Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): 3ο Thessaloniki Summit: Ευρωπαϊκή προοπτική και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): 3ο Thessaloniki Summit: Ευρωπαϊκή προοπτική και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια
Το 3o Thessaloniki Summit διοργανώνεται το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου 2018
Η συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων ομιλητών στο 3ο κατά σειρά Thessaloniki Summit, που διοργανώνεται το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη επικυρώνει το υψηλό κύρος της Συνόδου της Θεσσαλονίκης ως Φόρουμ παραγωγής προτάσεων πολιτικής για την περιφερειακή συνεργασία και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Summit τίθεται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ενώ με βαρυσήμαντες ομιλίες τους συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με περισσότερους από 60 ομιλητές υψηλού επιπέδου και εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι είναι ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικές προσωπικότητες από διάφορες πόλεις της Ευρώπης, εκπρόσωποι Think Tanks  υψηλού κύρους, και εκπρόσωποι σημαντικών επιχειρήσεων, το εφετινό Thessaloniki Summit φιλοδοξεί να εισφέρει με την παραγωγή θέσεων και προτάσεων στην ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας στην μεταμνημονιακή εποχή.
Κύριο θέμα που θα απασχολήσει το εφετινό Thessaloniki Summit είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και οι επιχειρηματικές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου θα εξεταστούν η γεωπολιτική στρατηγική της ευρύτερης περιοχής, η ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και φυσικά ο ρόλος της Βορείου Ελλάδος στην προοπτική εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία των ΗΠΑ στη τελευταία Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, τη σύνοδο θα απασχολήσουν οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας μας και το θέμα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα συζητηθεί με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών και σημαντικών στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σημαντικό μέρος του συνεδρίου θα απασχολήσει το ζήτημα της συνδεσιμότητας και των υποδομών, (υλικών και άυλων), η λειτουργία και οι προοπτικές ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Τρεις ενότητες του συνεδρίου θα απασχοληθούν για το μεγάλο θέμα της βιομηχανικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής συνεργασίας κυρίως στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σ΄ αυτές ακριβώς τις τρεις συνεδρίες θα αναδειχθεί η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής στην Ελλάδα θα ενισχύει την εξωστρεφή δραστηριότητα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στη βιομηχανία, και, εν τέλει, θα αποτελέσει ανάχωμα στην αποβιομηχάνιση της χώρας, θέτοντας τη μεταποιητική δραστηριότητα στο προσκήνιο της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Επειδή ακριβώς οι δυνατότητες της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας είναι πραγματικά μεγάλες και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα μπορούν να ενισχυθούν, θα διερευνηθεί η δυνατότητα των επενδυτικών προοπτικών στη βιομηχανία, αλλά και συνολικότερα στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.
3ο Thessaloniki Summit 15 και 16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη: Ένας αξιόπιστος θεσμός που υπηρετεί με συνέπεια την ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας.

Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης