Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Πολύ σημαντικό, ιστορικό το βήμα στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας – Να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία

Χαρίτσης: Πολύ σημαντικό, ιστορικό το βήμα στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας – Να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία
Υπήρξε μια πολύ συστηματική δουλειά που δεν έχει προηγούμενο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είπε ο υπ. Εσωτερικών
Για πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση των Τσίπρα – Ιερώνυμου.
«Έγινε το πρώτο βήμα και δεν έγινε τυχαία γιατί καλλιεργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και υπήρξε αυτή η συστηματική προσπάθεια, μια σοβαρή δουλειά και σε τεχνικό επίπεδο ώστε να μπορούμε να προχωράμε.
Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Πρέπει και θα συνεχίσουμε έτσι, με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί μια ιστορική στιγμή γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας διαχρονικά είναι ακανθώδεις, είναι δύσκολες.
Το γεγονός ότι φτάνουμε σ' αυτό το σημείο να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για ζητήματα που απασχολούν τα δύο μέρη είναι μια ιστορική στιγμή.
Πρέπει με μεγάλη προσοχή και πολλή δουλειά να υλοποιηθούν όλα τα βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.
Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος βάσει και της δουλειάς που προηγήθηκε του συγκεκριμένου ανακοινωθέντος» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» τόνισε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος έκανε λόγο για αγώνα δρόμου τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά από τεχνικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Ήταν πάρα πολύ σαφείς οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί του Κράτους και της Εκκλησίας προσερχόμενοι σ' αυτή την κοινή προσπάθεια αλλά υπήρξε μια πολύ συστηματική δουλειά που δεν έχει προηγούμενο.
Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ο βασικός κόμπος που επιλύεται και μέσω αυτού βελτιώνονται και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών» είπε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος υποστήριξε πως «η διαδικασία προχωράει ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους επόμενους μήνες και να συσταθεί και το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας έτσι ώστε να αρχίσει η αξιοποίηση πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, που επί πολλά χρόνια βρίσκονταν σε μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης από τα δύο μέρη χωρίς να μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίησή τους».
Κληθείς να σχολιάσει τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των κληρικών, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μόλις κατανοήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα καταλάβουν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια, η οποία θέλουμε και θα είναι αμοιβαία επωφελής, να προχωρήσει αυτή η συμφωνία με τον καλύτερο και τον πλέον ομαλό τρόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης