Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ιταλία (13/11) - Ο Salvini απειλεί με veto και προειδοποιεί για δυσάρεστες εκπλήξεις

Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ιταλία (13/11) - Ο Salvini απειλεί με veto και προειδοποιεί για δυσάρεστες εκπλήξεις
Διεργασίες της τελευταίας στιγμής αλλά και απειλές πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου της Κομισιόν στη Ρώμη
(upd5 ) Aντίστροφα ο χρόνος για την εκπνοή του τελεσιγράφου (13/11) που έχει αποστείλει η Κομισιόν στη Ρώμη για την αναθεώρηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις των Βρυξελλών, απειλώντας ευθέως με κυρώσεις.
Το σκηνικό είναι ιδιαίτερα σύνθετο, με απρόβλεπτες εξελίξεις ενώ στις απειλές, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, ο οποίος με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, προειδοποίησε με βέτο αποφάσεις των Βρυξελλών, εάν η ΕΕ δεν επιδείξει σεβασμό στους Ιταλούς. 
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σήμερα (11/11/2018) ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria επιδιώκει να έλθει σε συμβιβασμό με την ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να αναθεωρήσει την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2019 στο 1% ενώ η Il Messaggero, αναφέρει, πως θα μειώσει την σχετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 1,2% έναντι της αρχικής για 1,5%.
Επίσης και οι δυο εφημερίδες υποστηρίζουν, πως ο Tria εξετάζει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένας αυτόματος μηχανισμός που θα μειώνει τα δημόσια έξοδα στην περίπτωση κατά την οποία το έλλειμμα θα αυξηθεί πέρα από το καθορισμένο όριο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη (8/11), πως η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα παρουσιάσει βραδύτερους ρυθμούς, επισημαίνει το Reuters.
Ειδικότερα προέβλεψε ανάπτυξη 1,2% το 2019 και ανοδική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος.  
Από την πλευρά του ο Tria, παρατήρησε ότι μια απότομη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία της Ιταλίας.
Πρόσθεσε δε ότι η οικονομική επιβράδυνση έκανε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό ακόμα πιο απαραίτητο.
Η Κομισιόν εγκαλεί τη Ρώμη, πως έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Ρώμη προθεσμία μέχρι την Τρίτη (13/11, προκειμένου να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό ενώ σε διαφορετική περίπτωση την απειλεί με την επιβολή κυρώσεων.

Με βέτο προειδοποιεί ο Salvini

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ΕΕ με αφορμή και το προσφυγικό ζήτημα απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini.
Ο Salvini, που είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε σήμερα (11/11/2018) ότι, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να μπλοκάρει αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και άλλες πολιτικές, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια κράτη – μέλη της, συνεχίσουν να επιδεικνύουν ασέβεια στους Ιταλούς.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Salvini επιτέθηκε στην ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, κατά την επίσκεψή του στο Μιλάνο.
«Έχουμε δείξει ότι γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και θα δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε και τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και τις πολιτικές της, όσο η Ευρώπη και μερικές χώρες συνεχίζουν να χλευάζουν τους Ιταλούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Salvini.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις αρχές της Μάλτας για την προώθηση μεταναστών από ολόκληρη τη Μεσόγειο προς τη χώρα του, σύμφωνα με το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Salvini έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε λιμάνια της Ιταλίας για πλοία που διέσωσαν μετανάστες και συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για το θέμα.
Ο επικεφαλής της Lega είπε ότι αξιωματούχοι στη Μάλτα προμηθεύουν με καύσιμα, πυξίδες και σωσίβια πλοίο που μεταφέρει μετανάστες και το οποίο στη συνέχεια «στάλθηκε προς την Ιταλία σαν σακούλα σκουπιδιών».
«Έχουμε να κάνουμε με ψεύτες στην κυβέρνηση στη Γαλλία και στη Μάλτα», πρόσθεσε.

Με κυρώσεις απειλεί ο Dombrovskis

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών προς τη Ρώμη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, με συνέντευξή του στη La Stampa απαίτησε από τη Ρώμη να προβεί άμεσα σε αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019.
«Από προηγούμενες εμπειρίες, έχουμε δει ότι η ζημιά στην οικονομία μπορεί να γίνει γρήγορα.
Αλλά τότε χρειάζονται πολλά χρόνια για να τα επισκευαστεί», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατέστησε σαφές, πως η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο εκκίνησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία.
Η ιταλική κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση είτε θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά  της μέχρι μια καθορισμένη προθεσμία ή να επιβάλει κυρώσεις σε ποσοστό έως και 0,2% του ΑΕΠ.
Οι κυβερνητικές στρατηγικές «επιβραδύνουν περαιτέρω την ιταλική οικονομία», δήλωσε ο Dombrovskis.
Απαντώντας στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων της Επιτροπής θα ήταν «αυτοκτονία» και κρίνοντας τις οικονομικές της προβλέψεις ως «τεχνικό σφάλμα», ο Dombrovskis απάντησε:
«Τα σλόγκαν δεν μπορούν να ακυρώσουν την οικονομική πραγματικότητα».
Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τη Ρώμη έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό, καθώς η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει την εκπλήρωση των εκλογικών υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εισοδήματος του Πολίτη για τους φτωχούς, των χαμηλότερων φόρων και της μείωσης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατηγορηματικά τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, λέγοντας πως αποτελεί σαφή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Salvini: Καμία αλλαγή

Εν τω μεταξύ ως το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την χώρα του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, σε δηλώσεις του στο Politico.
Ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος για… πόλεμο με την Ευρωζώνη αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, για τον οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που θα ασκηθούν.
Μιλώντας από το γραφείο του στο Viminale, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Salvini τονίζει ότι θέλει ειρήνη σε όλα τα άλλα θέματα, από το Brexit έως και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία.
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες απαντά καταφατικά.
«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί που επικροτήθηκαν από την Ευρώπη και τις αγορές αύξησαν το [δημόσιο] χρέος κατά € 300 δισ.
Και οδήγησαν σε ανάπτυξη μόλις 0,9%.
Δεν μας τρομάζουν οι απειλές για πρόστιμα.
Άλλωστε μας έχουν βάλει πολλά», δηλώνει ο Salvini.
Εκτιμά ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων προς την Ιταλία ως μέτρο τιμωρίας ενάντια στην «ανυπάκουη» Ρώμη.
«Η Ιταλία είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, η δεύτερη ισχυρότερη παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν όπως το Λουξεμβούργο (σ.σ.: το οποίο, επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ).
«Δεν είναι αρνητικό όλα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες», τόνισε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση του με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Έχω μια καλή σχέση, ανταλλάσσουμε μηνύματα κειμένου, μιλάμε, συνεργαζόμαστε και συζητάμε, θα κάνουμε μια αποστολή στην Αφρική μαζί», τονίζει.

Κόκκινες γραμμές

Οι κυρώσεις για τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς, είναι κατά την άποψη του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης «αντιπαραγωγικές και άχρηστες.
Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για το πόσο άχρηστες είναι.
Δεν σκοπεύουμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε το όπλο του βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2018»
Όσον αφορά τη μετανάστευση, μια άλλη μακρά πηγή διαμάχης με τις Βρυξέλλες, ο Salvini δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να κλείσει τα κέντρα μετανάστευσης στο ιταλικό έδαφος ως τρόπο να σταματήσουν τα λεγόμενα δευτερογενή κινήματα στην Ευρώπη.
«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε, «είναι απλά περίεργο ότι πριν μας κατηγορούσαν ότι τους «κλείνουμε» σε στρατόπεδα και δεν τους αφήνουμε ελεύθερους.
Τώρα μας κατηγορούν γιατί δεν θα τους κλείνουμε σε στρατόπεδα», εξηγεί ο Salvini.

Το ευρώ και η Ιταλία

Δεν διστάζει να δηλώσει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα «ήταν ένα πείραμα που ήταν κοινωνικά και οικονομικά λανθασμένο», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν ήρθαμε  στην κυβέρνηση για να βγάλουμε την Ιταλία από την Ευρωζώνη ή για να καταστρέψουμε την ΕΕ.
Δουλεύουμε με αυτό που έχουμε, μένουμε στην ΕΕ και στο σύστημα ενιαίου νομίσματος».
Επιπρόσθετα στέλνει και ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες: «Παρά αυτά για τα οποία μας κατηγορούν, δεν είμαστε το σκιάχτρο της Ευρώπης.
Κατά τη γνώμη μου, είμαστε το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρώπη».


Centeno: Η αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού θα διαλύσει τις αμφιβολίες της αγοράς

Την ανάγκη αναθεώρησης του ιταλικού προϋπολογισμού επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι μια τέτοια κίνηση από την ιταλική κυβέρνηση θα συμβάλλει στη διάλυση των αμφιβολιών στις αγορές.
«Στην αγορά υπάρχουν αμφιβολίες για τη σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης» επεσήμανε και τόνισε ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα διαλύσει αυτές τις αμφιβολίες.
Παράλληλα, ο Centeno εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική κυβέρνηση να παρουσιάσει βελτιωμένο προϋπολογισμό.
Πάντως, επεσήμανε ότι «η Ιταλία είναι κεντρικός παίκτης της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι είναι ανεκτίμητη η συμβολή της στην μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Tria: Αυτοκτονία η μείωση του ελλείμματος

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε: Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας υποβάθμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος της Ιταλίας, ενώ σχολίασε ότι «πολλές χώρες της ΕΕ έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά πάντα επιτυγχάνεται συμφωνία».
Παράλληλα, ο Tria τόνισε ότι «απότομη μείωση του ελλείμματος σε αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου θα ήταν "αυτοκτονία"», ενώ επανέλαβε τη θέση της ιταλικής κυβέρνησης ότι «βασικά σημεία του προϋπολογισμού θα μείνουν αμετάβλητα».
Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ζήτησε εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Τράπεζα της Ιταλίας: Φιλοδοξοι οι στόχοι για την ανάπτυξη - Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

 Την ελπίδα της για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα σέβεται τους κανόνες και θα στηρίζει την οικονομία, εξέφρασε η Τράπεζα της Ιταλίας.
Όπως τονίζει η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, η επεκτατική πολιτική του προϋπολογισμού για το 2019, δεν εγγυάται την ανάπτυξη.
Και αυτό γιατί όπως εξηγεί, το ρίσκο από την άνοδο στο κόστος δανεισμού, ακυρώσει την επίδραση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι φιλόδοξες, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.

Dombrovskis: Eξετάζουμε την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία

Tην ανάγκη να εκκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας αξιολογεί η Κομισιόν, εάν η Ρώμη δεν προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό της έως τις 13 Νοεμβρίου.
Η Κομισιόν απέρριψε τον περασμένο μήνα το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας για το 2019 και έδωσε στη Ρώμη περιθώριο έως τις 13 Νοεμβρίου να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η Ρώμη επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τα σχέδιά της.
"Συνεχίζουμε να αναμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης…Παράλληλα αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%", δήλωσε ο Dombrovskis σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.
"Η αξιολόγησή μας είναι ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις", δήλωσε ο Dombrovskis.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί "σημαντικά" από τον προηγούμενο χρόνο και θα μπορούσε να ασκήσουν πιέσεις στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρίες, υψηλότερων επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια και μείωσης των επενδύσεων. "Αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε τη στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία.
Στην πραγματικότητα βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%", δήλωσε.

Di Maio: Θέλουμε μέτρα για τη μείωση του χρέους - Το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4%, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις

Την εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσουν μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και της στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio.
Όπως είπε, οι αλλαγές στην ιταλική οικονομία θα λειτουργήσουν το 2019, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% το 2019.
«Η κυβέρνηση θέλει επεκτατικά μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους» τόνισε ο Di Maio.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να γίνουν πολλές περικοπές δαπανών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2,4% για το έλλειμμα.
«Θα καταργήσουμε τουλάχιστον 200 άχρηστους νόμους και θα συμβάλλουμε στη μείωση των δαπανών» επεσήμανε.
Τέλος, ο Di Maio εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Tria: Η οικονομική επιβράδυνση της Ιταλίας είναι ευθυγραμμισμένη με την υπόλοιπη ΕΕ

Την άποψη ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι το 2,4% θα είναι το ανώτατο όριο για το έλλειμμα του 2019, ενώ απέκλεισε σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό.
«Η Ιταλία σκοπεύει να επιβεβαιώσει τους βασικούς πυλώνες του δημοσιονομικού της σχεδίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τεταμενο κλίμα

Το κλίμα είναι τεταμένο ύστερα από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και ενώ απομένουν μόλις 4 ημέρες προκειμένου η Ιταλία να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio διαμηνύει εκ νέου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος του 2,4% για το έλλειμμα 2019.
Υπενθυμίζεται πως χθες η Κομισιόν δημοσιοποίησε στοιχεία βάσει των οποίων το έλλειμμα της Ιταλίας θα αυξηθεί σταδιακά, από 1,9% το 2018, σε 2,9% το 2019 και σε 3,1% του ΑΕΠ το 2020, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% το 2018, 2,4% το 2019 και 2,1% το 2020.
Πρόκειται για μια απόκλιση εκτιμήσεων που ασκεί περισσότερη πίεση στην Ιταλία προκειμένου να αναθεωρήσει τα στοιχεία της για το 2019, δεδομένου ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει προθεσμία έως τις 13/11 προκειμένου να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού.
Κάτι τέτοιο όμως η Ρώμη δεν φαίνεται πως έχει διάθεση να το πράξει.
Και αντί για άμυνα περνά στην αντεπίθεση.
Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Lega και επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ιταλίας, Claudio Borghi, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η Κομισιόν χρησιμοποίησε κατασκευασμένα στοιχεία για να κρίνει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση για το 2019.
«Παραμένει ερωτηματικό εάν η Κομισιόν θα έχει το «κουράγιο» να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία» υποστήριξε σύμφωνα με τη La Stampa ο Borghi.
Σημειώνεται πως αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, G. Tria, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λανθασμένες και ελλιπείς.
«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προκύπτουν από μια ανακριβή και ελλιπή ανάλυση του προϋπολογισμού.
Λυπούμαστε που επισημαίνουμε αυτό το τεχνικό ολίσθημα εκ μέρους της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Επιτροπή» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Tria, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης καθιστά σαφές πως θα συνεχίσει με τις δικές του εκτιμήσεις.

Στο 3,41% το 10ετές ομόλογο

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του μήνα οδεύουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στην Κομισιόν σχετικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2019.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί κατά 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.
Σήμερα, ωστόσο, η αγορά ιταλικών ομολόγων καταγράφει σταθεροποίηση, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,41%, οριακά υψηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (3,40%). 
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,20% από 1,184% χθες.


Πιέσεις δέχτηκε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,88% και να κλείνει στις 19.258,11 μονάδες, με τις ιταλικές μετοχές να δέχονται πιέσεις.


Η Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1,16%, η Unicredit κατέγραψε απώλειες 1,1%, η UBI Banca σημείωσε πτώση 0,7%, ενώ η Mediobanca έκλεισε κατά 0,1% χαμηλότερα.
Η μετοχή της Monte dei Paschi υποχώρησε κατά 0,3%, καθώς τα κέρδη της ιταλικής τράπεζας υποχώρησαν στα 91 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο 2018, από 100,9 εκατ. στο β’ τρίμηνο και 241,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

 www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS