Βρετανικό fund λόγω MSCI αγοράζει Eurobank +11%, ωθώντας το ΧΑ +1,78% στις 629 μον. - Στόχος των short 550 με 570 μον.

Βρετανικό fund λόγω MSCI αγοράζει Eurobank +11%, ωθώντας το ΧΑ +1,78% στις 629 μον. - Στόχος των short 550 με 570 μον.
Τραπεζική αναλαμπή στο χρηματιστήριο με επίκεντρο την Eurobank και αγορές από βρετανικό fund λόγω MSCI
(upd18) Ισχυρές τραπεζικές στηρίξεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα στην Eurobank +11,37%, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, απόρροια των αγοραστικών παρεμβάσεων βρετανικού fund και όχι του Fairfax που ελέγχει το 18% της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών της Eurobank κάλυψε το 55% του συνολικού όγκου των υπολοίπων τραπεζών.
Το Fairfax δεν αγόρασε Eurobank σε αυτή την φάση, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις βρετανικό fund αγόρασε Eurobank ποντάροντας ότι δεν θα αφαιρεθεί η μετοχή της τράπεζας από τον δείκτη MSCI, και όχι για λόγους ωραιοποίησης της κεφαλαιοποίησης.
Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία που θα ισχύσουν οι αλλαγές είναι  το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 30 Νοεμβρίου ή από την έναρξη της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ στις 13 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές, για τις οποίες ήδη υπάρχει απόφαση, αφού λαμβάνεται υπόψιν η πορεία της μετοχής το τελευταίο 15ήμερο του Οκτωβρίου.
Όπως έχει τονιστεί η MSCI λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης θα βγάλει από τους δείκτες της την Πειραιώς και είναι αμφίρροπο το αποτέλεσμα για την Eurobank.
Οι πιθανότητες να αφαιρεθεί η μετοχή της Eurobank από τους δείκτες MSCI είναι 50%.
Από την άλλη, εκτιμάται ότι οι εκροές από τον τίτλο της Πειραιώς θα είναι 28 εκατ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +3,53% και ακολούθησε η Εθνική +1,83% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς 
Με κέρδη έκλεισαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με την ΔΕΗ να πρωτοστατεί στο +5,08% και ακολούθησαν με την μεγαλύτερη άνοδο  ΕΛΠΕ, Sarantis, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α 

H αγορά τελεί υπό την δοκιμασία της Ιταλίας μετά την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Eurogroup ότι διαθέτει μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να καταθέσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Η Ιταλία επιμένει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αλλαγή. 

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν το χαμηλό της ημέρας στις 11:15, ειδικότερα ο Γενικός και Τραπεζικός Δείκτης στο -0,39% και -0,44% αντίστοιχα
Περί τις 11:30 ξεκίνησαν ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank και στην Alpha Bank αλλά και σε επιλεκτικές μετοχές του FTSE 25 όπως στην ΔΕΗ που κορυφώθηκαν περί τις 13:45 καθώς ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +4,71% επιδρώντας και στο Γενικό Δείκτη στο +1,76%
Τα κέρδη των τραπεζών ειδικότερα της Eurobank και της Alpha Bank διατηρήθηκαν με μικρές διακυμάνσεις ενώ εντάθηκαν και αγοραστικές κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μετά τις 16:15 νέα υψηλά ημέρας με τον Τραπεζικό στο +4,94% και τον Γενικό Δείκτη στο +2% ενώ η χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε έστω και οριακά να υπερβεί τις 630 μονάδες 

Και ενώ συνεχίζεται ο προβληματισμός για τις ελληνικές τράπεζες ελλείψει κεφαλαίων και υπαρκτών κόκκινων δανείων έρχεται να επιβεβαιώσει τις θέσεις του bankingnews ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ De Guindos  ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες με Tier 1 κάτω του 9% θα πρέπει να αυξήσουν τη δύναμη και να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές θέσεις για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.
Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πλην της Alpha Bank στο δυσμενές σενάριο βρίσκονται κάτω από το 9% o μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο είναι 7,3%.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 600 μονάδων και με ισχυρές αντιστάσεις στην ζώνη των 640-650 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων.
Στα τραπεζικά νέα, μια νέα πρόταση αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, μετά την απόρριψη από την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για πάγωμα του νόμου που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία και υποχρεώνει τις τράπεζες εάν έχουν ζημίες σε μια χρήση, να υλοποιούν αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, προτείνεται για κάποιες χρήσεις εάν μια τράπεζα θέλει να πάρει ζημίες λόγω εξυγίανσης προβληματικών δανείων να έχει την δυνατότητα υπό την αίρεση ότι αντί η αύξηση κεφαλαίου να πραγματοποιείται υπέρ του δημοσίου να την καλύπτουν ιδιώτες επενδυτές εισφέροντας νέα κεφάλαια.
Έτσι οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν τις ζημιές με νέα κεφάλαια και  ούτε το δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό του, ούτε dilution να υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Η πρόταση αυτή ωστόσο τελεί υπό την έγκριση της DGCom και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Παρά την αντιπαράθεση Ιταλίας και ΕΕ και τις εκατέρωθεν δηλώσεις τα ιταλικά ομόλογα αντέχουν, με το 10ετές ομόλογο να καταγράφει οριακή επιδείνωση στο 3,40% και το 10ετές ελληνικό στο 4,33% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 93 μονάδες βάσης.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,78% στις 629 μονάδες έχοντας υψηλό στις 631,22 μονάδες και χαμηλό στις 616,44 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 9,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκλαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 412 χιλ. ευρώ και όγκου 90 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο Φουρλής

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Tο μήνυμα που απέστειλε το Eurogroup στις 5/11/2018 ήταν σαφές ότι η Ρώμη οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα με ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι διαθέτει μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να καταθέσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019
Μετά το τέλος του Eurogroup, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria ανάφερε ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται σε κόντρα με την Ευρωζώνη αλλά δεν προτίθεται και να συμβιβαστεί, ενώ θα συνεχίσει τον διάλογο με την Επιτροπή και τόνισε ότι η Ρώμη θα απαντήσει στην Κομισιόν εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τις 13/11.
Από την άλλη ο ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ιταλία από το βήμα του Eurogroup τονίζοντας ότι «οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους» ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι ούτε η Κομισιόν ούτε ο ίδιος ως Επίτροπος τάσσονται υπέρ των κυρώσεων και των τιμωριών.
ΑύριοΤετάρτη 7/11 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τους δύο αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio προκειμένου να μελετήσουν και να αποφασίσουν τι απάντηση θα δώσουν στις Βρυξέλλες.
Μια απάντηση ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, η οποία μάλιστα και λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου αποκτά ευρύτερες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με την Moody's μέσω της Kathrin Muehlbronner, την α' αντιπρόεδρο της Υπηρεσίας Επενδυτών, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησε ότι οι αναταράξεις θα περιοριστούν στην Ιταλία και δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες ενώ τόνισε ότι  παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να περιμένει να βγει στις αγορές κεφαλαίων,  εντούτοις, η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους  ειδικά επειδή πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των επιτοκίων
Και ενώ η Ελλάδα δεν αποτέλεσε μέρος της συζήτησης του Eurogroup ,  σε δηλώσεις του ο ο κ. M. Centeno υποστήριξε, σχετικά με το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού και για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο να χρησιμοποιήσει κάποια κεφάλαια για παροχές ή για μείωση φόρων, ότι αυτή τη στιγμή ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται στη διαδικασία «μέτρησης» για το ακριβές μέγεθος του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα έχει η χώρα μας για το 2019.
Στις Βρυξέλλες θέλουν να σιγουρευτούν με τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και τα περιθώρια για ασφαλείς φοροελαφρύνσεις που δημιουργεί και μετά να ανάψουν το πράσινο φως στην ελληνική πλευρά.
Αρνητικοί είναι  οι δανειστές στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του νόμου Κατσέλη (προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς) αλλά και  για μία νέα διευρυμένη ρύθμιση οφειλών βάζουν οι δανειστές.
Μάλιστα συμβούλεψαν την κυβέρνηση ότι θα ήταν πιο συνετό να επενδύσει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και όχι σε νέες χαριστικές διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους ενώ η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται τόσο γι’ αυτή των 120 δόσεων όσο και για το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, δίνοντας έμφαση στις αυστηρότερες προϋποθέσεις εφαρμογής και των δύο.
Μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και για το υπόλοιπο της θητείας του Donald Trump είναι οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε σκηνικό έντασης και πρωτοφανούς πόλωσης.
Επί της ουσίας είναι ένα πραγματικό δημοψήφισμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump ενώ τα αποτελέσματά τους μπορεί να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και πιθανώς να δυσκολέψουν τον Trump να προωθήσει αρκετά νομοσχέδια το επόμενο διάστημα.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Trump έγκειται στην πιθανότητα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να χάσει τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία διαθέτει οριακή πλειοψηφία και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,23% στις 2.659,36 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,69% στις 26113 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,06%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,38%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,14%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,42% και ο FTSE 100 με πτώση -0,93%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,17%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,33%, ο Nasdaq με κέρδη +0,71% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,99% ( 7,67 δολ.)

Με κέρδη οι τράπεζες με έντονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Eurobank με κέρδη +11,37%
 
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν Alpha bank και Εθνική ενώ η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,39 ευρώ με άνοδο +1,83% με όγκο 904 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2890 ευρώ με άνοδο +3,53% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0800 ευρώ αμετάβλητη, με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 472 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5680 ευρώ με άνοδο +11,37% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,756 ευρώ με άνοδο +2,81% και με κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1412 ευρώ με άνοδο +2,32%, με όγκο 52 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,40 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΔΕΗ

Με κέρδη έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Coca Cola που έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% 
Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι  ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Sarantis, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,33 ευρώ με πτώση -0,04% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +1,25% και αποτίμηση 4,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3450 ευρώ με άνοδο +5,08% και αποτίμηση 312 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,64 ευρώ με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 380 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,38 ευρώ με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 2,67 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,44 ευρώ με άνοδο +0,73% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,50 ευρώ με άνοδο +4,90% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,44 ευρώ με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,68 ευρώ με άνοδο +1,99% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,94 ευρώ με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,6350 ευρώ με άνοδο +0,11% και με την κεφαλαιοποίηση στα 239 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0662 ευρώ με άνοδο +2,80% με την κεφαλαιοποίηση 62 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,32%, με την Ιταλία στο 3,40% με διαφορά spread 93 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,32% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,40% να έχει επιδεινωθεί.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία αν και το spread από 110 έχει κλείσει στις 94 μονάδες βάσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,60% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,65 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,95%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,34 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,12% με απόδοση αγοράς 3,14% και απόδοση πώλησης 3,10%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,70  μονάδες βάσης και απόδοση 3,32%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,77 μονάδες βάσης και απόδοση 3,97% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,85 μονάδες βάσης και απόδοση 4,31% με απόδοση αγοράς 4,33% και απόδοση πώλησης 4,29%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,33 μονάδες βάσης και απόδοση 4,86%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,50 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,35 μονάδες βάσης και απόδοση 5,23%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 388 μονάδες βάσης από 384 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,40%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,40% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,29% ακόμη η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η Ιταλία έχει λάβει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου για να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό 2019.  
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.   
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/11/2018 στο 0,42% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,01% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,59% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,40% με χαμηλό ημέρας 3,29% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS