Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Είναι τζάμπα η Jumbo ή η χρηματιστηριακή αγορά αμφιβάλλει;...και τα χαμηλά έσοδα από τόκους

tags :
Είναι τζάμπα η Jumbo ή η χρηματιστηριακή αγορά αμφιβάλλει;...και τα χαμηλά έσοδα από τόκους
Jumbo: Η λεπτή γραμμή μεταξύ δαπανών συντήρησης και κεφαλαιουχικών δαπανών και το μπέρδεμα με τα έσοδα από τόκους
Είναι δυνατόν μια εταιρία να έχει κεφαλαιοποίηση 1,7 δις έχοντας στο ταμείο της μετρητά 437 εκατ. ευρώ.
Είναι δυνατόν το P/E μετά φόρων να διαμορφώνεται στο 11 και μετά την αφαίρεση των μετρητών στα επίπεδα του 9; Κι όμως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Jumbo που αν συγκριθεί με άλλες εταιρίες του εξωτερικού δείχνει πάμφθηνη
Ειδικά αν ληφθεί υπό όψιν ότι η Enterprise value (κεφαλαιοποίηση  + μακροπρόθεσμος δανεισμός – μετρητά) περί τα 1,4 δισ. ευρώ και με EBITDA 221 εκ ευρώ το EV/EBITDA διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6,5.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρίες κολοσσοί όπως η Delhaize και Carrefour έχουν P/E 13 αλλά οι επιδόσεις τους υστερούν έναντι της Jumbo.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνικός όμιλος έχει περιθώριο πάνω από 50% και EBITDA margin σχεδόν 30% ενώ Carrefour έχει 23% και 5% αντίστοιχα.
Και φαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα μεγέθη της Jumbo απλά δεν υπάρχουν γεγονός που μεγαλώνει τα ερωτήματα για τη χαμηλή αποτίμηση της εταιρίας ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση.
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η αγορά εμφανίζει καχυποψία έναντι της ελληνικές εταιρίας δεδομένου ότι η αποτίμηση σχετίζεται με κέρδη, μετρητά αλλά και assets όπου στην περίπτωση της Jumbo είναι τα ακίνητα.
Υπάρχει για παράδειγμα το ερώτημα πόσο αξίζουν τα πάγια της Jumbo ύψους 540 εκατ.ευρώ (πόσα και ποια είναι άραγε τα ιδιόκτητα ακίνητα) δεδομένου ότι η ίδια αναφέρει ότι δεν έχει γίνει εκτίμηση της αξίας των ακινήτων;
Βέβαια ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η Jumbo αντί να περάσει στις δαπάνες και να επιβαρύνει αποτελέσματα και ίδια κεφάλια τις συντηρήσεις των παγίων τις εμφανίζει ως κεφαλαιουχικές δαπάνες με αποτέλεσμα να καταχωρούνται στο κόστος των παγίων και να αποσβένονται στο διηνεκές.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το τεράστιο ταμείο ύψους 437 εκατ. ευρώ το οποίο όχι μόνο δεν διανέμεται ή μειώνεται λόγω επενδύσεων αλλά αυξάνει συνεχώς.
Παρατηρώντας τα στοιχεία της τελευταία χρήσης μπορεί κάποιος να διαπιστώσει το ενδιαφέρον στοιχείο ότι με ταμείο 187 εκατ. ευρώ η μητρική είχε έσοδα από τόκους 4,156 εκατ. ευρώ και όλος ο όμιλος 250 εκ ευρώ επιπλέον είχε έσοδα από τόκους 2,7 εκατ. ευρώ.
Ακόμα πιο δυσχερές να αντιληφθεί κάποιος τι συμβαίνει είναι αν μελετηθούν τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης όπου με ταμείο 150 εκ ευρώ η μητρική είχε έσοδα από τόκους 4,732 εκατ. ευρώ και ο υπόλοιπος όμιλος με ταμείο 216 εκ ευρώ μόλις 1,7 εκατ.ευρώ. 
Οι μεταβολές στα ποσά των τόκων δυσανάλογα με την πορεία των διαθεσίμων από έτος σε έτος αν μη τι άλλο δημιουργούν ερωτηματικά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης