Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Αναγκαία η παραμονή αμερικανικού στρατού στο Ιράκ για δεκαετίες

tags :
Πεντάγωνο ΗΠΑ: Αναγκαία η παραμονή αμερικανικού στρατού στο Ιράκ για δεκαετίες
Μπορεί το ISIS να έχει χάσει το 99% της επικράτειάς του ωστόσο η πλήρης διάλυση της οργάνωσης θα μπορούσε να πάρει «χρόνια, αν όχι δεκαετίες»
Παρά τις αναφορές ότι το ISIS έχει χάσει το 99% της επικράτειάς του και πλέον λειτουργεί υπό καθεστώς ανταρτοπόλεμου στο Ιράκ και τη Συρία, μια πρόσφατη έκθεση αναφέρει ότι η πλήρης διάλυση της οργάνωσης θα μπορούσε να πάρει «χρόνια, αν όχι δεκαετίες».
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται ακόμα πολύ χρόνο προκειμένου να καταστούν πλήρως λειτουργικές.
«Συστηματικές αδυναμίες παραμένουν, πολλές από τις οποίες είναι οι ίδιες ανεπάρκειες που επέτρεψαν την άνοδο του ISIS το 2014», σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία.
Αν και κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τα κενά στις ικανότητες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και ότι η «αναζωπύρωση» του ISIS στην περιοχή είναι πιθανό να λάβει χώρα χωρίς βιώσιμη υποστήριξη και προσοχή, η υποστήριξη του Κογκρέσου για την καταπολέμηση του ISIS μειώθηκε στη νέα οικονομική χρήση και εκτιμάται ότι 230 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για τη Συρία έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες.
Η τριμηνιαία έκθεση αναφέρει ότι ενώ η ασφάλεια σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα της Βαγδάτης έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν απομακρύνει περίπου 300 σημεία ελέγχου και 1.000 οδοφράγματα που είχαν δημιουργηθεί για τον έλεγχο της πόλης.
Καθώς η βία στις πόλεις έχει μειωθεί, οι επιθέσεις του ISIS και οι δολοφονίες έχουν αυξηθεί στις αγροτικές περιοχές όπου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν μικρότερο έλεγχο.
Το 92% των 285 βίαιων επιθέσεων σημειώθηκαν στην ημισέληνο των επαρχιών βόρεια της Βαγδάτης, συμπεριλαμβανομένων των Anbar, Ninewa, Salah ad Din, Kirkuk και Diyala.
Οι μαχητές του ISIS έχουν σκοτώσει τρεις έως τέσσερις φυλετικούς ηγέτες και πρεσβύτερους χωρικούς εβδομαδιαία τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με αναφορές.
Οι Ιρακινοί εξακολουθούν να στερούνται της ικανότητας να διεξάγουν βασικές συλλογές πληροφοριών και να μην διαθέτουν ειδικούς πιλότους, αντλώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δυνάμεις του συνασπισμού για να συγκεντρώνουν, να αναλύουν και να διαδίδουν πληροφορίες.
«Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι η ιρακινή ανώτερη ηγεσία εξαρτάται από το Συνασπισμό για πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των δικών τους στρατιωτικών», σύμφωνα με την έκθεση.
«Αυτή η στρατηγική διακινδυνεύει μια διαρκή παρουσία του συνασπισμού στο Ιράκ για τα επόμενα χρόνια».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης