κινέζοι επενδυτές ακινήτων υποχρεούνται τώρα να πραγματοποιήσουν κάθε αγορά μέσω μεταφοράς κεφαλαίων μέσω τράπεζας σε Έλληνα δικηγόρο και συμβολαιογράφο που ενεργεί για λογαριασμό τους.
Πέρυσι, η China UnionPay, το κινεζικό κρατικό δίκτυο έκδοσης πιστωτικών καρτών, απαγόρευσε ρητά τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για αγορές ακινήτων.
Οι αναλυτές στην Κίνα ανέφεραν ότι σημαντικό μέρος των κινεζικών ξένων δαπανών που ταξινομούνται ως κατανάλωση στο εξωτερικό είναι στην πραγματικότητα εκταμιεύσεις κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ακίνητα.
 Ένας υπάλληλος της Eurobank δήλωσε ότι "μόνο ένας μικρός αριθμός" ασυνήθιστων συναλλαγών έλαβε χώρα.
Η Eurobank ζήτησε από τη Destiny τον Μάιο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τερματικά της για συναλλαγές αγοράς ακινήτων από Κινέζους.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας διέταξε τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς να προβεί σε έρευνα των συναλλαγών, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος.
Οι περισσότεροι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση της χρυσής βίζας είναι Κινέζοι που προέρχονται από τη μεσαία τάξη και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την έκρηξη του τουρισμού στην Αθήνα, αγοράζοντας ακίνητα τα οποία μπορούν να τους προσφέρουν έσοδα εάν τα ενοικιάσουν σε περιόδους διακοπτών, σύμφωνα με τοπικές εταιρείες real estate.
Η νομοθεσία για τη βίζα ξεκαθαρίζει ότι οι αγορές μπορούν να γίνουν μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών ή επιταγών.
«Δεν στοχεύουμε τους υπέρ-πλούσιους Κινέζους, οι επενδυτές μας είναι ευκατάστατοι αστοί της μεσαίας τάξης που θέλουν μία ευρωπαϊκή βάση και να μπορούν να ταξιδεύουν στην δυτική Ευρώπη με χρήση της χρυσής βίζας», τονίζει ο ιδιοκτήτης μίας μικρής εταιρείας real estate στην Αθήνα, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Με 250.000 ευρώ μπορούν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα τριών δωματίων το οποίο έχει θέα την Ακρόπολη ή το Αιγαίο.
Το βλέπουν σαν μία ελκυστική ευκαιρία»».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης