Υεμένη: Σφοδρές μάχες στη Χοντάιντα, η Σαουδική Αραβίας αρνήθηκε πως κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της

Υεμένη: Σφοδρές μάχες στη Χοντάιντα, η Σαουδική Αραβίας αρνήθηκε πως κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της
Oι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν γύρω από τη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Υεμένης με τη υψηλότερη στρατηγική σημασία
Oι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν γύρω από τη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Υεμένης με τη υψηλότερη στρατηγική σημασία, παρότι η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση.
Νωρίτερα χθες (5/11), αξιωματικοί των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση διαβεβαίωσαν ότι οι άνδρες τους προέλασαν σε πολλές συνοικίες της πόλης που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά προς τον βορρά, για να αποκόψουν την κυριότερη οδό ανεφοδιασμού των Χούθι.
Έκαναν επίσης λόγο για εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών και άλλων στόχων, μολονότι μια πηγή προσκείμενη στη συμμαχία διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για «επιθετικές επιχειρήσεις» με σκοπό την κατάληψη του λιμανιού μέσω του οποίου εισέρχονται περίπου τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στη χώρα.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Χοντάιντα, μέσα σε 24 ώρες, από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα, μεταφέρθηκαν σε δύο νοσοκομεία της πόλης 74 πτώματα ανταρτών.
Σκοτώθηκαν επίσης 15 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με κυβερνητικές ιατρικές πηγές.
«Αυτή η σοβαρή κλιμάκωση μπορεί να βάλει δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη γραμμή του πυρός και να περιορίσει ακόμα πιο πολύ τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων, σε μια χώρα όπου υπολογίζουμε ότι η πείνα και οι ασθένειες σκοτώνουν κατά μέσον όρο εκατό παιδιά την ημέρα», προειδοποίησε η ΜΚΟ.
Από την περασμένη Πέμπτη αναφέρονται μάχες και αεροπορικές επιδρομές στη Χοντάιντα, όπου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία έστειλαν χιλιάδες στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που είναι ανεπτυγμένες εκεί.
Στόχος είναι απλά «η προστασία των στρατευμάτων μας και η επέκταση των περιμέτρων ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές», υποστήριξε πηγή προσκείμενη στη συμμαχία, της οποίας πυλώνες είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία «υποστηρίζει» τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ A. Guterres απηύθυνε έκκληση να σταματήσει «αμέσως» η «βία» στην Υεμένη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα αυτή, όπου ο μισός πληθυσμός είναι ήδη αντιμέτωπος με τα αρχικά στάδια του λιμού, να πέσει στην «άβυσσο».
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ M. Grifith έχει καλέσει όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες μέσα σε έναν μήνα για να βρεθεί λύση και να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, όπου εκτυλίσσεται σύμφωνα με τον οργανισμό η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
«Η συμμαχία είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη σε αυτη, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «εάν οι Χούθι δεν προσέλθουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αυτό θα οδηγήσει στην επανέναρξη της επίθεσης στη Χοντάιντα».
Από πλευράς ανταρτών, ένα από τα κορυφαία στελέχη τους, ο al Huthi κάλεσε σε «αντίσταση» και έκρινε ότι «η κλιμάκωση» αποτελεί «απόδειξη της απάτης των ΗΠΑ».
Την 30ή Οκτωβρίου, κι ενώ η Σαουδική Αραβία είχε περιέλθει σε δύσκολη θέση μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο M. Pompeo και ο J. Mattis αντίστοιχα, ζήτησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μέσα σε τριάντα ημέρες.
Πάντως, σύμφωνα με το κέντρο μελετών Soufan, η κυβέρνηση του Trump συμμάχου του Ριάντ, έκανε απλά «θόρυβο» υπό την πίεση του αμερικανικού Κογκρέσου, και ακόμη αναμένονται «χειροπιαστές ενέργειες» από μέρους της.
Η Βρετανία εξάλλου κάλεσε τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν δράση το γρηγορότερο για να προωθήσουν μια πολιτική λύση στην Υεμένη, χώρα που η UNICEF χαρακτηρίζει «επίγεια κόλαση» για τα παιδιά.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο στελέχη οργανώσεων αρωγής υπογραμμίζουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο βαρύς.
Στη Σαουδική Αραβία, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες «κοντά στα νότια σύνορα» του βασιλείου, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς έχασαν τη ζωή τους ή υπό ποιες συνθήκες. Νότια του βασιλείου εκτείνονται εδάφη της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι.
Σύμφωνα με το SPA, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman επισκέφθηκε τη Δευτέρα στρατιωτικούς που νοσηλεύονται στο Ριάντ. Φωτογραφίες που μετέδωσε το πρακτορείο απαθανατίζουν τον πρίγκιπα — η εικόνα του οποίου αμαυρώθηκε εξαιτίας της δολοφονίας του J. Khashoggi καθώς παίρνει σέλφι με στρατιώτες και τους αγκαλιάζει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS