Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρέπει να σπάσουν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους μαχητές στη Συρία

tags :
Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρέπει να σπάσουν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους μαχητές στη Συρία
Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να προσφέρουν χρηματικές αμοιβές εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό ανώτερων στελεχών του PKK
Η Τουρκία χαιρέτισε με επιφύλαξη την απόφαση των ΗΠΑ να προσφέρουν χρηματικές αμοιβές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών ανώτερων στελεχών της εκτός νόμου κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον πρέπει παράλληλα να διαλύσει τη συμμαχία της με τους Κούρδους μαχητές στην βόρεια Συρία.
Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την καταβολή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Μ. Karagilan, έως και 4 εκατομμυρίων στην περίπτωση του J. Bagic και 3 εκατομμυρίων σε αυτήν του D. Calkan.
Τα τρία στελέχη του PKK συγκαταλέγονται εξάλλου στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Η κίνηση ακολουθεί μια σειρά βημάτων που έγιναν τον τελευταίο μήνα προς την αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Εντούτοις, εξακολουθούν να υφίστανται βαθιές διαφορές, όπως η στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει τον συριακό βραχίονα του PKK.
Η οργάνωση αυτή υπήρξε η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας H. Acar τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα θετικό αλλά «πολύ αργοπορημένο» βήμα και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει την ίδια πολιτική για το YPG όπως κάνει για το PKK.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επικήρυξη από την μια πλευρά ηγετών του PKK και από την άλλη την αποστολή φορτηγών με όπλα και πυρομαχικά στο YPG», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επίσης ανέφερε ότι αναμένει τις ΗΠΑ να στηρίξουν την ανακοίνωση με συγκεκριμένη δράση στη Συρία και το Ιράκ «ενάντια στο PKK και των προεκτάσεων του».
Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου T. Erdogan, I. Calin δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα χαλαρώσει τη στάση της ενάντια στο YPG για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι κάθε στήριξη στο PYD και το YPG είναι μια άμεση ή έμμεση στήριξη στο PKK.
Νωρίτερα σήμερα μια πηγή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν έναν Κούρδο μαχητή του YPG που άνοιξε πυρ από τη Συρία εντός της τουρκικής επικράτειας, στην πιο πρόσφατη σύγκρουση στα σύνορα των δύο χωρών μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων μαχητών ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης