Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Andrea Enria αντικαθιστά τη Daniele Nouy στη θέση του επικεφαλής του SSM

tags :
Ο Andrea Enria αντικαθιστά τη Daniele Nouy στη θέση του επικεφαλής του SSM
Η πρόταση της ΕΚΤ θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τους αρχηγούς της ΕΕ
Τον Ιταλό Andrea Enria προτείνει για νέο επικεφαλής του SSM το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωσή του.
Η επιλογή του κ. Enria σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, καθώς προέρχεται από την Ιταλία, μία χώρα που την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την Κομισιόν και σε μία «κρυφή» κόντρα με την ΕΚΤ.
Όμως η υποψηφιότητα Enria βρήκε θερμή υποστήριξη από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αν και αυτό δεν θα σημάνει ότι ο νέος επικεφαλής του SSM θα είναι λιγότερο «αυστηρές» με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους χωρών όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν σημαντικά προβλήματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελική έγκριση για τον διορισμό του κ. Enria θα πρέπει να δώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη το BankingNews, ο Enria αναμένεται ότι θα προωθήσει την.. ιταλική λύση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων με τιτλοποίηση 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και ταυτόχρονα έκδοση 6-7 δισεκ. προβληματικών δανείων με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο  
Επανέρχονται τα σχέδια στην Πειραιώς για έκδοση tier 2 ομολόγου 500 εκατ οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί 60% ανέφερε μια πηγή.
Ωστόσο εξετάζεται και το μοντέλο Attica bank με πώληση περιουσιακών στοιχείων NPEs αλλά δεν φαίνεται πιθανό σενάριο να γίνει αποδεκτή τέτοια λύση από τον SSM.
Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρότεινε σήμερα τον Andrea Enria ως τον νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ο Andrea Enria επιλέχθηκε από κατάλογο τελικών υποψηφίων που συνέταξε το Διοικητικό Συμβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η ΕΚΤ ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberto Gualtieri για την απόφασή της, σύμφωνα με τη Διοργανική Συμφωνία μεταξύ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ΕΚΤ ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Hartwig Löger.
Ο Andrea Enria (57 ετών), ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, θα προσκληθεί από την Επιτροπή ECON σε δημόσια ακρόαση.
Εάν η υποψηφιότητά του εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Andrea Enria θα διαδεχθεί τη Danièle Nouy ως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2019.
Η θητεία του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου είναι πενταετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης