Χρηματιστήριο

Εισηγμένες που χρωστάνε στις ελληνικές τράπεζες έως και 135 φορές τα ίδια κεφάλαιά τους

Εισηγμένες που χρωστάνε στις ελληνικές τράπεζες έως και 135 φορές τα ίδια κεφάλαιά τους
Σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών που έχουν υψηλή μόχλευση σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η μόχλευση αρκετών εισηγμένων στο ΧΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσαν και την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, όπως την έκανε το τμήμα αναλύσεων και μελετών της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Οι εισηγμένες χρωστάνε ακόμα και 136 φορές το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους και αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πολλές παράγουν ζημιές, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι μεγαλύτερες.
Στην κορυφή της λίστας είναι η Επίλεκτος, η οποία δημοσίευσε αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε 30 Ιουνίου 2018 και ο καθαρός δανεισμός της ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια μόλις στις 507 χιλ. ευρώ.
Η εισηγμένη έχει καθαρό δανεισμό υψηλότερο κατά 136 φορές των ιδίων κεφαλαίων της.
Επιπλέον καθώς η ζημιά που δημοσίευσε ήταν υψηλότερη των ιδίων κεφαλαίων οι μετοχές της εταιρείας, μετά από απόφαση του ΧΑ, εντάχθηκαν στην κατηγορία της επιτήρησης.
Η Δέλτα Τεχνική έχει μόχλευση 23 φορές.
Η εισηγμένη Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας 20,9 φορές με τον καθαρό δανεισμό να ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ, η Βαρβαρέσος 10,2 φορές με 11 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό, η MIG 9,5 φορές με καθαρό δανεισμό 1,54 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 162 εκατ. ευρώ και η Ιντραλότ έχει 9,3 φορές καθαρό δανεισμό υψηλότερο από την καθαρή θέση.
Τα δάνεια ανέρχονται στα 572 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 61,5 εκατ. ευρώ.
Για την Ιντραλότ υπήρξαν αναλύσεις που σημείωναν ότι ο δανεισμός έχει φτάσει στην άκρη του γκρεμού και υποβάθμιζαν τη μετοχή, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και νέα δάνεια σύντομα.
Η Creta Farms με καθαρό δανεισμό 109 εκατ. ευρώ έχει καθαρή θέση 12,5 εκατ. ευρώ και επομένως ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς καθαρή θέση είναι στις 8,67 φορές.
Η Δάιος Πλαστικά έχει δείκτη 6,54 φορές με καθαρό δανεισμό 98 εκατ. ευρώ.
Η Αλουμύλ Μυλωνάς έχει 6,26 φορές με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 154 εκατ. ευρώ.
Η Doppler είναι στις 5,66 φορές, η FG Europe στις 5,04 φορές και η J&P Άβαξ με καθαρό δανεισμό 524 εκατ. ευρώ έχει καθαρή θέση 107,5 εκατ. ευρώ και άρα μόχλευση 4,87 φορές.
Η Παΐρης είναι στις 4,54 φορές και η Sunlight στις 4,54 φορές με καθαρό δανεισμό 61,5 εκατ. ευρώ.
Κάτω από 4 φορές αλλά πάνω από 3 έχουν οι εισηγμένες Revoil, Νίκας, Μινέρβα και Ξυλεμπορία.
Στις παραπάνω εταιρείες θα πρέπει φυσικά να προσμετρηθούν και οι εταιρείες που έχουν αρνητική καθαρή θέση.
Αν προσμετρηθούν και οι συγκεκριμένες θα αυξηθεί ο συνολικός καθαρός δανεισμός κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης