Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το διαιρεμένο Κογκρέσο δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ

tags :
Fitch: Το διαιρεμένο Κογκρέσο δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ
Το σχόλιο της Fitch Ratings για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές 
Το διαιρεμένο (σσ: πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, πλειοψηφία Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων) Κογκρέσο που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών (ΑΑΑ, σταθερό outlook), δεν αναμένεται να μεταβάλει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Donald Trump, βραχυπρόθεσμα, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ο έλεγχος των Δημοκρατικών στη Βουλή μειώνει σημαντικά την προοπτική πρόσθετων, μεγάλων φορολογικών περικοπών κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ θα είναι, επίσης, πιο δύσκολο να καταστούν μόνιμες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εφαρμόστηκαν στις αρχές του έτους (TCJA), οι οποίες θα εφαρμοστούν έως το τέλος του 2025.
Παράλληλα, ενδέχεται να επιβραδυνθούν οι προσπάθειες χαλάρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο
«Ωστόσο, η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί προτεραιότητα των Δημοκρατικών», σχολιάζεται.
Η Fitch δεν αναθεωρεί την εκτίμησή της για δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 5% το 2019, με τον λόγο δημοσίου χρέους/ΑΕΠ να εκτοξεύεται πάνω από 100%, εξαιτίας, κυρίως, των φορο-ελαφρύνσεων της Ουάσιγκτον.
Ο νόμος TCJA συνέβαλε στη διεύρυνση του ομοσπονδιακού ελλείμματος κατά το οικονομικό έτος -έως τις 30 Σεπτεμβρίου- κατά 17% σε 779 δισεκ. δολάρια, υπενθυμίζεται.
«Οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταρρύθμιση των δαπανών και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των ανώτατων ορίων δαπανών που είχαν θεσπιστεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2020, οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών.
Δεν είναι σαφές εάν το διαιρεμένο Κογκρέσο μπορεί να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Trump να συνεχίσει την περαιτέρω αντιπαράθεση στην εξωτερική και εμπορική πολιτική».

Διαβάστε: Moody's: Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ δε θα αλλάξουν την ατζέντα της Ουάσιγκτον

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης