Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, στους Δημοκρατικούς η Βουλή - Trump: Τεράστια επιτυχία, θα συνεργαστώ

tags :
Εκλογές ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, στους Δημοκρατικούς η Βουλή - Trump: Τεράστια επιτυχία, θα συνεργαστώ
Το 50% των Αμερικάνων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κινούνται σε λάθος - Ο Trump μιλάει για μεγάλη επιτυχία επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγξαν το Κογκρέσο
(upd17) Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο εξέλεξαν οι Αμερικανοί στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, σε μια διαδικασία η οποία θεωρήθηκε δημοψήφισμα για την προεδρία του Donald Trump.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Trump θα είναι ταραχώδης, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή, κυρίως όσον αφορά εσωτερικά θέματα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η εξωτερική πολιτική δεν θα επηρεαστεί.
Ωστόσο, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ισχυροί και η εξέλιξη αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Trump όπως και η επικράτηση στο Τέξας με τον Cruz που εξελίχθηκε σε θρίλερ. 
Οι εκλογές ήταν κρίσιμες για το υπόλοιπο της θητείας του Donald Trump οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε σκηνικό έντασης και πρωτοφανούς πόλωσης.
Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα οι Ρεπουμπλικάνοι όχι μόνο διατηρούν την πλειοψηφία αλλά και την ισχυροποιούν στη Γερουσία.
Συγκεκριμένα, εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα λαμβάνουν 51 έδρες έναντι 43 των Δημοκρατικών.
Σημειώνεται πως για τον έλεγχο της Γερουσίας απαιτούνται 50
έδρες.



Ωστόσο, χάνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία επανακτούν ύστερα από 8 χρόνια οι Δημοκρατικοί (προηγούνται με 219 έδρες έναντι 193 των Ρεπουμπλικάνων), κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την ατζέντα του Trump και να θέσουν υπό εντατικό έλεγχο τη διακυβέρνηση του.
Σημειώνεται πως τον έλεγχο της Βουλής αποκτά όποιος λάβει περισσότερες από 218 έδρες.



Trump για ενδιάμεσες εκλογές: Τεράστια επιτυχία – Σας ευχαριστώ όλους

Για τεράστια επιτυχία έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.
«Τεράστια επιτυχία.
Σας ευχαριστώ όλους!», έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο Trump, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των εκλογών, τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ είχε χαρακτηρίσει δημοψήφισμα για την πολιτική και το πρόσωπο του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στους τομείς όπως τις υποδομές, τις τιμές των φαρμάκων, στο εμπόριο και την οικονομία κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Όπως επισήμανε, έχει πολλά κοινά με τους Δημοκρατικούς στο κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παράλληλα τόνισε ότι η ήττα Ρεπουμπλικανών υποψηφίων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν στήριξαν την προεκλογική του εκστρατεία.
Επίσης, ο Trump εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, ώστε να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Trump κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση τείχους στα σύνορα, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε «κλείσιμο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Χρειαζόμαστε τα χρήματα για να χτίσουμε το τείχος, ολόκληρο το τείχος, όχι τμήματα αυτού», δήλωσε ο Trump, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
«Χρειαζόμαστε το τείχος, πολλοί Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε το τείχος και θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Pelosi (Δημοκρατικοί): Θα επιδιώξουμε την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας


Την θέση ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός διατύπωσε η Nancy Pelosi ύστερα από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών που δίνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στους Δημοκρατικούς.
« Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας» τόνισε η Pelosi, η οποία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 έως το 2011.
Στην Pelosi τηλεφώνησε ο πρόεδρος Trump προκειμένου να την συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 4 Πολιτείες από τους Ρεπουμπλικάνους – Έχασαν όμως Φλόριντα, Οχάιο

Τουλάχιστον 4 Πολιτείες που στις προεδρικές εκλογές του 2016 είχαν ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους κέρδισαν οι Δημοκρατικοί στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίοι όμως έχασαν τις μεγάλες αναμετρήσεις στις Πολιτείες του Οχάιο και της Φλόριντα.
Στην Φλόριντα ο Δημοκρατικός Andrew Gillum δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Πολιτείας χάνοντας στο όριο και με λιγότερες από 70.000 ψήφους από τον Ρεπουμπλικάνο Ron De Santis ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν μια μεγάλη νίκη και στο Οχάιο, όπου επικράτησε ο Mike De Wine έναντι του Richard Cordray, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος διευθυντής του Αμερικανικού Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών.
Στη Τζόρτζια η Δημοκρατική Stacey Abrams, η οποία επεδίωκε να γίνει η πρώτη μαύρη κυβερνήτης Πολιτείας των ΗΠΑ δεν τα κατάφερε καθώς έχασε με λίγο παραπάνω από 100.000 ψήφους από τον Ρεπουμπλικάνο Brian Kemp.
Στο Κολοράντο για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ εκλέχθηκε κυβερνήτης ο Δημοκρατικός Jared Polis, ο οποίος είναι δηλωμένος ομοφυλόφιλος
Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, από τις 34 Πολιτείες που έγιναν εκλογές σε επίπεδο κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι επικράτησαν στις 20 και οι Δημοκρατικοί στις 14.


ΗΠA: Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα για τα ερχόμενα δύο χρόνια στο Κογκρέσο

Οι Δημοκρτικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ.
Τί σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό;
Η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να περνάει νόμους ή θα αντιμετωπίζει αδιέξοδο και θα επιδεινωθεί ο κομματισμός;
Θα έρθουν στο φως οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Trump;
Με τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταστεί περισσότερο πιθανή μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου;
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καλό ή κακό για την οικονομία;

Έρευνες και πρόταση μομφής

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ έχει μοιράσει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να προχωρήσει σε μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, αλλά αυτό αφορά μόνον την αρχή της διαδικασίας.
Η πραγματική "δίκη" γίνεται στη Γερουσία.
Μερικοί Δημοκρατικοί προτείνουν να αρχίσει μια διαδικασία αποπομπής, αλλά τα ηγετικά στελέχη του κόμματος παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικά.
Τουλάχιστον όμως, η απόκτηση του ελέγχου των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα δώσει στους Δημοκρατικούς εξουσία για τη διεξαγωγή ερευνών και θα τους επιτρέψει να καλέσουν μάρτυρες και να κατασχέσουν έγγραφα.
Σε αυτές μπορεί να περιληφθούν ευαίσθητα θέματα, όπως οι φορολογικές δηλώσεις του Trump, θέματα χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, κατηγορίες για διαφθορά σε κυβερνητικές υπηρεσίες και αυτό μιας ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η N. Pesosi, η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο και τις ισορροπίες με τον Λευκό Οίκο.
Οι Δημοκρατικοι έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο ειδικός ανακριτής R. Muller με τη δική του έρευνα για ρωσική ανάμειξη και αν σε αυτή θα αναφέρεται εμμέσως ο Trump.

Συνεργασία

Η λέξη «biparisanship», διακομματισμός, ακούγεται συχνά στην Ουάσινγκτον και είθισται να σημαίνει την ικανότητα των δύο κυρίων κομμάτων να βρίσκουν πραγματικά τρόπους να συνεργαστούν.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κλισέ για τους αναλυτές και τους πολιτικούς να θρηνούν τον θάνατο του διακομματισμού, διαμαρτυρόμενοι με πικρία ότι οι νομοθέτες έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προσεγγίσουν την άλλη πλευρά.
Η διαίρεση του Κογκρέσου θα μπορούσε υπό ιδανικές συνθήκες να αποτελέσει μια ευκαιρία για τα κόμματα για να συνεργαστούν και να βρουν κοινό έδαφος συννενόησης.
Για παράδειγμα υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ του Trump και των Δημοκρατικών σε θέματα, όπως η μείωση του κόστους των φαρμάκων και η επένδυση στις υποδομές της χώρας, κάτι το οποίο ο πρόεδρος δεν ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του, παρότι αποτελούσε βασική προεκλογική του δέσμευση.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών, υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν για να συνεργαστούν.
Ωστόσο η διαίρεση στις ΗΠΑ και ο πολωτικός χαρακτήρας του ιδίου του Trump θα μπορούσαν να αποκλείσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Αποκλεισμός

Στην απλούστερη περίπτωση, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούν να αποκλείουν τα νομοθετήματα στα οποία αντιτίθενται μπλοκάροντάς τα εν τη γενέσει τους.
Ωστόσο το θέμα αυτό είναι πιο περίπλοκο.
Αν οι Δημοκρατικοί επιδιώξουν να εγείρουν εμπόδια στον πρόεδρο, ο Trump θα μπορούσε δυνάμει να το χρησιμοποιήσει αυτό ως όπλο εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθυνη για οποιαδήποτε αποτυχία του για την θέσπιση νόμων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα στην πορεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Η απάντηση στο αν αυτό θα λειτουργήσει ως προεκλογική στρατηγική είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά οι ψηφοφόροι τείνουν να μισούν τα αδιέξοδα και να θέλουν αποτελέσματα από το Κογκρέσο για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και μπορεί να τιμωρήσουν αυτούς που θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για μια αντιπαράθεση στο Καπιτώλιο στις επόμενες εκλογές.
Επίσης, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ψηφίζουν ομαδικά στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που μπορεί να είναι περίπλοκο σε συγκεκριμένα θέματα, στα οποία πιο συντηρητικά ή από την ύπαιθρο μέλη του κόμματος μπορεί να μην συμφωνούν με πιο φιλελεύθερα μέλη του από τις μεγαλουπόλεις.

Εναλλακτικές

Ο Trump έχει ήδη δείξει ότι είναι οπαδός των προεδρικών διαταγμάτων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν δριμύτατα τη χρήση τους από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο B. Obama όταν αυτοί ήλεγχαν το Κογκρέσο, αλλά στην πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες.
Τα προεδρικά διατάγματα έχουν τους περιορισμούς τους και ενέχουν τον κίνδυνο να ανατραπούν από τον επόμενο πρόεδρο.
Επιπλέον η συνταγματικότητα της ανάληψης από την εκτελεστική εξουσία του ρόλου της νομοθετικής εξουσίας αμφισβητείται και τα διατάγματα μπορεί να καταλήξουν στα δικαστήρια.

Οικονομία

Οι αγορές πόνταραν πολύ σε μια νίκη των Δημοκρατικών στην Βουλή και δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα για κάποιον βαθμό αδιεξόδου, αν και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να βαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.
Ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να προσεχτεί είναι αν τα δύο κόμματα μπορούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως οι υποδομές και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Επίσης ο Trump ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τις συνέπειες του οποίου έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται οι αγρότες και οι κατασκευαστές.
Μολονότι η ρητορική του Trump για το εμπόριο, ο οποίος ζητεί οι άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν πιο δίκαια τις ΗΠΑ, βρίσκει πρόσφορο έδαφος, η υπομονή εξαντλείται όταν πλήττονται τα κέρδη.


Politico: Πλήγμα για τον Λευκό Οίκο η νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων


Η συνεργασία με τον πρόεδρο Donald Trump δεν ήταν ποτέ μία εύκολη υπόθεση, ενώ τα στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με μία Βουλή των Αντιπροσώπων που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, όπως διαφάνηκε από νωρίς σήμερα το πρωί, σχολιάζει το “Politico.”
Ο έλεγχος του ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την έκδοση μιας σειράς κλήσεων για την λήψη καταθέσεων, αλλά και την παράδοση εγγράφων, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις αρμόδιες επιτροπές θα τους εξασφαλίσει την απαραίτητη εξουσία στην λήψη αποφάσεων κι αναφορικά με την διεξαγωγή ερευνών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του προέδρου Trump.
Οι Δημοκρατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρονται σχεδόν για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Trump από τις προσωπικές φορολογικές επιστροφές του, την σκληρή πολιτική του στα ζητήματα της μετανάστευσης, την στάση του στα θέματα του τομέα της υγείας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για το περιβάλλον.
Η ανάδειξη των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων με ουσιαστικές αρμοδιότητες εποπτείας, πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στα διάφορα επίπεδα εθνικής πολιτικής κι αναφορικά με τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, θα καταστήσει πολιτικά ανυπόφορη την καθημερινότητα των υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και των βοηθών τους, όπως δήλωσαν περισσότερα από δέκα πρώην στελέχη στις κυβερνήσεις του Clinton, του Obama και του Bush, που έδωσαν συνεντεύξεις στο “Politico.”
Οι απόψεις που εξέφρασαν τα στελέχη αυτά περιγράφουν την δύσκολη κατάσταση την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος από τον Ιανουάριο.δύσκολη κατάσταση την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος από τον Ιανουάριο.
Τα στελέχη των διαφόρων υπηρεσιών του Λευκού Οίκου θα πρέπει να αναμένουν ότι θα δουλέψουν πολλές φορές μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να προετοιμάσουν αποτελεσματικά τις θέσεις που θα υποστηρίζουν ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου με έμφαση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Παράλληλα, το προσωπικό του Λευκού Οίκου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να δώσει σκληρές μάχες αναφορικά με την παραχώρηση εσωτερικών εγγράφων προς τις επιτροπές, ενώ αναμένεται ότι θα διεξάγονται μαραθώνιες συναντήσεις με δικηγόρους της κυβέρνησης Trump και του νομικού γραφείου του Λευκού Οίκου, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για τους χειρισμούς που θα γίνονται σε σημαντικά ζητήματα.
Ένα από τα ζητήματα αυτά, που αναμένεται να τεθεί, είναι η νομική προστασία απορρήτου που έχουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκτιμάται ότι τα στελέχη αυτά θα βλέπουν πολύ σύντομα τα εσωτερικά σημειώματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που θα παραδίδουν στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων να “διαρρέουν” από τους Δημοκρατικούς στα αμερικανικά ΜΜΕ.
Πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Clinton συνέκρινε την εμπειρία που είχε από μία τέτοια κατάσταση με τον πόνο που βιώνεις όταν δέχεσαι την φροντίδα του οδοντογιατρού στο στόμα σου, χωρίς αναισθητικό.
Την ίδια ώρα, πρώην μέλος της κυβέρνησης Obama περιέγραψε την περίοδο μετά το 2010 από την ανάληψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους ως “βασανιστική.”
Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Bush δήλωσε ότι η περίοδος με αντιπολιτευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν η πιο βασανιστική της καριέρας του.
Ωστόσο, αξιωματούχοι που ήταν μέλη σε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις τονίζουν ότι τα στελέχη της σημερινής σύνθεσης του Λευκού Οίκου έχουν αισθανθεί μόλις μία μικρή διάσταση της σκληρής -εχθρικών διαθέσεων- έρευνας που είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν οι Δημοκρατικοί με τον αέρα των νικητών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η κατάσταση για τον Λευκό Οίκο του προέδρου Τραμπ θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη τον επόμενο χρόνο με τον εσωτερικό κανονισμό που ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων κοντά στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης Obama.
Ο κανονισμός αυτός δίνει το δικαίωμα έκδοσης κλήσεων προς κατάθεση σε όλους τους προέδρους των επιτροπών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, παρακάμπτοντας τις ψηφοφορίες των μελών που συνθέτουν τις επιτροπές αυτές.
Στην περίπτωση επιβεβαίωσης των εκτιμήσεων που θέλουν τους Δημοκρατικούς να προχωρούν στην άμεση έναρξη ερευνών, η μέχρι σήμερα ανώνυμοι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ θα χάσουν την ανωνυμία τους μέσα σε ένα 15λεπτο, καθώς τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους, αλλά και οι σημειώσεις τους, θα διαβιβάζονται στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο πλαίσιο των ερευνών που θα ενεργοποιηθούν.
Παράλληλα, η θέση των στελεχών του Λευκού Οίκου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η εμπλοκή τους σε μία έρευνα του Κογκρέσου θα σημαίνει ότι θα πρέπει να προσλάβουν έναν δικηγόρο, αλλά και να αλλάξουν το καθημερινό πρόγραμμα των απασχολήσεών τους.
Μία τέτοια εξέλιξη, αλλάζει και τις προτεραιότητες λειτουργίας στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, καθώς απαιτούνται ώρες προετοιμασίας με την συμμετοχή στελεχών για την προετοιμασία των καταθέσεων στις επιτροπές του Κογκρέσου.

ΗΠΑ: Το 50% των Αμερικάνων πολιτών υποστηρίζει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση

Το 50% των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν προς την λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ενώ μόνο 4 στους 10 θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην «σωστή κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικάνους ψηφοφόρους αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Trump για τον τρόπο που ασκεί την προεδρία του.
Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, η μετανάστευση, η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομία είναι τα θέματα υψηλής προτεραιότητας σύμφωνα με τους Αμερικάνους που ψήφισαν στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές.
Από τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών ήταν η μεγάλη συμμετοχή, που σε αρκετές περιοχές ξεπέρασε το 80% ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τις ΗΠΑ και με δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται καθημερινή και όχι σε ημέρα αργίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της υφηλίου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Δημοψήφισμα για τον Trump

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα 6/11 αποτελούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα πραγματικό δημοψήφισμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Τα αποτελέσματά τους μπορεί να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και πιθανώς να δυσκολέψουν τον Trump να προωθήσει αρκετά νομοσχέδια το επόμενο διάστημα.
Σαφώς οι συγκεκριμένες εκλογές θα έχουν επίδραση αλλά και επιπτώσεις τόσο για την οικονομία όσο και για την αγορά των ΗΠΑ.
Μετά τις εκλογές του 2016, οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι το «πακέτο» δημοσιονομικής στήριξης του Trump σε συνδυασμό με μία πιο χαλαρή πολιτική ελέγχου θα ήταν θετική για την οικονομία.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Trump έγκειται στην πιθανότητα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να χάσει τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία διαθέτει οριακή πλειοψηφία και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα οι Δημοκρατικοί χρειάζονται μόλις 24 έδρες για να έχουν τον πλήρη έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και δύο έδρες για να ελέγξουν τη Γερουσία.


Οι συνέπειες των εκλογών θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις: στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανέφεραν τη δυνατότητα επιπρόσθετων φορολογικών περικοπών εάν διατηρήσουν τον έλεγχό των νομοθετικών σωμάτων, χωρίς, πάντως, να προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα κάποιοι σχολιαστές αναφέρουν ότι εάν κερδισμένο αποδειχθεί το Δημοκρατικό κόμμα, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον Trump ώστε να «περάσει» ένα σημαντικό πακέτο δημοσίων δαπανών που θα αφορά τη βελτίωση των υποδομών.
Κορυφαίοι αναλυτές από τις Societe Generale και Deutsche Bank έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά αποτελέσματα και τις συνέπειες που αυτά θα έχουν σε ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν την αμερικανική οικονομία αλλά και τη Wall Street.

Βουλή των Αντιπροσώπων

Τυπικά, το κόμμα της αντιπολίτευσης τείνει να κερδίσει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών, υπήρξαν μόνο τέσσερις περιπτώσεις όπου ένας Πρόεδρος είδε πραγματικά το κόμμα του να κερδίσει έδρες.
Αυτά ήταν συχνά αποτέλεσμα ειδικών περιστάσεων.
Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του προέδρου Bush αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από τα μέσα του 2002.
Το 1998, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν έδρες, αλλά δεν είχαν τον νομοθετικό έλεγχο.
Το 1934, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, οι Δημοκρατικοί επωφελήθηκαν από τη δημοτικότητα του προγράμματος New Deal του προέδρου Roosevelt.
Το 1902, το μέγεθος της Βουλής των Αντιπροσώπων επεκτάθηκε, οπότε ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν εννέα έδρες, η πλειοψηφία τους μειώθηκε κατά 16 θέσεις.



Επιπλέον, όπως σημειώνει ιστορικά η Deutsche Bank, η «γενική ψήφος», δηλαδή η διαδικασία βάσει της οποίας οι ψηφοφόροι ερωτώνται ποιο κόμμα και όχι ποιον υποψήφιο σκέφτονται να ψηφίσουν, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Όπως φαίνεται παρακάτω, κέρδος 1% στην «γενική ψήφο» συνδυάζεται με μία άνοδο 0,98% στο ενδεχόμενο κατάκτησης της έδρας.
Για αυτόν τον κύκλο, η «κοινή ψήφος» δείχνει ότι το Δημοκρατικό κόμμα προηγείται με 9,1% (μέσος όρος των δέκα πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων) κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 42 έδρες.
Αυτό το προβάδισμα των Δημοκρατικών στην «γενική ψήφο» ήταν αρκετά σταθερό τους τελευταίους 18 μήνες. Διευρύνθηκε ελαφρά στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά παρέμεινε στο ίδιο εύρος κατά το 2018.



Ένας άλλος παράγοντας που εξετάζεται πολύ προσεκτικά προκειμένου να υπάρξουν προβλέψεις για τις ενδιάμεσες εκλογές είναι η δημοτικότητα του εκάστοτε πρόεδρου.
Το ποσοστό δημοτικότητας του Trump φθάνει, αυτή τη στιγμή, στο 42% και βρίσκεται κοντά στα υψηλά επίπεδα από την αρχή της προεδρίας του.
Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, η τρέχουσα δημοσκόπηση θα ισοδυναμούσε με μια απώλεια 37 θέσεων για τους Ρεπουμπλικάνους.



Γερουσία

Οι προβλέψεις για τη Γερουσία είναι ακόμη πιο δύσκολες.
Καθώς μόλις το 1/3 της Γερουσίας τίθεται σε νέες εκλογές κάθε δύο χρόνια – σε πλήρη αντίθεση με τη Βουλή που όλες οι έδρες είναι στον «αέρα» κάθε διετία- είναι αρκετά δύσκολο να μετρήσεις κανείς τη δυναμική που υπάρχει.
Την τρέχουσα περίοδο όλα δείχνουν ότι η τάση είναι υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.
Από τις 35 θέσεις που τίθενται σε ψηφοφορία αυτή τη στιγμή οι 26 βρίσκονται στην κατοχή των Δημοκρατικών.
Εξ αυτών οι 10 θέσεις είναι σε πολιτείες που το 2016 ψήφισαν υπέρ του Trump.



Τα βασικά στοιχήματα

Οι αποδόσεις των στοιχημάτων και το επαγγελματικό μοντέλο επιβεβαιώνουν αυτές τις προσδοκίες.
Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τις υποτιθέμενες από την αγορά πιθανότητες από την PredictIt (μια ηλεκτρονική σελίδα στοιχηματισμού) και το μοντέλο από το fivethirtyeight. Από κοινού, δείχνουν περίπου 75% πιθανότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο της Βουλής και περίπου 80% πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.



Εάν κοιτάξει κάποιος το μοντέλο 538, τότε οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητες 86% να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής και οι Ρεπουμπλικάνοι 85% να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.



Τα βασικά θέματα των εκλογών

Μερικά από τα σημαντικά θέματα των τελευταίων δύο χρόνων εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ρητορική της εκστρατείας. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Google τα δεδομένα σχετικά με τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, η υγειονομική περίθαλψη, το εμπόριο και η μετανάστευση είναι τα κορυφαία ζητήματα της δημόσιας συνείδησης. Αντίθετα, δύο μεγάλες περιοχές δυνητικής προοδευτικής δημοσιονομικής επέκτασης - φορολογικής μεταρρύθμισης και υποδομών – δεν έχουν ενδιαφέρον για τους χρήστες.
Η έρευνα του Mueller, η οποία πυροδότησε την αστάθεια της αγοράς τον Μάιο του 2017 όταν ξεκίνησε, έχει τη δυνατότητα να επανεμφανιστεί σε κάποιο σημείο, αλλά το κοινό δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται υπερβολικά για το θέμα.



Σύμφωνα με την SocGen, διακυβεύονται τέσσερα βασικά οικονομικά ζητήματα: Ένα δημοκρατικό Κογκρέσο ή ένα διαιρεμένο Κογκρέσο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά δημοσιονομικά ζητήματα.
Τα σχετικά θέματα που εξετάζονται είναι φορολογικές περικοπές, κρατικές δαπάνες, κανονιστική μεταρρύθμιση και εμπορική πολιτική.
Φορολογική μεταρρύθμιση: Ακόμη και με το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, το Trump κατέχει βέτο και μπορεί εύκολα να προστατεύσει τη νομοθεσία περί φορολογικών περικοπών.
Είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία περί φορολογικής μεταρρύθμισης.
Το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης των μεμονωμένων φορολογικών περικοπών που λήγουν το 2025, αλλά οι προοπτικές είναι μικτές.
Ένα δημοκρατικό συνέδριο ή μια πλειοψηφία των δημοκρατών σε ένα μόνο νομοθετικό σώμα θα μείωνε ουσιαστικά τις πιθανότητες το συνέδριο το 2019-20 να εγκρίνει τη διαρκή καθιέρωση των μεμονωμένων φορολογικών περικοπών.
Κυβερνητικές δαπάνες: Ο ισχύων νόμος απαιτεί περικοπή δαπανών στη χρήση του 2020. Μπορεί ένα δημοκρατικό Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Trump για να αυξήσει τα ανώτατα όρια δαπανών για το δημοσιονομικό έτος 20201
Η εύκολη απάντηση είναι ναι.



Ρυθμιστική μεταρρύθμιση: Η μεταρρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων είναι πρωτίστως στον τομέα των διαφόρων οικονομικών ρυθμιστικών αρχών που είναι ανεξάρτητες από τον Πρόεδρο και οι οποίες  λειτουργούν επίσης ανεξάρτητα από το Κογκρέσο.
Ο Trump έχει διορίσει νέους ηγέτες στους περισσότερους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει παράσχει ένα διεξοδικό σχέδιο για συζήτηση και βελτιώσεις της νομοθεσίας Dodd-Frank.
Εμπορική πολιτική: Ο πρόεδρος έχει μεγάλο περιθώριο για τον καθορισμό της εμπορικής πολιτικής.
Οι ενέργειες που έγιναν το 2018 έγιναν χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου.
Το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο μερικές φορές έχει επικρίνει το Trump για τις εμπορικές πολιτικές.
Ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο το 2019 μπορεί να είναι πιο επικριτικό αλλά αυτό θα γίνεται μάλλον μόνο.. προφορικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης