Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

To κρίσιμο εν εξελίξει γεωπολιτικό παιχνίδι που προωθεί το Πακιστάν

To κρίσιμο εν εξελίξει γεωπολιτικό παιχνίδι που προωθεί το Πακιστάν
Η γεωπολιτική σκακιιέρα που ισορροπεί το Πακιστάν
Ενώ ο Khan πρωθυπουργός του Πακιστάν παίζει σε μια πολύπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα, οι κινεζικές ενισχύσεις θα μπορούσαν να είναι μια οικονομική επιβάρυνση, καθώς το Ισλαμαμπάντ αντιμετωπίζει τον θανατηφόρο θρησκευτικό εξτρεμισμό ...
Έχει περάσει μια εβδομάδα χωρίς στη σκιά του, θρησκευτικού ηφαιστείου που είναι το Πακιστάν του Imran Khan.
Και οι πολύπλευρες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας μπορεί να σηματοδοτήσουν μόνο σεισμικές αλλαγές στις εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις του Πακιστάν για το προσεχές μέλλον.
Πριν προχωρήσουμε σε πιο αιματηρά θέματα, ας ξεκινήσουμε με το «Mr. Khan Goes to China» που είναι απαραίτητο για την ανασκόπηση όλων των πτυχών αυτού που περιγράφουν με ενθουσιασμό και οι δύο πλευρές ως η« στρατηγική συνεταιριστική εταιρική σχέση παντός καιρού».
Ο πρωθυπουργός Khan, ηγείται μιας νέας κυβέρνησης που εξελέγη τον Ιούλιο και αντιμετωπίζει μια σειρά κολοσσιαίων προκλήσεων, έθεσε τον τόνο από την αρχή και δεν μάσησε τα λόγια του.
«Οι χώρες κάνουν σε κύκλους, έχουν τα υψηλά σημεία τους, έχουν τα χαμηλά τους σημεία», είπε.
«Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα χαμηλό σημείο προς το παρόν με δύο πολύ μεγάλα ελλείμματα, ένα δημοσιονομικό έλλειμμα και ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Και εμείς, όπως έχω πει, έρχομαι για να μάθω».
«Τα επιτεύγματα της Κίνας αξίζει τον κόπο να τα μιμηθούμε», ανέφερε ο Khan.
«Καμία άλλη χώρα δεν αντιμετώπισε τη φτώχεια και τη διαφθορά με τον τρόπο με τον οποίο το έκανε η Κίνα».
Ο άξονας της στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι αναπόφευκτα ο οικονομικός διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC), το εμβληματικό σχέδιο του νέου δρόμου του μεταξιού ή η πρωτοβουλία «Belt-and-Road (BRI)».
Πριν από την επίσκεψή του στη Σαγκάη, ο Khan συνάντησε έναν βασικό παράγοντα στο Πεκίνο για τη χρηματοδότηση του CPEC, τον Jin Liquan, πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (AIIB).
Από την αρχή, ο νέος υπουργός σχεδιασμού του Πακιστάν, Makhdoom Bukhtiar, ήταν πεπεισμένος ότι το Ισλαμαμπάντ δεν θα χρειαζόταν να αναπρογραμματίσει περίπου τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν το 2018.
Αντ 'αυτού, το σχέδιο είναι ένα βελτιωμένο οικονομικό πακέτο που επικεντρώνεται να προωθήσει το CPEC στο επόμενο επίπεδο.
Ένα οικονομικά σταθερό Πακιστάν είναι απολύτως κρίσιμο για την επιτυχία της BRI.
Με τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα να εισέρχονται με μετρητά, το Ισλαμαμπάντ μπορεί να αποφύγει να χρεωθεί περαιτέρω στο ΔΝΤ.

Το Πακιστάν «ζυγίζει» την Κίνα, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία

Το Πακιστάν έχει πρωταρχική γεωπολιτική θέση καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Νότιας, της Κεντρικής και της Δυτικής Ασίας.
Για το Πεκίνο, το Πακιστάν είναι βασικό κόμβος του BRI αντικατοπτρίζει το νέο ρόλο του ως πλήρους μέλους του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Όπως έχει σαφώς προσδιορίσει ο Khan, αυτή η διασύνδεση μπορεί μόνο να φορτίσει τη γεωοικονομική θέση του Πακιστάν - σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της SCO.
Η εταιρική σχέση Xi-Khan μπορεί στην πραγματικότητα να επικεντρωθεί γύρω από μια οικονομική κατάσταση win-win για το Πακιστάν και την SCO.
Φυσικά, μπροστά υπάρχουν χιλιάδες προκλήσεις.
Η Σαουδική Αραβία κάνει επίσης κάποιες όχι πάρα πολύ λεπτές κινήσεις.
Η επίσημη θέση του Ισλαμαμπάντ είναι ότι η πρόσφατη οικονομική προσφορά του Ριάντ ήρθε χωρίς καμία δέσμευση.
Αυτό είναι απίθανο να συμβαίνει.
Η Σαουδική Αραβία παραδοσιακά απλώνει μια μακρά «σκιά» σε όλα τα θέματα του Πακιστάν.
«Το χωρίς δεσμεύσεις» σημαίνει ότι το Ισλαμαμπάντ πρέπει να κρατάει πιο κοντά το Ριάντ, όχι την Τεχεράνη.
Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκεται υπό πίεση λόγω της δολοφονίας Khashoggi θα συνεχίσει να εμποδίζει το Ισλαμαμπάντ να έρθει πιο κοντά στην Τεχεράνη ή την Άγκυρα.
Αυτό μας φέρνει στον κρίσιμο επισκέπτη που υποδέχθηκε ο Khan στο Ισλαμαμπάντ πριν από το ταξίδι του στην Κίνα, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif.
Τον περασμένο μήνα, 14 ιρανοί συνοριοφύλακες απήχθησαν από τους φανατικούς Jaish al-Adl Salafi-jihadi που εδρεύουν στο Πακιστάν.
Ο Khan και ο Zarif  είχαν εκτενείς συνομιλίες για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά επίσης μίλησαν για την προσφορά του Khan να μεσολαβήσει μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας προσπαθώντας να βρει λύση για την τραγωδία στην Υεμένη.
Το γεγονός είναι ότι η προσέγγιση της Τεχεράνης-Ισλαμαμπάντ είναι ήδη ένα έργο σε εξέλιξη.
Αυτό είναι το εν εξελίξει γεωπολιτικό παιχνίδι που πρέπει να παίξει ο Khan.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης