Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λειτουργούν στο «κόκκινο» 23 εισηγμένες – Λείπουν κεφάλαια 900 εκατ. χρωστάνε 2,26 δισ

Λειτουργούν στο «κόκκινο» 23 εισηγμένες – Λείπουν κεφάλαια 900 εκατ. χρωστάνε 2,26 δισ
Ο συνολικός καθαρός δανεισμός των εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια ανέρχεται στα 2,26 δισ. ευρώ
Με αρνητική καθαρή θέση και μάλιστα αρκετά υψηλή για κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν συνολικά 23 εισηγμένες στο ΧΑ.
Συνολικά 883 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που λείπουν σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου όπως τα επεξεργάστηκε βάσει των αποτελεσμάτων το τμήμα ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εισηγμένες εμφανίζουν ζημιές και από αρκετές απουσιάζει το κεφάλαιο κίνησης, εξελίξεις που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που βρέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Τα περισσότερα κεφάλαια απουσιάζουν από την ΑΕΓΕΚ (204,1 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση) με την εισηγμένη να μειώνει τον καθαρό δανεισμό στα 200 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ λόγω είσπραξης απαιτήσεων.
Η Forthnet, για την οποία η αγορά αναμένει την εξέλιξη της διάθεσης πακέτου μετοχών από τις τράπεζες, είχε στο εξάμηνο αρνητική καθαρή θέση 185,1 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 326 εκατ. ευρώ.
Η Σφακιανάκης ανακοίνωσε στο εννεάμηνο κέρδη, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία.
Στο εξάμηνο η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 85 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 324,5 εκατ. ευρώ.
Η Βιοτέρ με αρνητική καθαρή θέση 75,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 3,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο είχε καθαρό δανεισμό 136 εκατ. ευρώ.
Η Pasal έχει έλλειψη 60,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 131,6 εκατ. ευρώ.
Η Frigoglass παρά την αύξηση κεφαλαίου και την αναδιάρθρωση δανεισμού έχει αρνητική καθαρή θέση 38,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 211,8 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά διαμορφώθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ.
Η Yalco με καθυστέρηση δημοσίευσε εξάμηνο και επέστρεψε στο ταμπλό.
Είχε αρνητική καθαρή θέση 29,7 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 42 εκατ. ευρώ.
Η ρευστότητά της είναι περιορισμένη και αυτό επηρεάζει τις πωλήσεις, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία με τις τράπεζες σε αναζήτηση επενδυτή.
Η Sato είχε αρνητική καθαρή θέση 24,1 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 26,5 εκατ. ευρώ.
Η ΣΙΔΜΑ με αρνητική καθαρή θέση 22 εκατ. ευρώ είχε συνολικό δανεισμό 46,4 εκατ. ευρώ, ενώ η Σελόντα εμφάνισε μεγάλες ζημιές (24,9 εκατ. ευρώ) και η καθαρή θέση γύρισε αρνητική κατά 20,9 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 148,4 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΔ με αρνητική καθαρή θέση 20,8 εκατ. ευρώ έχει 23,2 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό.
Η Dionic χρωστάει 47,7 εκατ. ευρώ και έχει αρνητική καθαρή θέση 20,7 εκατ. ευρώ ενώ παρουσίασε μεγάλες ζημιές στο εξάμηνο.
Η Lavipharm είχε μικρή κερδοφορία, αλλά η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 20,3 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της ανερχόταν στα 38,1 εκατ. ευρώ.
Στην Ακρίτας θα μπουν κεφάλαια και θα βελτιωθεί η καθαρή θέση, αλλά το ζητούμενο είναι να σταματήσει η εταιρεία να παράγει ζημιές.
Στο εξάμηνο είχε ζημιά 3 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση 14,9 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 56 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της Μπήτρος ήταν αρνητικά κατά 14,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 115 εκατ. ευρώ.
Η Λιβάνης έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 10,5 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΚ λόγω ζημιάς στο εξάμηνο 9,9 εκατ. ευρώ αλλά εδώ αναμένεται το τρίτο τρίμηνο να φέρει κέρδη και να βελτιώσει την εικόνα.
Η ΚΡΕΚΑ είχε αρνητική καθαρή θέση 9,5 εκατ. ευρώ, η Eurobrokers -6,8 εκατ. ευρώ, η Βαράγκης -4,7 εκατ. ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ -4,5 εκατ. ευρώ, η Ευρωσύμβουλοι -260 χιλ. ευρώ και η Τρία Άλφα -30 χιλ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός των παραπάνω εισηγμένων ανέρχεται σε 2,26 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης