ΗΠΑ: Περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ασύλου ο Trump

ΗΠΑ: Περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ασύλου ο Trump
Το σύστημα ασύλου αδυνατεί να αντεπεξέλθει διότι υποβάλλονται υπερβολικά πολλές αιτήσεις ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί
Στο να περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μετανάστες και πρόσφυγες προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Donald Trump.
«Το σύστημα ασύλου μας αδυνατεί να αντεπεξέλθει, διότι υποβάλλονται υπερβολικά πολλές αιτήσεις ασύλου από αλλοδαπούς που δεν το δικαιούνται.
Το γεγονός αυτό θέτει υπό τρομερή πίεση τους πόρους μας και μας εμποδίζει από το να είμαστε σε θέση να χορηγούμε άσυλο έγκαιρα σε εκείνους που το δικαιούνται αληθινά» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας K. Nielsen και ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης M. Whitaker.
Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε σχέδιο βάσει του οποίου προβλέπεται να απαγορευθεί σε όσους και όσες περνούν παράτυπα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ να ζητούν προστασία.
«Βάσει της νομοθεσίας μας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αναστέλλει ή να περιορίζει την είσοδο αλλοδαπών στις ΗΠΑ εάν θεωρεί ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Το μέτρο σημαίνει πρακτικά ότι οι μετανάστες οι οποίοι δεν εισέρχονται στη χώρα μέσω επίσημων σημείων εισόδου δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.
Οι δύο υπουργοί υποστήριξε ότι «απαγορεύουμε» στους «αλλοδαπούς που παραβιάζουν την προεδρική εντολή απαγόρευσης (της παράτυπης) εισόδου ή άλλα περιοριστικά μέτρα» να ζητούν άσυλο.
Η οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ACLU, αντέδρασε αμέσως.
«Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει ρητά σε οποιοδήποτε πρόσωπο να ζητάει άσυλο, είτε μπαίνει στη χώρα μέσω επίσημου σημείου εισόδου, είτε όχι.
Είναι παράνομο να παρακάμπτεται αυτός ο κανόνας, είτε με υπουργική απόφαση, είτε με διάταγμα», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS