Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Με τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας απελευθερώνονται 10 χιλ. θέσεις δημοσίων υπαλλήλων

Τζανακόπουλος: Με τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας απελευθερώνονται 10 χιλ. θέσεις δημοσίων υπαλλήλων
Επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Νέα Δημοκρατία
Διευκρινίσεις για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ προανήγγειλε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους: γιατρούς δασκάλους κλπ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι προφανώς δεν μπορούν να γίνουν 10.000 προσλήψεις εντός του 2019, καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
«Για το 2019 προγραμματίζονται ούτως ή άλλως προσλήψεις στο Δημόσιο.
Σκοπεύουμε να μονιμοποιήσουμε τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι και να προσλάβουμε 4.500 εκπαιδευτικές στην ειδική αγωγή», εξήγησε.
Όσον αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θρησκεύει και ότι λειτουργεί ως εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Η θρησκευτική ουδετερότητα ρητά θα προβλέπεται στο Σύνταγμα εφόσον ευδοκιμήσει η πρόταση μας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης», σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά περιουσίες της Εκκλησία της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η κυβέρνηση προτείνει επίσης να καταστεί υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος σε ότι αφορά ζητήματα του κράτους.
«Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.
Πρέπει να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση ενός αναγκαίου εκσυγχρονισμού.
Εκκλησία και Πολιτεία δεν πρέπει να συγχέουν τους ρόλους τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους.
Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Ο στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.
Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
O Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεσε στα στελέχη της ΝΔ, τα οποία όπως είπε έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία.
«Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας», τόνισε.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων, ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η ΝΔ, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης ούτε χθες ξεκαθάρισε τη θέση του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία»,  σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αμφίσημη στάση του κου Μητσοτάκη σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των Υπουργών.
«Εκτιμούμε ότι κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της κοινωνίας και την πολιτική πίεση ο κος Μητσοτάκης είτε θα αναγκαστεί να συμφωνήσει είτε θα ανακαλύψει κάποιο πρόσχημα για να μη συμμετέχει στην διαδικασία.
Από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίζουμε ότι εμείς εκκινούμε μια διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τους συνταξιούχους

Όσον αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, αλλά απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείο.
Η κυβέρνηση πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να αποκαταστήσει μισθολογικές αδικίες σε ότι αφορά τους ένστολους, τους καθηγητές ΑΕΙ, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ηκυβέρνηση έχει δώσει σκληρές μάχες για τους συνταξιούχους.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές που προβλέπονται για το 2019.
Μόνο σε μια περίπτωση οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από ότι είναι σήμερα, εάν γίνει πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης