Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή μάχη για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και τις δημοσκοπικές εντυπώσεις

Σκληρή μάχη για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και τις δημοσκοπικές εντυπώσεις
Μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες να απομακρυνθεί από το προσκήνιο η πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η σφοδρή σύγκρουση Καμμένου -Κοτζιά, ο στόχος για την αλλαγή ατζέντας, επετεύχθη.
Στρωμένος με παροχές, προσλήψεις και σκανδαλολογία είναι ο δρόμος προς τις κάλπες. Παράλληλα, στο κάδρο του προεκλογικού σκηνικού έχει προστεθεί και η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Με τον αέρα της αυτοπεποίθησης που απορρέει από το τυπικό κλείσιμο του κύκλου του μνημονίου, όπως διατείνονται στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων κι αυτό του δίνει  τη δυνατότητα να έχει το πάνω χέρι και κατά συνέπεια να «ρυμουλκεί» τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην κυβέρνηση εκφράζουν την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο συνέβη με το άνοιγμα της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και με την ανακοίνωση μιας καταρχήν συμφωνίας με την εκκλησία.
Μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες να απομακρυνθεί από το προσκήνιο η πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η σφοδρή σύγκρουση Καμμένου -Κοτζιά, ο στόχος για την αλλαγή ατζέντας, επετεύχθη.
Αυτή τη στιγμή έχει τεθεί μια θετική ατζέντα από το κυβερνητικό επιτελείο με τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Στην κυβέρνηση θεωρούν, ότι ο πρωθυπουργός κινούμενος «μυστικά» με την εκκλησία κατάφερε να εξασφαλίσει, καταρχήν, μια θετική υποδοχή από τη ΝΔ σε αυτή τη συμφωνία ενώ με τα «θετικά» μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ κι έρχονται οσονούπω στη Βουλή, καίει το καταστροφολογικό σενάριο που έλεγε ότι δεν θα τα πάει καλά και θα έρθει νέο μνημόνιο.
Επιπροσθέτως, στην κυβέρνηση, εκφράζουν την πεποίθηση ότι σε ζητήματα όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή οι κοινωνικές παροχές προς ευπαθείς ομάδες αλλά και οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους, τα οποία αποτελούν βαρύ λαϊκό αίτημα δεν γίνεται να μην υπερψηφιστούν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.  
Μένει μόνο να δούμε αν ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές θα είναι αρκετός ώστε κάποια από αυτά να πάρουν υπόσταση.
Διότι, το θέμα λόγου χάριν που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Κράτους, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιερέων και προς το παρόν, παραμένει άγνωστο που θα καταλήξει.
Από τη θεωρία έως την πράξη μεσολαβεί μεγάλη διαδρομή κι ενίοτε τα αγκάθια δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωσή της.
Κι όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες δημοσκοπήσεις στις οποίες η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει μείωση της απόστασης που τη χωρίζει από τη ΝΔ ώστε να γίνει πειστική η προφητεία του πρωθυπουργού ο οποίος στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του θα καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές και θα κερδίσει στις εθνικές εκλογές με την εξάντληση της τετραετίας.
Στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου κατατρύχεται από το σύνδρομο της επερχόμενης εκλογικής ήττας και εντάσουν όλες αυτές τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ακριβώς στην προσπάθεια της να μετριάσει το εύρος αυτής της ήττας.
Στην Πειραιώς υποστηρίζουν πως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να υπερψηφίζουν μέτρα και εξαγγελίες που οι ίδιοι έχουν συμπεριλάβει εδώ και καιρό στο δικό τους κυβερνητικό πρόγραμμα και έρχονται ασθμαίνοντες ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να τα ενσωματώσουν στη δική τους πολιτική φαρέτρα. Μάλιστα, τονίζουν, πως μια σειρά μέτρα, όπως είναι τα αναδρομικά, ο ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής ανακούφισης είναι ήδη ενταγμένα στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ το οποίο πολλοί από την κυβερνητική πλευρά το επικαλούν ως τον πιθανό συνεταίρο τους στη μετά ΑΝΕΛ εποχή.
Στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, για προεκλογικούς λόγους να εκμεταλλεύεται κάθε πρωτοβουλία ακόμη και σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση. «Ο κ. Τσίπρας βλέπει την ήττα που έρχεται και τάζει τα πάντα στους πάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».
Στοίχημα για το ΚΙΝΑΛ, είναι να μην περάσει το μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι τους δίνει λευκή επιταγή για την επόμενη Βουλή.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης