Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sanchez (Ισπανία): Θα αλλάξουμε τον νόμο, οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν τον φόρο για τα στεγαστικά δάνεια

Sanchez (Ισπανία): Θα αλλάξουμε τον νόμο, οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν τον φόρο για τα στεγαστικά δάνεια
Αλλαγή της νομοθεσίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας
Την αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να πληρώνουν οι τράπεζες τον φόρο στεγαστικών δανείων και όχι οι πολίτες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αναίρεσε προηγούμενη απόφαση που καθιστούσε τις τράπεζες υπεύθυνες για την απόδοση της φορολογίας στεγαστικών δανείων, τονίζοντας πλέον ότι αυτό το κόστος βαρύνει τους δανειολήπτες.
Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Moody's και DBRS πρόσφατα, αυτό το κόστος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ωστόσο, αυτή η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει την οργή ομάδων δανειοληπτών, αλλά και να παράσχει ταυτόχρονα βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες.
Η αρχική απόφαση στις 18 Οκτωβρίου προκάλεσε πτώση των τραπεζών και το δικαστήριο πάγωσε την απόφαση μία ημέρα αργότερα, επικαλούμενο τις ανησυχίες σχετικά με τον "τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο" της απόφασης.
Οι ισπανικές τράπεζες υποδέχθηκαν με ράλι τη δικαστική απόφαση, με τις μετοχές της CaixaBank να σημειώνουν κέρδη 5,2%, ενώ η άνοδος σε Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria είναι της τάξεως του 3,4% και 2,8% αντίστοιχα.
"Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τις τράπεζες", δήλωσε ο Ricardo Wehrhahn, διαχειριστής της Intral Strategy Execution, μιας εταιρίας παροχής συμβουλών.
Οι τράπεζες και το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας βρέθηκαν πάντως στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων, με το Unidos Podemos, σύμμαχος της μειοψηφικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Pedro Sanchez, να διοργανώνει διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου.
"Οι τράπεζες κερδίζουν και οι πολίτες χάνουν", γράφει ο Γενικός Γραμματέας των Podemos, Pablo Iglesias στο Twitter.
"Η ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η δημοκρατία αποδυναμώνεται", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης