Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Χρήμα – Χρόνος - Διάθεση»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Χρήμα – Χρόνος - Διάθεση»
Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών επενδυτών
Στις τρεις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια αναγκαία τεχνική αντίδραση στο Ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα του. Μία ωραιοποίηση των πιεσμένων αποτιμήσεων όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους δεν πρέπει να αποκλείεται, για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις Ελλήνων και κυρίως ξένων Θεσμικών, που έχουν ταλαιπωρηθεί άσχημα κυρίως το 2ο εξάμηνο του 2018.
Αν και η Διεθνής συγκυρία βοηθήσει έστω και περιστασιακά λίγο, η προσπάθεια θα γίνει πιο εύκολη.
Όμως επ’ ουδενί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μεγάλα προβλήματα στο Διεθνές οικονομικό περιβάλλον όσο και στην Ελληνική αγορά, συνεχίζουν να υφίστανται και συνεχώς προστίθενται και νέα.
Το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει ακλόνητο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30% και ήδη Διεθνείς οίκοι αλλά Οργανισμοί αναθεωρούν την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια ανάπτυξη επί τα χείρω.
Ο δείκτης τραπεζών παρά την πρόσφατη αντίδραση του, αδυνατεί να πλησιάσει την ζώνη των 556-565 μονάδων που αποτελεί και την πρώτη σημαντική ζώνη αντίστασης.
Μόνο διάσπαση της μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση των επόμενων σημαντικών επιπέδων 580 & 620 μονάδων, που αποτελούν αντίστοιχα επίπεδα Fibonacci 38,2% & 50% της τελευταίας πτωτικής κίνησης.
Οι 460 μον. αποτελούν την τελευταία γραμμή αμύνης για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.
Η πρόσφατη επιτάχυνση πώλησης καθυστερημένων – κόκκινων δανείων αλλά και των πλειστηριασμών, δείχνει την πρόθεση των τραπεζών να βγουν επιτέλους από το τέλμα που τις ταλαιπωρεί τα 10 τελευταία έτη, αν και αρκετοί αστερίσκοι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα.
O Γενικός Δείκτης, παρά την πρόσφατη ισχνή αντίδραση του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 & 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση (660 μον. ή 50% Fibo της τελευταίας πτωτικής κίνησης 710-610).
Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 630 μον. αυξάνει ξανά τις πιθανότητες για επαναπροσέγγισης των 614 μονάδων και θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του.
Αντίστοιχα μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1700-1710 μονάδων στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Αν και προσέγγισε σήμερα την ζώνη δεν κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο στο κλείσιμο που θα δημιουργούσε θετικές προοπτικές για τον επόμενο στόχο του 1740 (50% επίπεδο Fibo της πρόσφατης πτωτικής κίνησης).
Οι 1660 αποτελούν την πρώτη γραμμή αμύνης με τελευταίο οχυρό τις 1610 μονάδες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ημερήσιος Εκθετικός μέσος 200 για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 728,15 μονάδες και για το FTSE25 στις 1909,27 μονάδες, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, αλλά και τις πρόσφατες εκροές από τα 2 μεγαλύτερα Ελληνικά ETF, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.
Οι Γεωπολιτικές αλλά και οι Μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, αυξάνοντας την μεταβλητότητα (volatility) και δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..
Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών επενδυτών, την παρούσα περίοδο αν και εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, λαμβάνοντας υπόψη το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον.
Ένας παλαιάς κοπής χρηματιστής μου είπε πριν χρόνια ότι « Για να φύγει (ανέβει) η Αγορά χρειάζεται χρήμα, χρόνο και διάθεση».
Την παρούσα χρονική συγκυρία το χρήμα και χρόνος σπανίζουν και όσο για την διάθεση δεν είναι τόσο σταθερή και έντονη ακόμα…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης