Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αφρική το νέο «Ελντοράντο» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

tags :
Αφρική το νέο «Ελντοράντο» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η Αφρική διαμορφώνεται ως το επόμενο μεγάλο «καυτό» σημείο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Αφρική το νέο «Ελντοράντο» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αν κάποιος χρειαζόταν περαιτέρω αποδείξεις ότι η Αφρική διαμορφώνεται ως το επόμενο μεγάλο «καυτό» σημείο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η φετινή έκδοση της Αφρικανικής Εβδομάδας Πετρελαίου την εξηγεί αναλυτικότατα.



Αν αγνοήσουμε τη σθεναρότητα των τιμών του πετρελαίου, η οποία χρησίμευσε ως βάση για την ανάκαμψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Αφρική και η οποία μπορεί να βυθίσει και πάλι τους τοπικούς παραγωγούς πετρελαίου σε ύφεση -εάν εισέλθουν- οι προοπτικές είναι λαμπρές.
Μια έκθεση της PwC σχετικά με την κατάσταση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Αφρικής, αναφέρει πως οι τοπικές εταιρίες  πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν προσαρμοστεί στο περιβάλλον χαμηλότερων τιμών και είναι πλέον σε θέση να αποκομίσουν τα οφέλη από την υψηλότερη διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο, ενώ το κόστος τους παραμένει χαμηλό.
«Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αφρικής έχουν ξεπεράσει την ύφεση και έχουν επωφεληθεί από τις αυξήσεις που εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε νέους τρόπους εργασίας, μειώνοντας το κόστος και αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία», αναφέρεται στην έκθεση της PwC Africa Oil & Gas.
Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι το μήνυμα που καταγράφηκε στην έκθεση PwC αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Κανένας άλλος από τον Exxon δεν «κοιτάει» στην Αφρική για να βρει τον επόμενο «ελέφαντα».
Η Γεωλογική Έρευνα των Η.Π.Α. εκτιμά ότι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν 41 δισεκατομμύρια αναξιοποίητα βαρέλια αργού πετρελαίου μόνο στην υποσαχάρια Αφρική.
Η Exxon εστιάζει στη Δυτική και τη Νότια Αφρική στο ερευνητικό έργο της και έχει συσσωρεύσει μερίδια στην προοπτική πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γκάνα, τη Μαυριτανία, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας ελπίζει να επιτύχει μια ανακάλυψη που περιέχει όχι λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια αργού, γνωστό και ως «ελέφαντας».
Η BP και η Shell επεκτείνονται επίσης στην Αφρική. Η Shell ανακοίνωσε την πρώτη εξαγορά των δικαιωμάτων διερεύνησης στη Μαυριτανία. Η BP έχει συνεργαστεί με την Cosmos Energy για έργο φυσικού αερίου στη Σενεγάλη. Επίσης, στη Σενεγάλη, η ConocoPhillips είναι εταίροι στο γιγαντιαίο κοίτασμα SNE block, το οποίο μπορεί να περιέχει έως και 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού.
Η βιασύνη δεν απέχει πολύ από τους παλαιούς παραγωγούς πετρελαίου όπως η Νιγηρία ή η Αγκόλα. Αντίθετα, υπάρχει μια αναταραχή των νεοεισερχόμενων στην πετρελαϊκή σκηνή, από την Ουγκάντα και την Κένυα έως τη Μαδαγασκάρη, η οποία μοιράζεται μια λεκάνη πλούσια σε φυσικό αέριο με τη Μοζαμβίκη και έχει αποδεδειγμένα πετρελαϊκά αποθέματα, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει αναξιοποίητα.
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν επίσης αντιληφθεί το τι γίνεται.
Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν δήλωσαν πρόσφατα ότι είχαν διευθετήσει τις διαφορές τους και θα συνεργαστούν για να φέρουν το νότιο Σουδάν πετρέλαιο στις εξαγωγικές αγορές μέσω του ενιαίου αγωγού μέσω του Σουδάν. Η Αιθιοπία ήρθε σε συμφωνία  με αντάρτες που δραστηριοποιούνται σε μια πλούσια σε φυσικό αέριο επαρχία, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.



Εν ολίγοις, η Αφρική έχει εμπλακεί στη βενζίνη του πετρελαίου, και όσο οι τιμές παραμένουν εκεί όπου είναι ή τουλάχιστον δεν πέφτουν πολύ, αυτό το βαγόνι θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης