Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αποκαθιστούμε τις αδικίες, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις - Γραφική η ΝΔ

Τσίπρας: Αποκαθιστούμε τις αδικίες, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις - Γραφική η ΝΔ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έπονται και άλλα θετικά μέτρα λόγω της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια
Η οικονομία ανακάμπτει, βγήκαμε από τα μνημόνια, σταματήσαμε τη ρεμούλα και αποκαθιστούμε σταδιακά τις πληγές της μνημονιακής λαίλαπας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

«Κατανοώ την αμηχανία της αντιπολίτευσης για την επιστροφή των αναδρομικών διότι δεν αφορά τη συγκεκριμένη παρέμβαση που κάνουμε σήμερα, αλλά το συνολικό έλλειμμα πολιτικού αφηγήματος σας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε, εδώ και τρία χρόνια η ΝΔ ζητά μετ'επιτάσεως εκλογές.
«Το πολιτικό σας αφήγημα στερείται συνοχής, στρατηγικού στόχου για την πορεία της χώρας.
Το να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς σου αντιπάλους είναι το εύκολο - Το δύσκολο είναι να έχεις όραμα, και η ΝΔ δεν έχει», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έπονται και άλλα θετικά μέτρα λόγω της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.
«Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί τις δυνατότητες που έχει η χώρα να περάσει σε μια νέα εποχή.
Δική μας υποχρέωση είναι να αποκαθιστούμε πληγές και αδικίες που εσείς δημιουργήσατε τα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας», τόνισε.
«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πετύχαμε βιώσιμη λύση για το χρέος, επαναφέρουμε τη σταθερότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσιίπρας πρόσθεσε πως η χώρα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αποκατάσταση της εργασιακής νομιμότητας και κανονικότητας.
«Σήμερα η ανεργία βρισκεται στο 18,9%, αυτά είναι τα έργα που μιλάνε και έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο και θα αλλάξει την Ελλάδα.
«Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι θα κόψουμε συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από το 3ο μνημόνιο, ότι θα φέρουμε 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε «εμείς αποφασίσαμε να φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του 4ου μνημονίου -και τα αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε.
«Το πρώτο ...μέτρο είναι η επιστροφή των αναδρομικών, έρχονται και άλλα, όλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, και θα λέτε «ναι» σε όλα όπως λέγατε «ναι» σε όλα τα μέτρα του μνημονίου».
«Με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μας που εμείς καταφέραμε να κερδίσουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για εκείνους που στην Ευρώπη έλεγαν ότι περνούν καλα οι συνταξιούχοι μας.
"Για να σηκώσεις την οικονομία ψηλά πρέπει να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας κατά Βορίδη, Γεωργιάδη

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την γραφική, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών της όπως του κ. Βορίδη για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.
«Βλέπω τις τελευταίες μέρες ελλείψει αφηγήματος καταστροφολογίας, προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ο κ. Βορίδης, να επιδίδεται στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Θα του πρότεινα να πάρει και εκείνος μια εκπομπή στην τηλεόραση όπως ο κ. Γεωργιάδης μαζί με τον άλλον τον γραφικό που μιλάει για τα Νεφελίμ και για την γενιά των Ελ, για να λέει πώς θα καταργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τα Χριστούγεννα και τις γιορτές της Ορθοδοξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κόντρα στη Βουλή για τα αναδρομικά - Κυβέρνηση: Πολιτική επιλογή η απόδοση τους - ΝΔ: Δεν έχετε ψήγμα ντροπής

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την απόδοση των αναδρομικών, ο υπ. Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου τόνισε ότι η καταβολή τους θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, η υπ. Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την απόδοση των αναδρομικών «το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο μετά το τέλος των Μνημονίων», τονίζοντας ότι «ξέρουμε ποίων κομμάτων φέρουν την υπογραφή οι αναδρομικές μειώσεις», για κυβερνητική επιλογή έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι η καταβολή των αναδρομικών είναι «προάγγελος πολλών θετικών ρυθμίσεων».
«Έφτασε η στιγμή για να αρχίσουν να δρέπουν καρπούς οι πολίτες που έβαλαν πλάτη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας Πάνος Ρήγας παρατηρώντας ότι η καταβολή των αναδρομικών «δεν είναι επιβολή του ΣτΕ, αλλά πολιτική επιλογή που κάνουμε» ενώ για «μέρα δικαίωσης» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, Π. Πολάκης.
Από την έναρξη της συζήτησης καταγράφηκαν υψηλοί τόνοι με τη βουλευτή της ΝΔ, Αικατερίνης Μάρκου να κατηγορεί την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό, επειδή, όπως είπε,  εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία, η οποία εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους ένστολους, τους γιατρούς, τους πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.
Μάλιστα, η κα.Μάρκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ψήγμα ντροπής και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι περισώσει τους ΑΝΕΛ.

ΑΝΕΛ: Σήμερα μόνο η 1η από τις 23 νομοθετικές ρυθμίσεις σε υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά, απηύθυνε έκκληση και στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση.
Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη.
Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις.
Οι 23 νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου.
Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.

Μάρκου: Θέλετε να περισώσετε τον εκλεκτό σας εταίρους

«Αν είναι δυνατόν να υποκρίνεστε ότι τους κάνετε χατίρι, ενώ επιστρέφονται χρήματα που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν.
Αυτό έχει γίνει.
Χρήματα που η ΝΔ έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, από τον Ιανουάριο του 2017, ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδώσει και τα υπόλοιπα.
Χρήματα που εν τέλει βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τις παρακρατημένες επιστροφές φόρου, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, χρήματα από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η Αικατερίνη Μάρκου και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «έχετε το θράσος να τα παρουσιάζετε ως χριστουγεννιάτικο μποναμά.
Δεν έχετε ένα ψήγμα ντροπής.
Αυτά ανακοινώθηκαν όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τους ένστολους αλλά γιατί κάνετε τα πάντα για να περισώσετε τον εκλεκτό σας εταίρο».

ΔΗΣΥ: Έρχεται τσουνάμι δικαστικών αποφάσεων για τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία, «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι», δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου. «Φέρνετε σήμερα τροπολογία για τα αναδρομικά στους ένστολους και τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συμφωνούμε με την καταβολή. Όμως συμφωνούμε απρόσκοπτα και όχι επιλεκτικά. Γιατί επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Περιορίζετε αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενοι το νόμο Κατρούγκαλου. Σας έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη τα κακώς κείμενα του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που έρχεται» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της περαιτέρω περικοπής συντάξεων, θυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

ΚΚΕ: Απαράδεκτος εκβιασμός στους συνταξιούχους προκειμένου να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις

«Έχετε τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ασφαλιστικούς νόμους σας» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στην Ολομέλεια όπου συζητείται η τροπολογία για τα αναδρομικά και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν τους ασφαλιστικούς νόμους, ότι υλοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
«Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν» είπε ο κ. Κατσώτης, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι ταξικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.
Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων.
«Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Επιχειρεί από τη μια να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας που είναι απαράδεκτη» είπε ο κ. Κατσώτης διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης