Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντί να χωρίζουν, μπερδεύουν περισσότερο τις σχέσεις τους κράτος και Εκκλησία

Αντί να χωρίζουν, μπερδεύουν περισσότερο τις σχέσεις τους κράτος και Εκκλησία
Η αιφνιδιαστική - όπως αρχικά χαρακτηρίστηκε -συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, ίσως τελικά δεν ήταν και τόσο αιφνίδια καθώς φαίνεται ότι στο παρασκήνιο είχε προηγηθεί μια προετοιμασία.
Να «χρυσώσει το χάπι» της αδυναμίας του να προχωρήσει την εξαγγελία του για   διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η αιφνιδιαστική - όπως αρχικά χαρακτηρίστηκε -συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, ίσως τελικά δεν ήταν και τόσο αιφνίδια καθώς φαίνεται ότι στο παρασκήνιο είχε προηγηθεί μια προετοιμασία.
Και ως επιστέγασμα, ακολούθησε το προγραμματισμένο τετ α τετ των δύο μερών.
Η συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών στην οποία κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, υπό τη σκιά της κυβερνητικής πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός κατά τον πρωθυπουργό ο οποίος έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία προς όφελος της εκκλησίας και της πολιτείας.
Ως άτακτη υποχώρηση ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση η συμφωνία που επετεύχθη από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για ελιγμό χωρίς ουσία καθώς όπως υποστηρίζουν, αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η εκκλησία αναλαμβάνει η ίδια την μισθοδοσία των ιερέων, όμως, αυτή θα προέρχεται μέσα από τον προϋπολογισμό του κράτους.
Εν μέσω κατηγοριών για «kolotoumba» από την αντιπολίτευση και δη από το Κίνημα Αλλαγής που διερωτάται, «πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ.Τσίπρα;», η κυβέρνηση επιδιώκει επί της ουσίας διττό στόχο με την εν λόγω συμφωνία.
Αφενός να εμφανιστεί συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες της και αφετέρου ικανοποιήσει ένα πολιτικό ακροατήριο και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν ξεκάθαρα διακριτούς ρόλους ανάμεσα στην Πολιτεία και την εκκλησία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνώριζαν ότι από τις συνταγματικές αλλαγές τις οποίες ευαγγελίζονταν δεν μπορούσε να απουσιάζει ο διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας.
Κάτι όμως που ποτέ δεν επιθυμούσε η ιεραρχία. Προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος επιστρατεύτηκε μια λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Από τη μία, οι ιερείς δεν θα συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους κι από την άλλη η μισθοδοσία τους θα γίνεται πάλι από το κράτος με τη διαφορά ότι αντί να τους πληρώνει απευθείας θα δίνει τα χρήματα στην εκκλησία να το κάνει η ίδια.
Την ώρα πάντως που ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπισκοπος προσπαθούσαν να κατανοήσουν ο ένας τις θέσεις του άλλου και να βρουν κοινό τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης που ζητούσαν μέχρι και λίγο πριν τη συνάντηση τον πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και θεωρούσαν την κυβερνητική πρόταση μη τολμηρή.   
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της εκφράζει ικανοποίηση «για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της ΝΔ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας».
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι «αποδείχθηκε περίτρανα πως τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες».
Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι αυτές είχαν ληφθεί επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει, όπως τονίζουν, «για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ, εύχεται, η συμφωνία που ανακοινώθηκε «να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης