Politico: Ο κοινοβουλευτικός απόηχος της απόλυσης του J. Sessions στο Κογκρέσο

Politico: Ο κοινοβουλευτικός απόηχος της απόλυσης του J. Sessions στο Κογκρέσο
Η απόλυση του J. Sessions από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στο Κογκρέσο
Η απόλυση του J. Sessions από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι η απομάκρυνση του Sessions μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα R. Muller για την Ρωσία.
Από την άλλη μεριά, οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προετοιμάζονται για την επικύρωση του διαδόχου του Sessions στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα είναι ευκολότερη υπόθεση, σχολιάζει το Politico.
Η αποχώρηση του Sessions δεν προκάλεσε έκπληξη στους γερουσιαστές, οι οποίοι εκτιμούσαν εδώ και μήνες ότι ο πρόεδρος Trump θα προχωρούσε στην απόλυσή του, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Ωστόσο, η ανάδειξη του M. Witaker στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να προκαλέσει νέες εξελίξεις σε δύο νομοθετικές προσπάθειες που παραμένουν στάσιμες εδώ και καιρό.
Πρόκειται για ένα εγκληματολογικό νομοσχέδιο το οποίο συγκεντρώνει την δικομματική υποστήριξη στην Γερουσία και στο οποίο ήταν αντίθετος ο Sessions, αλλά κι ένα επίσης δικομματικό σχέδιο προστασίας του Μάλερ από το ενδεχόμενο απόλυσής του για την ψήφιση του οποίου, πιέζουν εδώ και καρό οι Δημοκρατικοί.
Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα σύνθεση του νομοθετικού σώματος δεν θα αναλάβουν καθήκοντα νωρίτερα από τον Ιανουάριο κι έτσι δεν έχουν το απαραίτητο κοινοβουλευτικό περιθώριο των αντιδράσεων για την απόλυση του Sessions.
Από την άλλη μεριά, τόσο ο Δημοκρατικός J. Nadler, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο κι ο επίσης Δημοκρατικός E. Camings που αναμένεται να προεδρεύσει στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, άφησαν να εννοηθεί ότι έχουν σχέδια για την διερεύνηση της απομάκρυνσης του Sessions.
Από την πλευρά της Γερουσίας και μετά το θετικό για τους Ρεπουμπλικάνους αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας M. Mackonel δεν θα έχει δυσκολίες για να επικυρώσει τον διορισμό του αντικαταστάτη του Sessions.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογηθεί στις αρχές του 2019, με δεδομένη την ανακοίνωση του Trump ότι δεν έχει λάβει την απόφασή του σχετικά με το ποιος θα τοποθετηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Mackonel είχε δηλώσει χθες στους δημοσιογράφους, πριν δημοσιοποιηθεί η απόλυση του Sessions, ότι ο ίδιος προετοιμάζονταν για αλλαγές σε υψηλά επίπεδα της ηγεσίας, στις οποίες θα προχωρούσε ο πρόεδρος Trump αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
"Θα τις χειριστούμε κατάλληλα, ενώ δεν εξαρτάται από εμένα ποιος θα τοποθετηθεί στην κυβέρνηση.
Επιλέγονται να υπηρετήσουν από τον ίδιο.
Εάν προχωρήσει σε αλλαγές, θα τις χειριστούμε όταν έρθουν σε εμάς", είπε χαρακτηριστικά ο Mackonel.
Ο Witaker αναμένεται ότι θα αναλάβει την εποπτεία της έρευνας που πραγματοποιεί ο Muller, μετά την απόλυση του Σέσιονς που είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής υπό τις γνωμοδοτήσεις ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) για την απαγγελία κατηγοριών.
Ο Sessions είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα στις αρχές του 2017 και πριν από τον διορισμό του Muller.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι ο διορισμός του νέου υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον τρόπο, αλλά και στο πλαίσιο δράσης της έρευνας του Muller.
Ο έλεγχος που θα ασκούν από τον επόμενο χρόνο οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία περιορίζει ουσιαστικά την πολιτική και κοινοβουλευτική δυναμική των Δημοκρατικών να εμποδίσουν την επικύρωση του διορισμού του νέου υπουργού Δικαιοσύνης.
Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί άσκησαν πιέσεις χθες, ώστε ο Witaker να αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, ενώ για την κίνησή τους αυτή, επικαλέστηκαν την δημόσια κριτική που είχε ασκήσει ο ίδιος στην έρευνα του Muller, αλλά και την πρόταση που είχε κάνει σχετικά με την περικοπή των δαπανών, από τις οποίες χρηματοδοτείται η έρευνα για την Ρωσία.
Στο σημείο αυτό, γίνεται αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα του Μάλερ είχε προκαλέσει αρκετές φορές την οργή και την έκρηξη του Trump, προδιαθέτοντας τον Sessions για την απόφαση της απόλυσης του, η οποία καθυστερούσε από τον φόβο του προεκλογικού κόστους σε ψήφους.
"Θα έλεγα ότι η προστασία του Muller και της έρευνας του είναι αποφασιστικής σημασίας", δήλωσε χθες ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία T. Sumer.
"Θα προκαλούσε μία συνταγματική κρίση, εάν υπήρχε ένα πρελούδιο για τον τερματισμό ή τον σημαντικό περιορισμό της έρευνας του Muller", συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές που υποστηρίζουν την δικομματική νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστεί η έρευνα του Muller, K. Bucker (Νιου Τζέρσι) και C. Kunsς (Ντέλαγουερ), προέτρεψαν το Κογκρέσο να προχωρήσει με τη νομοθεσία τους.
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής L. Graham, μαζί με τον επίσης Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή T. Tilis που ήθελαν να προωθήσουν τη νομοθεσία αυτή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την προστασία της έρευνας του Muller, στην ανακοίνωσή τους για την αποχώρηση του Sessions.
Από την άλλη μεριά, μία Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιδράσει θετικά ως προς ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της έρευνας του Muller.
Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Mackonel θα επιτρέψει την προώθηση του νομοσχεδίου στην Γερουσία, με δεδομένο ότι έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.
Στην περίπτωση που ο Witakerπροχωρήσει στην υλοποίηση προηγούμενων θέσεων του για την μείωση των δαπανών της έρευνας, με συνέπεια τον άμεσο περιορισμό του εύρους της, τότε, είναι σίγουρο ότι η διεξαγωγή της έρευνας του Μάλερ θα απασχολήσει κομβικά το Κογκρέσο στο άμεσο χρονικό διάστημα, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κοινοβουλευτικής σύνθεσης στην Γερουσία, αλλά και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί θελήσουν να επιβάλλουν μία επίσημη νομοθετική προστασία της έρευνας του Μάλερ, τότε, μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο μέσω της διασύνδεσης της επιδίωξης τους, με το νομοσχέδιο δαπανών που πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 7 Δεκεμβρίου.
Ο Mackonel φαίνεται επίσης να έχει συμφωνήσει στην διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας, ώστε να διαπιστώσει πως βλέπει η Γερουσία το δικομματικό νομοσχέδιο για την εγκληματικότητα, για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας T. Gralley έχει παλέψει χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η δικομματική υποστήριξή του από το σώμα.
Ωστόσο, ο Sessions γνωστός για την επιθετική στάση του σε θέματα που σχετίζονται με την δικαιοσύνη είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Γκράσλεϊ στις αρχές του χρόνου, ενώ ήταν αντίθετος ακόμη και στην ψήφιση ενός μικρότερης κλίμακας νομοσχεδίου από την Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την ρύθμιση ζητημάτων των ομοσπονδιακών φυλακών κι όχι την επιβολή των ποινών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS