Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «ιστορική συμφωνία» για τις σχέσεις κράτους - Eκκλησίας κινδυνεύει να καταλήξει σε απλή εξαγγελία για 10.000 καινούργιες προσλήψεις

tags :
Η «ιστορική συμφωνία» για τις σχέσεις κράτους - Eκκλησίας κινδυνεύει να καταλήξει σε απλή εξαγγελία για 10.000 καινούργιες προσλήψεις
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, και μόλις μία ημέρα μετά το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου, ο αρχιεπίσκοπος έκανε ένα βήμα πίσω μιλώντας για πρόθεση συμφωνίας ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, λέει η σοφή ρήση και καθώς φαίνεται, εδώ, ταιριάζει απόλυτα.
Όλα, την Τρίτη (7/11) το βράδυ, συνέκλιναν στο γεγονός ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί και παρά το γεγονός ότι ειπώθηκε πως πρέπει να τύχει της έγκρισης της Συνόδου, η εκτίμηση που υπήρχε μέχρι εκείνη την ώρα τουλάχιστον, ήταν ότι η Σύνοδος θα το περάσει. Μάλιστα, η εκτίμηση εκπορευόταν από το γεγονός ότι οι μητροπολίτες με αυτή τη συμφωνία θα έχουν περαιτέρω έλεγχο στον κλήρο γιατί θα μπορούν να καθορίζουν τις θέσεις αλλά και να παύουν όσους ιερωμένουν θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνονται στο ποιμαντικό τους έργο.
Την επομένη όμως, διαψεύστηκαν από τα γεγονότα.
Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε από την ιεραρχία ενώ Τσίπρας και Ιερώνυμος δέχονταν πυρά από παντού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν ιστορική τη συμφωνία και διακρίνουν οφέλη από το κοινό ανακοινωθέν ακόμη κι αν τελικά δεν δοθεί η έγκριση από την ιεραρχία.
Καθώς εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή το αριστερό κοινό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει ικανοποίηση.
Την ίδια ώρα βέβαια, ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, ο οποίος εκφράζει το αριστερό προφίλ του κυβερνώντος κόμματος, δηλώνει ότι δεν ήταν τόσο θαρραλέα η εν λόγω απόφαση.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κάνει λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση.
Ωστόσο, το πλαίσιο είναι προς μια σωστή κατεύθυνση όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει ότι αυτό το κενό των 10.000 ιερέων οι οποίοι δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι θα το καλύψουν νέες προσλήψεις οι οποίες θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος. Παράδοξο πλην αξιοσημείωτο, παραμένει το γεγονός ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο εντοπίζουν έδαφος για προσλήψεις αφού το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει τους μισθούς των ιερωμένων με ισόποση κρατική επιχορήγηση.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα


Στο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν για την έγκριση της συμφωνίας από το υπουργικό συμβούλιο καθώς ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει εκφραστεί θετικά οπότε δεν αγωνιούν για τυχόν επανάληψη του κλίματος που επικρατούσε με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στο χώρο της εκκλησίας που όλα δείχνουν, ότι εκεί, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς υπάρχουν κι άλλοι εκκλησιαστικοί ηγέτες, πέραν του Ιερώνυμου, όπως ο οικουμενικός Πατριάρχης, που φαίνεται ότι αγνοήθηκαν πλήρως από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.
Η λήψη της απόφασης παραπέμπεται στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών της εκκλησίας. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις αλλά και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί δημόσια τόσο από τους κληρικούς όσο και από τους ιεράρχες.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μιλά για άτακτη υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στις μέχρι τώρα μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του για συνταγματικό διαχωρισμό κράτους εκκλησίας. επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, ότι όλα αυτά ήταν δημαγωγικά.
Στη ΝΔ εστιάζουν την κριτική τους στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας η οποία όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά έγινε με τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πριν από πέντε χρόνια,  ο κ.Τσίπρας είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει τότε τον σχετικό νόμο με τον οποίο συστάθηκε η εταιρεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας.
Ακριβώς το ίδιο, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (6/11)  ο κ. Τσίπρας λένε στην Πειραιώς. «Μάλιστα, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας,επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η Εκκλησία μέσω της περιουσίας της».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης