Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφανειακή η… ομορφιά των τραπεζών της ΕΕ - Προβλήματα για Ελλάδα και Ιταλία

Επιφανειακή η… ομορφιά των τραπεζών της ΕΕ - Προβλήματα για Ελλάδα και Ιταλία
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δήλωσε ότι τράπεζες με κεφαλαιακούς δείκτες κάτω του 9% -στο δυσμενές σενάριο- θα πρέπει να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις
Στην εκτίμηση ότι αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες επεβίωσαν από τα stress tests της ΕΚΤ, η εικόνα δεν είναι και τόσο ρόδινο όσο παρουσιάζεται καταλήγουν οι επενδυτές.
Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, γίνεται και αναφορά στην Ελλάδα, καθώς ο Matthew Gallagher, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Odinic Advisors, υποστηρίζει ότι «η επόμενη οικονομική κρίση θα προκληθεί από τα ομόλογα και όχι από τις ίδιες τις τράπεζες.
Ωστόσο, οι τράπεζες διαθέτουν πολλά ομόλογα, οπότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης».
Σύμφωαν με τον ίδιο «Η Ελλάδα και η Ιταλία αρχίζουν να παρουσιάζουν ρωγμές και δεν θα βοηθηθούν καθώς τα επιτόκια αυξάνονται στις ΗΠΑ».

Τα stress tests 


Όπως μεταδίδει το Reuters, τα stress tests της Παρασκευής (2/11/2018) έδειξαν ότι ο κλάδος είναι υγιής χρηματοοικονομικά και ικανός να ξεπεράσει οικονομικές κρίσεις όπως ένα κραχ στις τιμές των ακινήτων ή στις τιμές των ομολόγων.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δήλωσε ότι 12 τράπεζες με κεφαλαιακούς δείκτες κάτω του 9% στο δυσμενές σενάριο θα πρέπει να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις.
Σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται οι Deutsche Bank, BNP Paribas και Societe Generale.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι φόβοι για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών είναι ο λόγος για τον οποίο επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι απέναντι τον κλάδο.
«Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν -μέχρι στιγμής- δύσκολο έτος και μέχρι να υπάρξουν οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται απίθανο να ανακάμψουν» επισημαίνει ο Mike Olivia από τη WestPac Wealth Partners.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν λιγότερες ελευθερίες όσον αφορά στις επενδύσεις μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, τονίζουν ότι οι πιο αυστηροί κανόνες έχουν κάνει τον κλάδο ασφαλέστερο αλλά λιγότερο κερδοφόρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων στις τράπεζες της ΕΕ διαμορφώθηκε το 2017 στο 5,6% από 10,6% που ήταν το 2006.
Στον αντίποδα, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ενισχύσει το μερίδιό τους στην αγορά εις βάρος των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, χάρη στις ασθενέστερες αγορές και τις αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις στην Ευρώπη, προσφέροντας ένα πολύ εντυπωσιακό περιθώριο κέρδους.

Ανίσχυρες

Οι δύο μεγαλύτερες ενδείξεις για την αγορά τραπεζικών μετοχών είναι η άνοδος στα επιτόκια, ακολουθούμενη από την αύξηση της ζήτησης για ομόλογα.
Σύμφωνα όμως με τον Vincent Vinatier, portfolio manager της AXA IM, και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν εξαρτώνται από τις αποφάσεις των τραπεζιτών.
«Οι περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι θα έχουμε πάλι τα κέρδη που είχαμε πριν την κρίση...
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν» δήλωσε στο Reuters.

Τα κόστη

Με αύξηση των εσόδων να θεωρείται ένα δύσκολο εγχείρημα, το βάρος επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη μείωση του κόστους, π.χ. περισσότερα λουκέτα υποκαταστημάτων και μείωση ανθρώπινου προσωπικού» επισημαίνει ο Marc Halperin, manager του Federated International Leaders Fund.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης