Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναταραχή στη Σαουδική Αραβία – Ποιος αμφισβητεί τον πρίγκιπα διάδοχο και ο ρόλος της Τουρκίας

Αναταραχή στη Σαουδική Αραβία – Ποιος αμφισβητεί τον πρίγκιπα διάδοχο και ο ρόλος της Τουρκίας
Ο νεότερος αδελφός του βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας επέστρεψε από την  αυτό-επιβαλλόμενη εξορία του για να «αμφισβητήσει» τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman
Ο νεότερος αδελφός του βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας επέστρεψε από την  αυτό-επιβαλλόμενη εξορία του για να «αμφισβητήσει» τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman (MbS) ή να βρει κάποιον που μπορεί.



Ο πρίγκιπας Ahmad bin Abdulaziz ελπίζει ότι θα επικρατήσει έναντι του 33χρονου ανιψιού του, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο MbS έχει ουσιαστικά τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας μετά από  τον Ιούνιο του 2017, όταν ο βασιλιάς Salman απομάκρυνε τον Ahmad bin Abdulaziz από διάδοχό του στο θρόνο της χώρας.  



Ο Ahmad bin Abdulaziz έχει ανοιχτά εκφραστεί κάνοντας σκληρή κριτική στον Mohammed bin Salman (MBS), επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία  με εγγυήσεις ασφαλείας που του παρείχαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Αυτός και άλλοι στη βασιλική οικογένεια συνειδητοποίησαν ότι ο MbS έχει καταστεί τοξικός», είπε μια πηγή κοντά στη Σαουδική Αραβία στον Πρίγκιπα Ahmad στο Middle Eye Eye.
«Ο πρίγκιπας θέλει να διαδραματίσει έναν ρόλο για να κάνει αυτές τις αλλαγές, που σημαίνει ότι ο ίδιος θα παίξει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε νέα ρύθμιση ή θα βοηθήσει να επιλέξει μια εναλλακτική λύση έναντι του MbS».
Ο Πρίγκιπας Ahmad συναντήθηκε με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας που ζούσαν εκτός από το βασίλειο, και με αξιωματούχους οι οποίοι ζουν μέσα στη Σαουδική Αραβία, που τον ενθάρρυναν να παραγκωνίσει τον ανιψιό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τρεις ανώτεροι πρίγκιπες που υποστηρίζουν την κίνηση του Πρίγκιπα Ahmad , οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι για να προστατεύσουν την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με τον αντιφρονούντα πρίγκιπα Khalid Bin Farhan Al Saud, αναμένεται ότι ένα πραξικόπημα θα ενορχηστρωθεί εναντίον του βασιλιά Salman και του MbS.
Μιλώντας στην εφημερίδα  Middle East Monitor  αναφέρει ότι «το ερχόμενο διάστημα θα λάβει χώρα πραξικόπημα εναντίον του βασιλιά Salman και του MbS», δήλωσε ο πρίγκηπας Khalid ενώ σχολίασε τη δολοφονία Khashoggi.
Ο Khashoggi, 59χρονος δημοσιογράφος της Washington Post ο οποίος είχε επικρίνει τον πρίγκιπα, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει χαρτιά πριν από τον επερχόμενο γάμο του.
Η σορός του δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Ο πρίγκιπας Ahmed bin Abdulaziz, 76 ετών, ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο για αρκετά χρόνια αφού υπηρετούσε ως αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ 1975 - 2012 και εν συνεχεία ως υπουργός εσωτερικών το 2012.
Ο Ahmed bin Abdulaziz  θεωρούνταν δυνητικός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον βασιλιά Salman στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εντούτοις παραγκωνίστηκε τον Μάρτιο του 2014 εν μέσω ενός από αρκετούς αναταραχές στην οικογένεια των Saud.
Στις 4 Νοεμβρίου 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος bin  Salman ξεκίνησε ένα μπαράζ συλλήψεων που ξεπέρασε τα 500 άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν πρίγκιπες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπουργοί και επιχειρηματίες και τους κρατούσε στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ.
Είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις ιδιωτικών αεροπλάνων για να αποτρέψουν τη φυγή στο εξωτερικό, ενώ πάνω από 2.000 εγχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί και άλλα περιουσιακά στοιχεία είχαν «παγώσει» καθώς η κυβέρνηση στόχευσε έως και 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο που φέρεται να «συνδεόταν με διαφθορά».
Ο πρίγκιπας Ahmad προστατεύθηκε από την εκκαθάριση, καθώς ο MbS δεν μπόρεσε να αγγίξει κανέναν γιο του Βασιλιά Abdulaziz, ιδρυτή του σύγχρονου κράτους της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η επιστροφή του Πρίγκιπα Ahmad έρχεται εν μέσω μιας τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας μετά τη δολοφονία Khashoggi.
Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν να μάθουν τι συνέβη με τη σορό του δημοσιογράφου και ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφνίας που λέγεται ότι υπάρχει.
Σε μια επίθεση εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου, ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan την κατηγόρησε τους Σαουδάραβες για την προστασία του υπεύθυνου για τη δολοφονία.
«Γίνεται ένα παιχνίδι για να σωθεί αυτό που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία», δήλωσε ο Erdogan σε δημοσιογράφους μετά από ομιλία στο κοινοβούλιο.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος περιέγραψε ορισμένες από τις έρευνες για τη δολοφονία του Khashoggi, έχει υποσχεθεί να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία, αλλά μέχρι στιγμής απέφυγε να το πράξει.
Οι Σαουδάραβες, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να αρνούνται την πρόσβαση των Τούρκων ερευνητών σε μια καλά τοποθετημένη στο σπίτι του γενικού εισαγγελέα που απέχει 500 μέτρα από το προξενείο.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 υπόπτους για τη δολοφονία, 15 από τους οποίους ήταν μέλη μιας ομάδας που σύμφωνα με πληροφορίες εστάλησαν για να σκοτώσουν τον Khashoggi.
Ο MbS, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση της επιχείρησης.

Η αντίθεση του Πρίγκιπα Ahmad προς τον MbS

Ο εξόριστος πρίγκιπας αμφισβήτησε τον ανιψιό του τουλάχιστον τρεις φορές.
Πρώτον, το καλοκαίρι του 2017, όταν ο αδελφός του βασιλιά ήταν ένα από τα τρία μέλη του Συμβουλίου Αληθείας, ένα σώμα της βασιλικής οικογένειας που είναι επιφορτισμένο με την επιλογή της διαδοχής, για να εναντιωθεί στο διορισμό του Mohammed bin Salman ως πρίγκιπας διάδοχος.
Ο πρίγκιπας Ahmed δεν έδειξε όρκο υποταγής στον ανιψιό του όταν έγινε ο διάδοχος του βασιλιά Salman.
Δεύτερον, όταν πέθανε το 2017 ο ο αδελφός του βασιλιά Salman, Abdelrahman bin Abdulaziz, μόνο δύο φωτογραφίες κρεμάστηκαν στην τελετή που έδωσε ο Πρίγκιπας Ahmad, αυτή του βασιλιά Abdulaziz και του σημερινού μονάρχη.
Το πορτρέτο του πρίγκιπα διαδόχου έλειπε.
Τρίτον, τον περασμένο μήνα, όταν ο πρίγκιπας Ahmad προσέγγισε τους διαδηλωτές της Υεμένης και της Μπαχρέιν έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο, που φώναζαν ότι η βασιλική οικογένεια των Saud είναι οικογένεια εγκληματιών.
Ο Ahmad είπε στους διαδηλωτές ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι υπεύθυνη στο σύνολό της για τον πόλεμο στην Υεμένη – μόνος ο  βασιλιάς Salman και ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.
«Αυτοί οι δύο είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα στην Υεμένη, πείτε στον Mohammed bin Salman να σταματήσει τον πόλεμο», τους είπε ο Ahmad στα αραβικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης