Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τι θα συμβεί εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί ή οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Τι θα συμβεί εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί ή οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ
Η Goldman Sachs εξετάζει τις συνέπειες τριών σεναρίων για τις αμερικανικές εκλογές
Μία διαφορετική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία της αμερικανικής και όχι μόνο οικονομίας προσφέρει ο οικονομικός-πολιτικός αναλυτής της Goldman Sachs, Alec Phillips.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που έγιναν στις 6/11 σε ψηφοφορία τέθηκαν 35 έδρες για τη Γερουσία (σε σύνολο 100 εδρών) και το σύνολο των εδρών (435 έδρες) για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Επιπρόσθετα έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέων κυβερνητών σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Phillips υπάρχουν ορισμένα βασικά σενάρια οι πιθανότητες να καταστούν πραγματικότητα διαφέρουν σημαντικά, ενώ, όπως είναι φυσικό θα έχουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες.

Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο

Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι το Δημοκρατικό κόμμα να κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το οποίο θεωρείται και βασικό, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια έντονη αντίδραση των αγορών.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/DB%20race%201.jpg
Από πλευράς πολιτικής η Goldman Sachs εκτιμά ότι για τα παρακάτω θέματα θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Φόροι: Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία.
Όμως η φορολογική πολιτική των ΗΠΑ θα αλλάξει κατεύθυνση έως το τέλος του 2019 και από φιλική προς την ανάπτυξη (που ήταν για το 2018) θα καταστεί ουδέτερη.
Μία Βουλή που θα επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα ασκήσει πιέσεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.
Όμως αυτή η προσπάθεια θα βρει αντίσταση στη Γερουσία, όπου πολύ δύσκολα οι Δημοκρατικοί θα βρουν 60 ψήφους για να περάσουν την πρότασή τους.

Δαπάνες: Το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της «οροφής» δαπανών τόσο για την άμυνα όσο και εκτός αυτής τόσο για το δημοσιονομικό έτος 2020 όσο και για το δημοσιονομικό έτος 2021.

Υποδομές: Δύσκολα το πρόγραμμα βελτίωσης υποδομών που έχει ανακοινώσει ο Trump μπορεί να περάσει και να εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από την ισορροπία δυνάμεων στα δύο νομοθετικά σώματα.

Εμπορική πολιτική: Επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή θα σημάνει ότι μπορεί ευκολότερα να μπλοκαριστεί η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), αλλά στο τέλος θα υπάρξει έγκρισή της.

Ρυθμιστικές αρχές: Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια επίπτωση, με δεδομένο ότι όλες οι προτάσεις της Βουλής μπορούν να μπλοκαριστούν από τη Γερουσία.

Δημοσιονομικά deadlines: Στο επίπεδο αυτό μπορούν να υπάρξουν προβλήματα.
Η επόμενη ημερομηνία όπου το αμερικανικό χρέος πιάνει «ταβάνι» είναι η 7η Δεκεμβρίου 2018.
Εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί –δηλαδή θα δοθεί άδεια στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο του χρέους άρα και τον δανεισμό του δημοσίου – είτε στα τέλη του α’ τριμήνου του 2019 είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/gs%20vote%201.jpg?itok=JHAuTHrw

Νίκη των Ρεπουμπλικάνων: Χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική

Πρόκειται για ένα σενάριο που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δηλαδή οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Φόροι: Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι απόλυτοι νικητές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες φοροαπαλλαγές μεταξύ 60 και 70 δισ. δολαρίων (κοντά στο 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ).

Δαπάνες: Τα όρια των δαπανών μπορεί να αυξηθούν τόσο για το δημοσιονομικό έτος 2020 όσο και για το 2021 σε χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που έχει προτείνει ο Trump και φθάνει στο 5%.

Υποδομές: Ισχύουν σχεδόν τα ίδια με όσα ισχύουν εάν το Κογκρέσο είναι διαιρεμένο.

Εμπορική πολιτική: Η εμπορική συμφωνία USMCA μπορεί να περάσει πιο εύκολα απ’ ότι εάν υπήρχε διαίρεση του Κογκρέσου μεταξύ των δύο κομμάτων.
Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου με την Κίνα.

Ρυθμιστικές αρχές:  Οι αλλαγές στις ρυθμιστικές αρχές εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, αν και θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιθετική πολιτική.

Δημοσιονομικό deadlines: Οι ημερομηνίες – ορόσημο για το αμερικανικό χρέος πιθανώς να είναι πιο εύκολες στη διαχείριση εάν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/gs%20vote%202.jpg?itok=q3Un4LYZ

Κυριαρχία των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα

Η κατάσταση θα είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που θα ισχύσει εάν υπάρξει διαίρεση του Κογκρέσου μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με ορισμένες οριακές αλλαγές:

Φόροι: Πιθανώς οι Δημοκρατικοί να θελήσουν να καταργήσουν ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Trump.
Όμως ο Trump έχει δικαίωμα βέτο σε μία τέτοια απόφαση.

Σύστημα Υγείας: Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων, θέμα για το οποίο Δημοκρατικοί και Trump έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν ταυτόσημη ρητορική.

Υποδομές: Η προώθηση ενός προγράμματος βελτίωσης των υποδομών μπορεί να περάσει πιο εύκολα.

Εμπορική πολιτική: Δεν αναμένονται αλλαγές σε σύγκριση με εάν το Κογκρέσο ήταν μοιρασμένο ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ρυθμιστικές αρχές:  Δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς για να περάσουν από τη Γερουσία χρειάζονται 60 ψήφοι, κάτι το οποίο δεν διαθέτουν οι Δημοκρατικοί.

Δημοσιονομικά deadlines: Σχεδόν καμία αλλαγή σε σύγκριση με την ύπαρξη ενός διαιρεμένου Κογκρέσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης