Η Επ. Κεφαλαιαγοράς ζήτησε και έλαβε στοιχεία για τις καταθέσεις της Jumbo, για το ταμείο των 433,8 εκατ. ευρώ

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς ζήτησε και έλαβε στοιχεία για τις καταθέσεις της Jumbo, για το ταμείο των 433,8 εκατ. ευρώ
Μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews η ΕΚ ζήτησε και η Jumbo κατέθεσε bank statements για τα 433,8 εκατ. ευρώ
Σε άμεση κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οδήγησαν οι αποκαλύψεις του bankingnews.gr για την υπόθεση Παπαευαγγέλου και την πώληση ακινήτων σε Κινέζους τα οποία εξοφλούνταν μέσω POS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά τις αποκαλύψεις και τις ‘καρατομήσεις» των Ευ. Παπαευαγγέλου από τη Jumbo και Ν. Τζάκου από την Εθνική, ζήτησε από τον εισηγμένο λιανεμπορικό όμιλο να τις στείλει αναλυτικά στοιχεία για τυχόν συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί, κατά την τελευταία διετία, μεταξύ εταιρειών του και εταιρειών συμφερόντων Παπαευαγγέλου, ο οποίος ήταν ως πρόσφατα αναπληρωτής Αντιπρόεδρός της.
Επιπρόσθετα ζήτησε υπόλοιπα τυχόν απαιτήσεων ή/και υποχρεώσεων καθώς και αν έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις σε εταιρείες συμφερόντων Παπαευαγγέλου από την Jumbo.
Τέλος με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε, η Ε.Κ. απαίτησε να λάβει bank statements για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί η μητρική και οι θυγατρικές της.
Τα στοιχεία εστάλησαν από την Jumbo και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι οι καταθέσεις, ύψους 433,8 εκατ. ευρώ της Jumbo είναι υπαρκτές, κλείνοντας κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων διατηρούνται στους ομίλους Eurobank και Εθνική ( μητρικές και θυγατρικές σε Βαλκάνια και Κύπρο).
Η Jumbo δήλωσε, επίσης, ότι οι συναλλαγές με τον κ. Παπαευαγγέλου και εταιρείες συμφερόντων του περιορίζονται στις αμοιβές που λάμβανε ο τέως αντιπρόεδρος ως εκτελεστικό μέλος του Δ. Σ καθώς και στο ενοίκιο για ακίνητο επί του οποίου λειτουργεί κατάστημα της Jumbo.
Δεν υπάρχουν υπόλοιπα απαιτήσεων και υποχρεώσεων ( σ.σ πέραν της καταβολής μερίσματος που αναλογεί στην οικογένεια Παπαευαγγέλου), ενώ δεν έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις σε εταιρείες συμφερόντων του τέως αντιπροέδρου.

Τι ανέφερε από τις 31 Οκτωβρίου 2018 το bankingnews.gr

Αμάρτησα για το παιδί μου ή κατά το ορθότερο για τον γαμπρό μου.
Ίσως αυτή να είναι η απάντηση του επιχειρηματία και Αντιπρόεδρου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου ο οποίος είναι ο εγκέφαλος της υπόθεσης με τα POS που αποκάλυψε το bankingnews και συγκλονίζει το τραπεζικό σύστημα καθώς εμπλέκονται συνολικά 3 τράπεζες.
Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη και ο γαμπρός του επιχειρηματία άρχισαν να τον πιέζουν και να του δείχνουν το δρόμο για την Κίνα υπερτονίζοντας τα μεγάλα κέρδη που υπόσχονται οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους για να αποκτήσουν την περίφημη «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα.
Ο Ε. Παπαευαγγέλου ήταν αντιπρόεδρος της Jumbo γνώριζε την Κινέζικη αγορά και ενώ η Jumbo και το περιβάλλον της διοίκησης Βακάκη δηλώνει ότι δεν ήξερε τίποτε…οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι γνώριζε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε εμπλακεί στο όλο κόλπο.
Μάλιστα η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της διαψεύδει οποιαδήποτε γνώση ή εμπλοκή στις φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες του Παπαευαγγέλου.
Σήμερα 31 Οκτωβρίου 2018 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo θα επικυρώσει την απομάκρυνσή του Παπαευαγγέλου από την εταιρία και την θέση του αντιπροέδρου με τον κ. Βακάκη να επιστρέφει εσπευσμένα από το Λονδίνο για το σκοπό αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει το κόλπο με τα POS είχε προηγηθεί η πίεση της κόρης του κ. Παπαευαγγέλου και του συζύγου της προς τον Παπαευαγγέλου για την αγορά του σπιτιού του Πέτρου Κωστόπουλου στην Φιλοθέη.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής και έχοντας εταιρία real estate είχε ανοίξει ο δρόμος για τις νέες … δραστηριότητες της οικογένειας Παπαευαγγέλου στην Κίνα.
Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα που λεγόταν capital controls στην Κίνα και έπρεπε να παρακαμφθούν.
Η οικογένεια του επιχειρηματία σκέφτηκε το κόλπο με τα POS και ξεκίνησε να στήνει τη … «δουλειά» μέσω 3 συνολικά συστημικών τραπεζών από τις οποίες διακινήθηκαν 90 με 100 εκατ ευρώ.
Από την πρώτη συστημική τράπεζα διακινήθηκαν 30 εκατ, από την δεύτερη διακινήθηκαν 20 εκατ και από την 3η τράπεζα την Εθνική διακινήθηκαν 40 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα με τα 30 εκατ ανακάλυψε την υπόθεση, καθώς το compliance διαπίστωσε απίστευτα υψηλές συναλλαγές που δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν ενημερώθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας ο οποίος έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε συναλλαγή.
Η επιχείρηση Παπαευαγγέλου αρχικά είχε καταταγεί στις μικρές επιχειρήσεις αλλά γρήγορα λόγω υψηλών συναλλαγών μεταφέρθηκε στις μεσαίες και εντοπίστηκε αμέσως αφού προηγουμένως είχε προλάβει η εταιρία Παπαυεαγγέλου να κάνει συναλλαγές της τάξεως των 30 εκατ ευρώ σε διάστημα 2 ετών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης τράπεζας με 30 εκατ συναλλαγές ενημέρωσε και άλλη μεγάλη συστημική τράπεζα με την οποία οι συναλλαγές με τον Παπαευαγγέλου έφθασαν τα 20 εκατ ευρώ.
Οι δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες με 50 εκατ ευρώ συναλλαγές δεν έπεσαν στην παγίδα της εποπτικής αρχής της Κίνας γιατί πρόλαβαν οριακά να κλείσουν πριν επιβληθούν τα capital controls.
Αυτό δεν πτόησε τον κ. Παπαευαγγέλου καθώς ο ίδιος και η κόρη του μετέφεραν στην «τεχνογνωσία» που είχαν αποκτήσει στην Εθνική Τράπεζα.
Απευθύνθηκαν στη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής κα Νέλλη Τζάκου ανέλαβαν δράση και υλοποίησαν το απίθανο σχέδιο  μεταφοράς κεφαλαίων από την Κίνα μέσω POS.
Συγκεκριμένα ο Παπαευαγγέλου πήρε για την εταιρία του στην Ελλάδα 8 POS από την Εθνική Τράπεζα τα οποία εγκατέστησε στο Πεκίνο.
Και εκεί οι Κινέζοι έκαναν συναλλαγές μεταφέροντας τα χρήματά τους στην Ελλάδα με τα οποία αγόραζαν ακίνητα.
Συνολικά στο διάστημα λειτουργίας της εταιρίας έγιναν 265 συναλλαγές με ποσά μεταξύ 150.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ η κάθε μία με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 40 εκ ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν για αγορά ακινήτων του Παπαευαγγέλου από Κινέζους που ήθελαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη Χρυσή Βίζα.
Να σημειωθεί δεν ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων τα πουλούσαν οι τράπεζες στην εταιρία του Παπαυεαγγέλου ο οποίος τα μεταπωλούσε στους κινέζους.
Το μεγάλο ύψος συναλλαγών σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεκριμένα 40 εκατ σε 3 μήνες, κινητοποίησαν τις Κινεζικές Αρχές οι οποίες αρχικά διαπίστωσαν στο clearing των καρτών ότι μεγάλα ποσά διοχετεύονταν προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Εθνική.
Στη συνέχεια έψαξαν περισσότερο το θέμα και διαπίστωσαν εικονικότητα συναλλαγών, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος αλλά και ενδείξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έτσι έστειλαν επιστολή στην Εθνική και την κ. Νέλλη Τζάκου ενημερώνοντας την ότι έχουν παρατηρηθεί συναλλαγές που παραβιάζουν τα capital controls της Κίνας και εγείρονται θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Νέλλυ Τζάκου που έκλεισε το αρχικό deal υποβάθμισε την επιστολή και δεν ενημέρωσε την διοίκηση.
Ταυτόχρονα οι συναλλαγές συνεχίστηκαν μεταξύ της Εθνικής και των POS της Εθνικής στην Κίνα.
Η Εθνική τράπεζα ξεκίνησε εσπευσμένα εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί, εντούτοις η ανακοίνωση που εξέδωσε (δείτε εδώ) ήταν ουδέτερη εωσότου παραδοθεί το πόρισμα.
Το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην διοίκηση Μυλωνά και Μιχαηλίδη της Εθνικής τράπεζας.
Από τις συναλλαγές των 40 εκατ. εκτιμάται ότι η Εθνική κέρδισε 1,5 με 2 εκατ. προμήθειες ενώ ο Παπαευαγγέλου κέρδιζε περίπου το 35% δηλαδή 14 εκατ ευρώ σε σύνολο 40 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι ίσως και σήμερα 31 Οκτωβρίου υπάρξει απομάκρυνση της κ Τζάκου αλλά και του Διευθυντή καρτών από την Εθνική με απόφαση της διοίκησης.
Με βάση σημερινές 31/10 πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας ζήτησε την παραίτηση Τζάκου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS