Τελευταία Νέα
Διεθνή

Varadkar (πρωθ. Ιρλανδίας): Η Βρετανία δεν θα πρέπει να μπορεί να καταργήσει μονομερώς τη συμφωνία για τα σύνορα

Varadkar (πρωθ. Ιρλανδίας): Η Βρετανία δεν θα πρέπει να μπορεί να καταργήσει μονομερώς τη συμφωνία για τα σύνορα
Η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η λύση «backstop» εφόσον δεν θα επιτρέπεται στη Βρετανία να απομακρυνθεί μονομερώς από αυτήν, δήλωσε ο Leo Varadkar
Η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η λεγόμενη λύση «backstop» για τη διατήρηση ανοιχτών των συνόρων της Ιρλανδίας μετά το Brexit, εφόσον δεν θα επιτρέπεται στη Βρετανία να απομακρυνθεί μονομερώς από αυτήν, δήλωσε σήμερα (5/11/2018) ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Leo Varadkar.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε σήμερα στον Ιρλανδό ομόλογό της, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να τερματίζει οποιοδήποτε «backstop» σχεδιαστεί με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας μετά το Brexit.
«Συμφώνησαν ότι πρόθεση είναι το backstop να αποτελέσει μόνο μια προσωρινή συμφωνία και ότι η καλύτερη λύση για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας θα βρεθεί συμφωνώντας σε μια μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της May, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και του Varadkar.
«Για να διασφαλίσουμε ότι το backstop, αν χρειαστεί, θα είναι προσωρινό, η πρωθυπουργός είπε ότι θα χρειαστεί να υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα μπορεί να τερματίζεται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, είχε δηλώσει ότι ούτε η Ιρλανδία ούτε η ΕΕ θα υπογράψουν ποτέ μια συμφωνία που θα μπορούσε να λήξει μονομερώς.
«Η θέση της Ιρλανδίας παραμένει συνεπής και πολύ σαφής ότι δεν θα συμφωνηθεί ποτέ από την Ιρλανδία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα “περιορισμένης χρονικής διάρκειας backstop” το οποίο θα μπορούσε να τερματιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο μονομερώς», δήλωσε ο Coveney.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης